Zelts ar piešprici • IR.lv

Zelts ar piešprici

4
Urīna analīžu pudelītes, kuras noslēdz rievoti metāla gredzeni un neļauj tās atvērt, kad vāciņš ir aizgriezts līdz galam. Joprojām nav skaidrs, kā notika pudeļu vāciņu uzlaušana.

Uz ASV aizbēgušais Krievijas Antidopinga laboratorijas vadītājs atklāj, kā pēc Sporta ministrijas pasūtījuma Soču olimpiādes laikā tika viltoti analīžu paraugi, nodrošinot medaļu rekordu Krievijas sportistiem

Krievijas valdības organizētā ilggadējā dopinga programmā tika iesaistīti desmitiem sportistu, to skaitā vismaz 15 medaļnieki Soču olimpiskajās spēlēs, atklājis bijušais Krievijas Antidopinga laboratorijas vadītājs Grigorijs Rodčenkovs.

Soču spēļu laikā Krievijas antidopinga eksperti un specdienestu darbinieki nakts laikā slepeni nomainīja sportistiem paņemtos urīna paraugus, kas saturēja aizliegto vielu pēdas, aizstājot ar vairākus mēnešus iepriekš paņemtu «tīru» urīnu. Tas kļuva iespējams, atverot it kā neatlaužamās analīžu pudelītes, saka Rodčenkovs. Pēc viņa aplēsēm, spēļu laikā apmainīto «netīro» urīna paraugu skaits varētu sasniegt pat simtu.

Neviens Krievijas sportists olimpiskajās spēlēs netika pieķerts dopinga lietošanā, turklāt šī valsts tajās ieguva lielāko medaļu skaitu, pārliecinoši pārspējot lielāko konkurenti ASV. «Visi priecājās par mūsu olimpiskajiem čempioniem, bet mēs tikmēr kā ārprātīgi mainījām viņu urīna paraugus,» stāsta Rodčenkovs. «Vai spējat aptvert, ka tā tiek organizēts olimpiskais sports?»

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu