Latvijas Banka laiž apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar govs attēlu • IR.lv

Latvijas Banka laiž apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar govs attēlu

30
Jaunā 2 eiro piemiņas monēta ar Latvijas govs attēlu. Publicitātes foto

Eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieku Gunāra Lūša un Jāņa Strupuļa veidotais govs tēls

Latvijas Banka (LB) 19. jūlijā laidīs apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar govs attēlu. Tā ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijas Republikā un citās eirozonas dalībvalstīs, informē LB preses sekretārs Jānis Silakalns. 

Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus. 

Eiro piemiņas monētā pārdzimis mākslinieku Gunāra Lūša (grafiskā dizaina autors) un Jāņa Strupuļa (plastiskā veidojuma autors) veidotais govs tēls, kas kā zemes un lauku simbols ilgus gadus rotāja 2 latu apgrozības monētas. 

Jaunās 2 eiro monētas kaltas Lietuvas kaltuvē “UAB Lietuvos monetų kalykla”. 

Latvijas brūnā govs izsenis bijusi svarīga ne tikai mūsu tautsaimniecībai, bet arī kā lauku ikdienas ritējuma neatņemama sastāvdaļa. Latvijas brūnā ir slaucamo govju pamatšķirne mūsu valstī, šīs šķirnes dzīvnieki ir ražīgi, izturīgi, samērā pieticīgi un ilgmūžīgi, piemērojušies vietējiem klimatiskajiem apstākļiem. 

Latvijas Bankas kasēs Rīgā un Liepājā monēta būs pieejama apmaiņai no otrdienas, 19. jūlija. 2 eiro piemiņas monētas “Latvijas brūnā” tirāža ir miljons eksemplāru. Latvijas Bankas pieredze liecina, ka šāda tirāža ir pietiekama, lai monētas apmaiņai pietiktu visiem interesentiem vismaz vairākas nedēļas (piemēram, Latvijas Bankas kasēs apmaiņai joprojām pieejamas 2 eiro piemiņas monētas ar stārķa attēlu). 

10 000 monētu būs iespējams iegādāties “Brilliant Uncirculated” kvalitātē īpašā suvenīriesaiņojumā (cena Latvijas Bankas kasēs – 7,30 eiro), tāpat būs pieejami īpaši eiro apgrozības monētu komplekti ar astoņām Latvijas eiro apgrozības monētām un piemiņas monētu ar govs atveidu “Brilliant Uncirculated” kvalitātē (5000 eksemplāru). Šo komplektu cena Latvijas Bankas kasēs – 25 eiro. 

Komentāri (30)

DD1 19.07.2016. 08.47

Izcils :) LB darbs,- divu eiro piemiņas monēta ar govs attēlu. Par to Rinkevičs pie savas algas, kas, kā dzirdēts, pārsniedz ASV Federālo rezervju vadītāja algu, varēs pievienot pamatīgu prēmiju.

+2
0
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 18.07.2016. 18.37

Saistíbá ar Latvijas pilso’na Andreja Peregudova aizturé’sanu Taivánas bankomátu aplaupí’sanas sakará, Latvijas Banka laiž apgrozībā divu eiro piemiņas monētu ar zilás govs attēlu.

Latvijas Satversmes Aizsardzíbas (Dro’síbas) dienests veiks visas nepiecie’samás darbíbas minétá Latvijas pilso’na aizstávíbai.

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu