Kad sasien un iemet ūdenī • IR.lv

Kad sasien un iemet ūdenī

5
Vitālijs Manskis.
Aivars Ozoliņš

Krievija nekad nekļūs par Ziemeļkoreju, taču ir pagriezusies uz tās pusi, un tā ir katastrofa, saka kinodokumentālists Vitālijs Manskis, kas tagad dzīvo Latvijā

Ziemeļkoreju apmeklē ļoti maz ārzemnieku, bet filmēt tur nedrīkst neviens iebraucējs. Vitālijs Manskis ir bijis Ziemeļkorejā trīs reizes un uzņēmis dokumentālo filmu Saules staros par ideālā komunistiskā totalitārisma «vislabāko valsti pasaulē», kā to dēvē režīma propaganda.

Sarunas ilga divus gadus, filmas scenāriju uzrakstīja režīma propagandisti, filmēšana notika stingrā viņu uzraudzībā, viss uzfilmētais bija jāatrāda cenzoriem. Taču filmēšanas grupa neizslēdza kameru arī tad, kad kārtējā inscenētā aina bija uzfilmēta, un režisors nelabprāt stāsta, kā viņam izdevās izvest no valsts visu uzfilmēto. Rezultāts ir dokuments par totalitāru sabiedrību galējā stadijā, kad cilvēkiem atņemta griba, un «šausmīgākais ir tas, ka viņiem vairs nav pat baiļu», saka Manskis. 

Ziemeļkoreja iesniedza Krievijai protesta notu un pieprasīja pārtraukt filmas izrādīšanu. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Iepriekšējais raksts

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu