Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

3
Brazīlijas Senāts nobalsoja par prezidentes Dilmas Rusefas atstādināšanu no amata, lai viņu tiesātu impīčmenta prāvā par budžeta noteikumu pārkāpšanu. Rusefa atstādināta uz laiku līdz 180 dienām, kamēr notiks prāva. Viņas pilnvaras pārņēma viceprezidents Mišels Temers, kas tagad kļuvis par viņas ienaidnieku un pret kuru Riodežaneiro ielās jau protestē iedzīvotāji (attēlā).

Nedēļas notikumi pasaulē

Aprīlis bijis karstākais līdz šim reģistrētais mēnesis, un 2016. gads varētu kļūt par līdz šim karstāko gadu. ASV Nacionālās Aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) dati liecina, ka šā gada aprīlis bijis par 1,11 grādiem pēc Celsija karstāks nekā vidējā aprīļa temperatūra laikā no 1951. gada līdz 1980. gadam. Zemes un okeāna temperatūra par vismaz vienu grādu pēc Celsija pieaug jau septīto mēnesi pēc kārtas, salīdzinot ar minēto laikposmu.

Stokholmā notikušajā Eirovīzijas dziesmu konkursā uzvarēja dziedātāja Džamala no Ukrainas ar dziesmu 1944, kas stāsta par par Krimas tatāru deportāciju šajā gadā, ko īstenoja padomju vara un Staļins. Latvijas pārstāvis Justs Sirmais ar Aminatas Savadogo sarakstīto dziesmu Heartbeat (Sirdspuksti) finālā ierindojās 15.vietā.

Armēnijas un Azerbaidžānas prezidenti vienojās ievērot atjaunotu pamieru bruņotajā konfliktā par Kalnu Karabahu un atsākt politisku dialogu. Ilgi iesaldētais konflikts Kalnu Karabahā aprīļa sākumā izvērtās bruņotās sadursmēs, nogalināti vismaz 110 cilvēku. Vienošanās panākta ārkārtas sarunās ar ASV, Krievijas un Francijas vidutājiem un tiek uzskatīta par retu kopīgu diplomātisku uzvaru ASV un Krievijai tikai dienu pirms krīzes sarunām par Sīriju.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu