Mūžīgās vasaras misija • IR.lv

Mūžīgās vasaras misija

3
Kaujās, kuras Mali mēdz izcelties starp vietējiem grupējumiem, latvieši nepiedalās. Turp braukuši skolot vietējo armiju. Tomēr drošības apsvērumu dēļ ikdienā arī mūsējie ir bruņoti
Zane Mače

Ellīgi karsti! Tā divos vārdos var raksturot klimatu tālajā Āfrikas valstī Mali. Kopš apvērsuma 2012. gadā karsti iet arī tās iekšpolitikā, tāpēc ārvalstu karavīri turp devušies miera misijās. Uz Mali nosūtīti arī karavīri no Latvijas

Izdegusi, brūna zeme. Termometrs katru dienu uzkāpj līdz pat +45. Latvijas karavīri tālajā Mali misijā pavadīs vēl vairākus mēnešus. «Civilie bieži saka, ka gribētu dzīvot tur, kur ir mūžam saule. Šeit var pieredzēt, ka mūžīga saule nogurdina,» atzīst virsseržants Aivis Ozoliņš. Viņš un virsleitnants Jānis Viškurs Āfrikas valstī dzīvos un strādās līdz oktobrim. Abi karavīri sēž Mali pilsētas Kulikoro treniņu centrā, mēs sarunājamies skaipā.

Pabeidzis Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmiju, Jānis 2007. gadā izlēma pievērsties militārajai karjerai. «Jo mans vecvectēvs arī dienēja Latvijas armijā,» viņš stāsta. Nonācis Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljonā, kopš 2009. gada dienējis dažādos amatos, arī Godasardzes rotā. ES Apmācības misija Mali ir Jāņa pirmā ārvalstu misija. Aivim Ozoliņam ir bagātāka pieredze, iepriekš bijis gan Kosovā, gan Afganistānā. «Šī misija ir totāli atšķirīga no iepriekšējām – nevis pašiem ar savu vienību nodrošināt uzdevumu izpildi, bet gan mācīt vietējo armiju, lai tā veic kaujas uzdevumus.» Aivis atturas salīdzināt, kur ir bijis grūtāk, taču visām misijām ir viena kopīga lieta – izaicinājums. «Kuram gan nepatīk izaicinājumi? Tie attīsta un pilnveido prasmju bāzi,» smaida virsseržants.

Bīstamā fauna

Nemierīgajā Rietumāfrikas valstī šobrīd uzturas septiņi Latvijas karavīri – seši profesionāli sagatavoti armijas instruktori un virsnieks, kurš ir kontingenta komandieris. Puišu uzdevums ir mācīt un sniegt padomus Mali armijas karavīriem. Situācija šajā Āfrikas valstī uzsprāga 2012. gadā, kad valsts apvērsums atnesa iekšpolitikas krīzi, nemiernieki pārņēma kontroli pār valsts ziemeļu daļu, auga noziedzīgo un teroristisko grupējumu aktivitātes, draudot murgā ieraut visu valsti. Lai nepieļautu kaujinieku grupu tālāku virzību, 2013. gada janvārī situācijas risināšanā iesaistījās Francija. Pēc mēneša tika izveidota ES mācību misija, lai uzlabotu Mali bruņoto spēku spējas. No Latvijas togad turp devās divi karavīri. Aizsardzības ministrijā vēlreiz uzsver: mūsējie kaujās neiesaistās!

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu