Gali ūdenī? • IR.lv

Gali ūdenī?

4
Apmeklētāji Nacionālajā mākslas muzejā var baudīt Miervalža Poļa mākslu — portretos, kurus mākslinieks glezno no fotogrāfijām,
Indra Sprance

Kā savākt miljoniem vērtu zemi Ķīšezera krastā? Aizpērn Ir atklāja darījumu ķēdi, kurā Tieslietu ministrijas amatpersona Aigars Lūsis «no tumbočkas» pēkšņi izvilka 3,2 miljonus eiro, kas vēlāk nodrošināja piekļuvi vērtīgai maksātnespējīga uzņēmuma zemei. Tagad noskaidrojies, ka dāsnā «tumbočka» bija kāda pilnīgi nesaistīta maksātnespējīga uzņēmuma konti. Abus uzņēmumus vieno administrators – tas ir Lūša ilggadējais kolēģis Māris Sprūds, pazīstams maksātnespējas darbonis ar sakariem politikā. Policijā ierosināta krimināllieta par krāpšanu, taču tā ir iesprūdusi – nepilnu divu gadu laikā nomainījušies četri izmeklētāji, bet rezultātu nav

Maksātnespējas administrators Māris Sprūds ar automātu rokās. Šāda pirms diviem gadiem tapusi mākslinieka Miervalda Poļa glezna ar nosaukumu Viens pret visiem no 4. maija ir apskatāma Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspozīcijā līdzās Poļa gleznotajiem eksprezidentiem, dažiem uzņēmējiem un bijušajiem politiķiem. Poļa izstādē apskatāmi vairāki Sprūda portreti. Kādā 2013. gada gleznā viņš pozē baltā platmatē, pieskaņotā šlipsē un bikšturos – gluži vai kā mafijas klana darbonis. 

Sprūdu par mafijas krusttēvu dēvēt gan nav pamata, lai arī viņa vārds figurē saistībā ar 2014. gada nogalē Valsts policijā ierosinātu kriminālprocesu par slepkavības draudiem advokātam Indulim Balmakam (izmeklēšana pagaidām ne ar ko nav beigusies), bet vēl senāk – 2005. gadā KNAB aizturēja Sprūdu aizdomās par kukuļa izspiešanu (šī lieta tika izbeigta pierādījumu trūkumu dēļ). 

Taču jautājumiem par Sprūda darbību atbilstību likumam, kontaktiem politiskajā varā un tiesībsargājošo iestāžu nespēju reaģēt uz likumpārkāpumiem gan ir pamats. Spilgti to apliecina procesi maksātnespējīgo uzņēmumu Dzimtā sēta un Peltes īpašumi lietās. Žurnāla Ir rīcībā esošā informācija atklāj jaunus faktus par to, kā, izmantojot sveša uzņēmuma naudu, vairāk nekā 40 ha zemes Ķīšezera krastā nonākuši ar administratoru Sprūdu saistītu personu rokās. Savukārt Valsts policijā notiekošais liek jautāt – vai tiesībsargi nespēj vai arī apzināti kavējas izmeklēt krimināllietu, kurā iesaistītas varai pietuvinātas personas?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu