Mjanmā atrasts dzintara gabals ar dinozaura asti • IR.lv

Mjanmā atrasts dzintara gabals ar dinozaura asti

28
Dzintars ar dinozaura astes gabalu. Foto: Courtesy R.C. McKellar/Royal Saskatchewan Museum / Reuters / LETA

Nelielā dinozaura aste ir gandrīz 100 miljonus gadu veca.

Dienvidaustrumāzijas valsts Mjanmas ziemeļos atrasts dzintara gabals ar labi saglabājušos dinozaura asti, ziņo LETA. 

Dzintars tika atrasts pagājušajā gadā Mjičinā, Kačinas štatā. Nelielā dinozaura aste, kas ir gandrīz 100 miljonus gadu veca, saglabājusies aprikozes lieluma dzintara gabalā. Šo dzintaru, kas iegūts Hakaungas ielejā, sākotnēji bija plānots iestrādāt rotaslietā. 

Žurnāls “National Geographic” vēsta, ka šajā apgabalā, visticamāk, sastopama vislielākā dzīvnieku un augu daudzveidība no Krīta perioda. Tomēr ilgstošā armijas un nemiernieku konflikta dēļ pašreiz ieleja zinātniekiem nav pieejama.

Komentāri (28)

MZGD 09.12.2016. 21.09

Mjanma – kārtējais latviešu valodas “autoritāšu” garadarbs līdzās Īslandei, Menas štatam un Kimam Čenunam.

0
0
Atbildēt

1

    J.Biotops > MZGD 11.12.2016. 09.49

    Nekādi nespēju saprast, kā bezatbildīgie valodnieki joprojām pieļauj tādus vārdus kā Vācija un Krievija, ja visiem zināms, ka jābūt – Doičlande un Rosija.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

west 09.12.2016. 19.54

Ak, tad 100 miljonu gadu ? Kaut kā dikten spalvaina tā dinozaura aste izskatās. Un tas kukainītis, kas tur blakus, nemaz neizskatās evolucionējis. Tieši tāds pats, kā mūsdienās izskatās. Pa tādu milzīgu laika periodu varēja jau pacensties.

Bet gan jau varēs vēl vienu Darvina vārdā nosauktu institūtu uz šī pamata atvērt un profesoru bariņu pabarot. Vai tad žēl ?

0
-2
Atbildēt

1

    andrejs > west 12.12.2016. 12.03

    Domājat, ka tas ir mūsdienās tapis dzintara kausējums? Viss var būt, jo zinu, ka arī viens otrs latviešu dzintara rotkalis kausē dzintaru un tur ievieto kukaiņus un citus sīkumus. Īpaši aktīvi dzintaru kausē lietuvieši. Lai radītu dabīguma iespaidu tiek izmantotas dažādas metodes – masai cietējot, tajā iemet pāris dzintara krikumus, kas nepaspēj izkust, vai arī karsē, lai rodas kāda plaisiņa, esmu dzirdējis, ka laba metode esot pat cigarešu pelnu iekausēšana jaunā :) dzintarā.

    p.s. lielākā daļa dzintara, ko Latvijā var nopirkt, protams, ir dabiska

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu