Mazliet taukuma • IR.lv

Mazliet taukuma

4
Pircēji tirgū Atēnās.

Pēc astoņu gadu panīkuma Eiropas ekonomika atkal sākusi augt. Bet vai ar to būs gana?

Ņemot vērā vienu rādītāju, ekonomiskā krīze, kas jau labu laiku nomoka Eiropu, beidzot ir pārdzīvota. Kad piektdien Eiropas Savienības statistikas birojs izplatīja jaunākos datus par ekonomikas stāvokli, tie uzrādīja, ka šā gada pirmajos trijos mēnešos 19 eirozonas valstīs kopprodukts pieaudzis par 0,6%. Savukārt pēdējā gada griezumā izaugsme bijusi 2,2%. Šis skaitlis ir ļoti simbolisks, jo nekas tāds Eiropā nav piedzīvots kopš 2008. gada sākuma, tātad pirms ekonomiskās krīzes un vismaz pāris ieilgušiem recesijas kritumiem.

«Ilgi gaidītā atlabšana, iespējams, beidzot nostabilizējas,» datus komentē Īens Begs no Londonas Ekonomikas skolas Eiropas institūta.

Tajā pašā laikā miljoniem eiropiešu šāda tīksmināšanās varētu šķist kā ņirgāšanās, jo jaunākie dati par nodarbinātību liecina, ka bezdarba līmenis eirozonā aizvien spītīgi turas virs 10%. 2013. gadā tas bija 12% (Latvijā patlaban 9,9%, bet Grieķijā – 24,4%).

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu