Ministram jābūt ar politisku ietekmi • IR.lv

Ministram jābūt ar politisku ietekmi

3
Uģis Gruntmanis.
Gunita Nagle

Veselības ministra amatā vajadzīgs politisks līderis, uzskata ārsts Uģis Gruntmanis.  20 gadus strādājot ASV, viņš nekad nav zaudējis dzīvu interesi par Latviju un secina: fundamentālām pārmaiņām vajag politisko gribu

Dienā, kad pusdienojam pie spēka putras bļodām Fazendā, ausīs vēl skan bijušā veselības ministra Gunta Belēviča smiekli, atbildot uz žurnālistes jautājumu, vai viņš melojis politikā arī agrāk – pirms tika noliedzis nelielu operāciju, kas bez maksas un reģistrācijas viņam veikta Latvijas Onkoloģijas centrā. Taču, tiklīdz Uģis Gruntmanis apņēmīgi sāk uzskaitīt veselības aprūpes sistēmas problēmas, sājā pēcgarša pazūd – Belēvičs ir prom, darbs jaunam ministram. ZZS tam virza Bērnu slimnīcas vadītāju Andu Čakšu, kuru atzinīgi vērtē arī Vienotība un vairāki veselības jomas eksperti.

«Pēc manas pieredzes, viņa ir uz sadarbību tendēta, ieklausās citu viedokļos, grib zināt, kā lietas uzlabot,» saka Gruntmanis. «Taču brīnos, ka viņa piedāvājumu pieņēma tik ātri. Neticu, ka politiķi apsolīja politisko atbalstu, lai reāli varētu īstenot labas lietas. Ja būtu politiskais atbalsts, viņa būtu veiksmīga veselības ministre, bet skaidrs, ka [ZZS] nevar ticēt. Baidos, ka ZZS vajag cilvēku, kas līdz vēlēšanām nesamazina viņu reitingus.» Kāpēc lai gudrs cilvēks ļautu sevi tā upurēt? «To es nesaprotu,» saka Gruntmanis.

Uz jautājumu, kādi būtu veselības ministra galvenie uzdevumi, Gruntmanis lietišķi saka: «Man gribētos rakt dziļāk. Veselības aprūpes sistēmā nekādas izmaiņas nenotiek, ja nav politiskās gribas. Kā politiskā griba tiek īstenota? Politiskie līderi kļūst par svarīgām valsts amatpersonām. Bet [Solvita] Āboltiņa nekļuva ne par premjeru, ne par finanšu un veselības ministru. [Augusts] Brigmanis nekad nav uzņēmies strādāt nevienā atbildīgā amatā. Ministru lēmumi bieži vien ir ļoti nepopulāri, tos ir grūti īstenot, ja nav politiskā atbalsta. Tāpēc apbrīnoju cilvēku, kas diennakts laikā izlemj kļūt par ministru.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu