Latvieši netic Brexit • IR.lv

Latvieši netic Brexit

8
Viesnīcas vecākā administratore Jolanta Grīnberga visvairāk uztraucas, kādas būs iespējas izceļot no Lielbritānijas un atgriezties, ja valsts izstāsies no ES.

Pirms referenduma par palikšanu ES Lielbritānijā dzīvojošie latvieši domā par praktiskām lietām un netic britu aiziešanai

Referendums par palikšanu Eiropas Savienībā ir pēdējo gadu nozīmīgākais balsojums ne tikai britiem, bet arī daudziem latviešiem. Uz Lielbritāniju ir pārcēlušies vairāk nekā 100 tūkstoši izceļotāju no Latvijas – vairāk nekā jebkur citur. Tas bijis iespējams, pateicoties valsts dalībai ES, tāpēc iespējamā izstāšanās rada daudzas neskaidrības par kopienas nākotni. It īpaši nesen iebraukušajiem latviešiem, kuri vēl nav paguvuši salā iesakņoties. Tomēr citi ir pārliecināti – pat ja Lielbritānija atstās ES, tas neko daudz nemainīs ne iebraucējiem, ne valstij kopumā.

Skaidro ierēdņu noklusēto

Ar satrauktajiem latviešiem īpaši daudz sanācis runāt Arnim Krasovskim (31), kurš vada savu uzņēmumu MedRefund – tas palīdz atgūt ārstēšanās izdevumus Lielbritānijas iedzīvotājiem, kas vēlas saņemt medicīnas pakalpojumus ārpus valsts. «Manā darbā ir tieša saikne ar Eiropas Savienību, tāpēc cilvēki man jautā: Arni, kas notiks? Tad mēs sākam komunicēt, un pārsvarā visus vajag nomierināt, ka nav nekā traģiska, neviens tevi neizmetīs no valsts.» 

Satraukumu vairo neskaidrības par diskusijās izmantotajiem terminiem, jo sevišķi imigrācijas jautājumā, kas ir viens no ES pretinieku jājamzirdziņiem. «Cilvēki bieži nespēj nošķirt citvalstu imigrantus no ES pilsoņiem – nesaprot, ka runas par imigrantiem uz viņiem neattiecas.» Tajā Arnis vaino arī britu valdību, kas līdz šim izvairījusies skaidrot, kādas būtu ES pamešanas sekas un izstāšanās process. «Arī Latvijā tā bija – kā profesionālis ierēdnis saprot, ka [palikšana] ir pareizais lēmums, bet tas ir pretēji sabiedrības gribai, tāpēc mēģina nestāstīt vispār.»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu