Par «ostu nodokli» • IR.lv

Par «ostu nodokli»

8

 

Žurnāla 28. aprīļa numurā Pauls Raudseps rakstā Plāns ir, naudas nav komentē Māra Kučinska valdības rīcības plānu. Autors kritizē plānu, cita starpā apgalvojot: «…kamēr nauda mediķiem un skolotājiem vēl tikai jāmeklē, citiem tā jau tiek pasniegta uz paplātes. Tā vietā, lai efektivizētu ostu pārvaldību un nodrošinātu, lai šie vērtīgie valsts īpašumi kalpotu visas sabiedrības labā, rīcības plāns paredz «veikt grozījumus likumā par ostām, atceļot pienākumu ostu pārvaldēm ieskaitīt valsts pamatbudžetā maksājumu par valsts stratēģiskās infrastruktūras izmantošanu».»

Tā kā šī visai populistiskā replika var nevajadzīgi maldināt sabiedrību, Ventspils brīvostas pārvalde uzskata par savu pienākumu atgādināt, par kādu maksājumu ir runa.

Ar priekšlikumu ieviest tā saukto ostu nodokli klajā nāca Reformu partija 2013. gadā. Pasaules Banka vairākkārt norādīja, ka šāda ideja var kavēt tranzīta nozares attīstību, jo var radīt nepieciešamību celt ostu maksas, kas pieaugošas konkurences apstākļos ir nepieļaujami, turklāt ir pretrunā ar likumu par ostām, kas noteic, ka ostas pārvaldes finanšu līdzekļus var izmantot tikai ostas un tās infrastruktūras apsaimniekošanai un attīstīšanai, un likumā noteikto funkciju izpildei.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu