Turku tirgus • IR.lv

Turku tirgus

3
Aivars Ozoliņš

Turcija pieprasa augstu samaksu par atbalstu bēgļu krīzes risināšanā

Eiropas Savienības un Turcijas sarunām pirmdien Briselē bija jākļūst par izšķirīgu pavērsienu bēgļu krīzes risinājumā. Un Turcija tiešām piekrita izdarīt pat vairāk nekontrolētas imigrantu plūsmas apturēšanai, nekā daudzi Eiropā bija cerējuši sagaidīt. Taču arī nosauca cenu, ko samaksādama, ES var iedzīvoties citā – tās pamatprincipu erozijas un vērtību devalvācijas krīzē.

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutolu pirmdien vakariņās Vācijas kanclerei Angelai Merkelei negaidīti piedāvāja citādu plānu, nekā ES bija mēnešiem centusies panākt dažādu līmeņu sarunās ar Turciju.

Turcija, kur ieradušies jau trīs miljoni bēgļu, būtu ar mieru uzņemt atpakaļ nelegālos imigrantus, kuri no tās teritorijas dodas uz Eiropu. Bet par katru imigrantu no kara plosītās Sīrijas, kuru Turcija uzņems atpakaļ, ES jāpiekrīt uzņemt vienu sīrieti, kas Turcijā oficiāli atzīts par bēgli. Taču ES ir jāsamaksā Turcijai nevis trīs miljardi eiro, kā bija solījusi līdz šim, bet gan seši miljardi. Un jāpaātrina sarunas par Turcijas uzņemšanu ES, bet jau līdz jūnijam jānodrošina tās pilsoņiem bezvīzu ceļošana Eiropā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu