Zemnieku saimniecībā Jaunbērzē bojā gājis tās bijušais īpašnieks (papild.) • IR.lv

Zemnieku saimniecībā Jaunbērzē bojā gājis tās bijušais īpašnieks (papild.)

22
Jaunbērzē zemnieku saimniecībā "Makleri" remontdarbu laikā no tvertnes noplūduši indīgi izgarojumi, kā rezultātā gājuši bojā četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā.

Nelaime zemnieku saimniecībā Jaunbērzē notikusi kūtsmēslu pārsūknēšanas vada avārijas dēļ

Negadījumā Jaunbērzes zemnieku saimniecībā “Makleri” bojā gājis tās bijušais īpašnieks – 1951.gadā dzimušais Pēteris Maklers, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Nelaimē bojā gājuši arī trīs strādnieki, kuri tobrīd atradušies saimniecībā, – viena sieviete un divi vīrieši.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece ne apstiprināja, ne noliedza, ka viens no bojāgājušajiem ir saimniecības bijušais īpašnieks, pašreizējā īpašnieka tēvs. Viņa informēja, ka bojāgājušie ir 1951., 1969. un 1989.gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1976.gadā dzimusi sieviete.

Latvijas Televīzija vēsta, ka bojāgājušajai sievietei kopumā palikuši pieci bērni, par kuriem tagad būs jārūpējas tēvam.

Trim negadījumā bojā gājušajiem darbiniekiem nebija noformētas darba attiecības ar zemnieku saimniecību, pastāstīja Valsts darba inspekcijas Zemgales struktūrvienības vadītājs Valdis Dūms.

Negadījums Jaunbērzes zemnieku saimniecībā “Makleri” noticis kūtsmēslu šķidrmēslu pārsūknēšanas vada avārijas dēļ, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece Jolanta Ližus.

Avārijas rezultātā noplūduši kūtsmēsli, kas nelielā apjomā izplūduši arī piegulošajā teritorijā. Patlaban noplūde ir lokalizēta uz izlijušie kūtsmēsli tiek atsūknēti.

Apjomu, kādā notikusi noplūde, Ližus nevarēja pateikt, taču viņa pieļauj, ka būtisks kaitējums videi nav nodarīts.

Vides inspektors no notikuma vietas ziņojis, ka avārijā vainojams pārsūknēšanas vada pretvārsts. Ja pretvārsts tiks salabots, tad nekādas noplūdes vidē vairs nav iespējamas.

Jau ziņots, ka piektdien Jaunbērzē kādā zemnieku saimniecībā gājuši bojā četri cilvēki, apstiprināja Jaunbērzes pagasta pārvaldnieks Raimonds Sīpols. Valsts policija (VP) par traģisko negadījumu Jaunbērzē sākusi kriminālprocesu par darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu, ja tas izraisījis cilvēka nāvi.

Viens cilvēks pēc negadījuma kādā zemnieku saimniecībā Jaunbērzē slimnīcā nogādāts smagā stāvoklī, bet vēl divi slimnīcā nogādātie ir bērni, pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Ilze Bukša. Slimnīcā nogādāts desmit gadus vecs zēns un 13 gadus veca meitene. Bērni ir stabilā stāvoklī un slimnīcā viņi nogādāti papildu pārbaužu veikšanai. Meitene papildu pārbaužu veikšanai tiks pārvesta uz Rīgu.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas preses pārstāvis Dairis Anučins, pēcpusdienā saņemta informācija no Dobeles novada Jaunbērzes pagasta, kur kādā zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no tvertnes noplūduši indīgi izgarojumi, kā rezultātā gājuši bojā četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā.

Pēc sākotnējās informācijas noplūde notikusi kādā slēgtā saimniecības telpā, kurā notikuši remontdarbi. Pārsūknējot mēslus no fermas telpām uz tvertnēm, iespējams, notikusi tehniska kļūda, kā rezultātā gāze noplūdusi ārpus slēgtajiem konteineriem.

Noplūdes rezultātā gājuši bojā tie cilvēki, kas atradās konkrētajā telpā, kur notikusi noplūde. 

Zemnieku saimniecībai “Makleri” šā gada 30.maijā Dobeles tiesā pieteikta maksātnespēja. Saskaņā ar “Firmas.lv” datiem “Makleri” darbības profils ir piena lopkopība. Saimniecības apgrozījums pagājušajā gadā bija 234 941 eiro salīdzinājumā ar 292 998 eiro pirms gada, bet zaudējumi sasniedza 168 149 eiro salīdzinājumā ar 88 764 eiro zaudējumiem 2014.gadā.

Saimniecības vienīgais īpašnieks ir Edgars Maklers.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (22)

karlis_bruvers 22.07.2016. 18.44

Varbūt raksta autors varēja noskaidrot kas tieši(metāns?) bija tā indīgā gāze? Tai vietā četras reizes tiek atkārtota tā pati informācīja ko varēja arī uzrakstīt divos teikumos.

+5
0
Atbildēt

1

    moonlight > karlis_bruvers 22.07.2016. 21.47

    Metāns ir smacējoša, bet ne indīga gāze, piedevām metānam, ka vieglākam par gaisu, nav tendence uzkrāties.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

Visvaldis 23.07.2016. 00.02

Kāds apbrīnojams politkorektums! Ne vārda par to, ka tika uzstādīta vai remontēta biogāzes koģenerācijas stacija un izplūdušā biogāze nonāvēja, jo sastāv no smacējošiem metāna un ogļskābās gāzes, kā arī var saturēt indīgo sērūdeņradi.

Ja to minētu, kāds vēl sāktu domāt – kā tad tā – “jauki zaļā” enerģija izrādās vēl briesmīgāka par “ārkārtīgi bīstamo” kodolenerģiju!? Šeit standarta situācijā (remontdarbi) iet bojā četri, pirms nepilniem diviem gadiem Jaunmārupē – vēl divi; Fukušimā ārkārtējos apstākļos (nebijuša spēka zemestrīce komplektā ar cunami) avarē četri milzīgas jaudas kodolreaktori, bet nav neviena bojāgājušā no radiācijas! Cik šī sūda (vārda tiešajā nozīmē, jo biogāze šeit tiek iegūta no kūtsmēsliem) koģenerācijas stacija spēj saražot elektrības? Tūkstošo, desmittūkstošo daļu, vai vēl mazāk no tās enerģijas, ko spēja avarējušie 4 Fukušimas AES reaktori?

+6
-2
Atbildēt

9

    Raicha > Visvaldis 23.07.2016. 01.26

    Černobiļu atceries. Kaut kādā mērā, lielākā vai mazākā, cietušo skaitu lēš ap pusmiljonu. Tieši no radiācijas īsā laikā gan gāja bojā tikai kādi 30 cilvēki.

    Biogāze ir bīstama tieši iesaistītajiem, AES – lērumam cilvēku pat simt un vairāk km attālumā.

    Par ekonomisko jautājuma aspektu atsevišķs stāsts.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Visvaldis > Visvaldis 23.07.2016. 09.49

    >moonlight Un vēl. “Ja mūsu varturi nekalpotu Gazpromam(lasi:čekai), valsts politika būtu vērsta uz to, lai” … diversificētu dabasgāzes piegādi LNG veidā arī no citurienes, kā mūsu broļukas to izdarīja (un turpina iepirkt krievu gāzi, nu par lētāku cenu). Un esmu pārliecināts, ka pat LNG būtu stipri lētāka par biogāzi, nemaz nerunājot par to, ka 2x kvalitatīvāka. Arī tie sūdi un atkritumi būtu jāimportē no Ķīnas, lai saražotu tik daudz biogāzes, cik mēs patērejam dabasgāzi.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    moonlight > Visvaldis 23.07.2016. 07.18

    Visvaldis

    Cik šī sūda (vārda tiešajā nozīmē, jo biogāze šeit tiek iegūta no kūtsmēsliem)

    Biogāzes iegūšana no kūtsmēsliem ir absolūta nepieciešamība, jo tas ir saistīts ne tikai ar enerģētiku, bet, pats galvenais, ar ekoloģiju, īpaši cūku fermās. Ķīnā vēl, kad eiropieši nemaz nezināja, kas ir gāze, jau tad to ražoja, sagāžot visus sūdus bedrē un nosedzot. Biogāze nesatur H2S tādos apjomos, lai tas izraisītu saindēšanos. Ja mūsu varturi nekalpotu Gazpromam(lasi:čekai), valsts politika būtu vērsta uz to, lai enerģija tiktu ražota no visiem bio un cietiem atkritumiem.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    moonlight > Visvaldis 23.07.2016. 23.33

    Visvaldis

    Pat nevarēju iedomāties. Nekad mūžā vairs nedzeršu Ķemeru minerālūdeni.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Visvaldis > Visvaldis 24.07.2016. 23.23

    >Ēriks “…,bet biogāze jau nav atmosfēra,pa tīru biogāzi tak neviens mēs netaisāmies dzīvoties.” Pie 2000 ppm H2S biogāzē pietiek gaisā nonākt 5% biogāzes, lai to nāvējoši saindētu ar H2S. Prasta aritmētika.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ēriks > Visvaldis 24.07.2016. 13.42

    Jā,nu interesanti,tur taču rakstīts,ka 100 ppm H2S ir kaitīgs atmosfēras sastāvā,bet biogāze jau nav atmosfēra,pa tīru biogāzi tak neviens mēs netaisāmies dzīvoties.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ierados > Visvaldis 23.07.2016. 14.58

    Kāds mūsdienās “speciem” funktieris – ķipa paskatīšos šķiltavas gaismā cik kannā benzīna. Bāliņiem ar pāris 7% apinīšiem ribās katrs satrupējis celms var izrādīties bīstams objekts. Kreatīvs tādās reizēs plūst pāri malām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Visvaldis > Visvaldis 23.07.2016. 09.31

    >moonlight “Biogāze nesatur H2S tādos apjomos, lai tas izraisītu saindēšanos.” Satur gan, jo H2S ir ekstremāli indīgs – pēc OSHA datiem (www.osha.gov/Publications/hydrogen_sulfide.html) – Atmospheres containing high concentrations (greater than 100 ppm) are considered immediately dangerous to life and health (IDLH) and a selfcontained breathing apparatus (SCBA) is required. Bet LLU Vecauces biogāzes ražotnes direktore Iveta Grudovska stāsta, ka biogāze satur: 50-55% CH4, 43-46% CO2, 200-2000ppm (0,02-0,2%) H2S. Tā ka vairāk kā pietiekami, bez tam H2S esot viltīga gāze, ka deguns nederot par orientieri, jo pie pietiekami lielām koncentrācijām sajūtas notrulinā un neļaujot novērtēt patieso bīstamību.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Visvaldis 23.07.2016. 09.47

    LaLaLā – tieši Černobiļa te nav nekādā sakarā. Pasaules zaļie parastajā vienprātībā ar sarkanajiem un rusofīļiem turpina izlikties nezinām par PSRS Vidējās mašīnbūves ministrijas lomu tajā katastrofā. Būtībā tas bija tīšs noziegums, nevis nelaimes gadījums un nu nepavisam ne tehnisku iemeslu dēļ. Drošības sistēmas atslēdza pavēli saņēmis cilvēks, nevis ļaunā kodolenerģija. Pat Gorbačova kompartijai sākotnējā apjumumā gadījās par to izpļāpāties, bet tas neietilpst kodolenerģētikas apkarotāju teorijās, tātad – nav.

    Ne biogāzes, ne kodolenerģijas ieguve nav bīstamāka vairāk, kā bezgala daudzas ikdienas darbības. Kad mazgadīgi huligāni dabūja galu, ielīduši transformatora būtā, pat franču humānisti neiedomājās aizliegt elektrību. Nicas promenādes braucēja dēļ atteikties no autotransporta arī neviens neprasa.

    Ievērot un pēc vajadzības precizēt drošības tehnoloģijas ir pietiekoši darbu turpināšanai, bet no nelaimes gadījumiem nav pasargāta neviena cilvēka darbība.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

moonlight 22.07.2016. 15.01

Indīga gāze, amonjaks, ja nu vienīgi. Žēl, ka cilvēki iet bojā nevis kaujas laukā, bet gan bezjēdzīgā nāvē. R.I.P.

+4
-2
Atbildēt

1

    kristaps_freimanis > moonlight 23.07.2016. 22.58

    “. Žēl, ka cilvēki iet bojā nevis kaujas laukā, bet gan bezjēdzīgā nāvē.”

    ===

    Drīzāk jau labi, ka nav jāiet bojā kaujas laukā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu