Esam iekšā! • IR.lv

Esam iekšā!

2
Duglass Francs.
Aivars Ozoliņš

Valsts uzņēmumu pārvaldība un veselības aprūpe – no šajās jomās ieteiktajām pārmaiņām Latvija būs ieguvēja, sola OECD ģenerālsekretāra vietnieks Duglass Francs

Gandrīz trīs gadus ilgais iestāšanās process 11. maijā noslēdzās ar oficiālu uzaicinājumu Latvijai kļūt par Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) dalībvalsti. Nākamajā dienā žurnālam Ir bija iespēja intervēt organizācijas ģenerālsekretāra vietnieku Duglasu Francu. Pirms darba OECD viņš bijis žurnālists un neatbilst priekšstatiem par to, kā runā starptautiski birokrāti. Tāpēc jo pārliecinošāk izklausās gan viņa optimisms par Latvijas nākotni, gan brīdinājumi neapstāties pie sasniegtā, iekļūstot pasaules attīstītāko valstu organizācijā.

Vispirms savtīgs jautājums. Latvijā cilvēki zina par ieguvumiem no dalības NATO, no ES struktūrfondiem. Bet kādēļ ir izdevīgi būt OECD dalībvalstij? 
Pamatots jautājums. OECD nav 5. paragrāfa, kas ļautu sūtīt karavīrus jūs aizsargāt, ja rastos tāda nepieciešamība. Taču OECD var nosūtīt «karavīrus», lai palīdzētu jums attīstīt savu ekonomiku, finanšu sistēmu, izglītības sistēmu, veselības aprūpi, palielināt caurskatāmību. Ir plašs ekonomisku un sociālu programmu klāsts, kurās mums ir eksperti, kas var ierasties šeit, lai strādātu kopā ar jūsu valdību, ierēdņiem, pilsonisko sabiedrību, vai arī darīt to Parīzē, [kur atrodas OECD mītne].

Konkrēti kā tas notiek?
Viens konkrēts piemērs ir par valsts uzņēmumiem. Tas bija viens no lielajiem jautājumiem iestāšanās procesā līdz pat pašām beigām – vai Latvija piekritīs OECD uzstājībai, ka 12 lielākajiem valsts uzņēmumiem jāieceļ neatkarīgas padomes? Šie uzņēmumi veido gandrīz 20% no Latvijas IKP. Beigās Latvija piekrita, ka līdz 2016. gada beigām visiem 12 uzņēmumiem būs neatkarīgas padomes un tos vadīs kā biznesa uzņēmumus. Runāju ar jūsu ekonomikas ministru – viņš cer nākamajā budžeta gadā no šīm neatkarīgajām padomēm sagaidīt atdevi no investīcijām apmēram 5% līmenī, pretēji līdzšinējam 1% vai negatīvai atdevei. Tātad tas ir tiešs ieguvums Latvijas iedzīvotājiem – par 5% vairāk naudas sektorā, kas veido piekto daļu no IKP, un to var ieguldīt izglītībā, veselības aprūpē, infrastruktūrā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu