Valsts budžetam jābūt uztveramam ikvienam iedzīvotājam • IR.lv

Valsts budžetam jābūt uztveramam ikvienam iedzīvotājam

23
Valsts budžeta portfelis. Foto: Evija Trifanova, LETA.

Lai budžets kļūtu pieejamāks sabiedrībai, budžeta paskaidrojumos ir vienkāršota, saīsināta un sistematizēta tehniskā un specifiskā informācija.

Budžeta un finanšu vadības labākajās praksēs arvien lielāks uzsvars tiek likts uz mērķu un rezultātu sasniegšanu, nevis tikai līdzekļu izlietošanu konkrētiem ieplānotiem pasākumiem. Lai nodrošinātu sabiedrības vēlmi redzēt šo informāciju pārskatāmākā un saprotamākā formā, Finanšu ministrija (FM) šogad ir mainījusi budžeta paskaidrojumos ietveramo informāciju, lai, gatavojot 2017. gada budžeta paskaidrojumus, tajos tiktu sniegts priekšstats par visas sabiedrības vai tās atsevišķo grupu sagaidāmajiem ieguvumiem publisko finanšu līdzekļu sadales rezultātā. Jaunā pieeja pilnveido līdzšinējo budžeta paskaidrojumu izdevumu sadaļas saturu un tās mērķis ir sniegt informāciju par valsts budžetu kā politikas realizācijas instrumentu, kā arī palielināt budžeta dokumentācijas uztveramību.

Efektīvai politikas plānošanai un īstenošanai ir svarīgi nodrošināt sasaisti starp izvirzītajiem mērķiem, to sasniegšanas pasākumiem un budžeta veidošanu, tādēļ 2017. gada budžeta projekta veidošanā FM ieguldīja darbu šīs sasaistes atspoguļošanai budžeta paskaidrojumos. Priekšlikumi budžeta paskaidrojumu pilnveidošanai izrietēja no šogad veiktās valsts budžeta izdevumu pārskatīšanas — tās ietvaros ministrijas izstrādāja praktiskus piemērus, kas tika analizēti kontekstā ar starptautisko pieredzi. Būtiskākais jauninājums budžeta paskaidrojumos ir Politikas un resursu vadības karte (Karte).

Lai šo jauninājumu ieviestu, ministrijas un citas centrālās valsts pārvaldes iestādes definēja to atbildībā esošās darbības jomas, kurās tiek īstenota noteikta politika vai darbības virziens. Katrai formulētai darbības jomai tika izstrādāta minētā Karte, kurā vienkopus tiek sniegta sabiedrībai raksturojošākā informācija par nozares darbu attiecīgajā jomā — mērķis, tā sasniegšanā ieguldāmie resursi (inputs), sagaidāmie darbības rezultāti (outputs) un augstākā līmeņa sasniedzamie nozaru politikas un kvalitātes rādītāji (outcome) — tādējādi dodot priekšstatu par nozares darbības rezultātā sniegto labumu sabiedrībai. Mēs atzinīgi novērtējam ministriju un citu centrālo valsts pārvaldes iestāžu darbu un ieguldījumu budžeta paskaidrojumu pilnveidošanā un saskatām iespējas turpināt attīstīt uzsāktos pilnveidojumus arī turpmākajos gados.

Turklāt, lai budžets kļūtu pieejamāks sabiedrībai, budžeta paskaidrojumos ir vienkāršota, saīsināta un sistematizēta tehniskā un specifiskā informācija, tādējādi novēršot informācijas dublēšanos un padarot budžeta paskaidrojumus vieglāk uztveramus arī cilvēkiem bez padziļinātām zināšanām par budžeta tehnisko specifiku. Tehniskā informācija par līdzekļu izlietojuma izmaiņām vairs netiks atspoguļota budžeta paskaidrojumos un turpmāk būs pieejama FM mājaslapā.

Veikto pasākumu rezultātā šā gada 23. — 24. novembra Saeimas ārkārtas sēdē galīgajā lasījumā pieņemtajam 2017. gada valsts budžetam pievienotie paskaidrojumi būs pilnvērtīgs informācijas avots visiem to lietotājiem. Budžeta likumprojekta paskaidrojumi, kas tika iesniegti Saeimai šā gada 14. oktobrī kopā ar budžeta likumprojekta paketi, ir pieejami FM mājas lapā, un budžeta paskaidrojumi, kas tiks aktualizēti atbilstoši galīgajā lasījumā Saeimā pieņemtajiem lēmumiem, būs pieejami nākamā gada sākumā FM mājaslapas sadaļā “Budžeta paskaidrojumi“.

Daiga Gulbe ir Finanšu ministrijas Finanšu vadības un metodoloģijas departamenta direktore.

Komentāri (23)

traductrice 30.12.2016. 09.45

Uz šo rakstu neatsaucās pat štata troļļi. Lai saprastu, kāpēc – nācās izlasīt rakstu.

Šis vervelējums ir tipisks piemērs, kas parāda deklaratīvā virsraksta neatbilstību faktiskajam saturam. Pēc virsraksta spriežot, ir(!) kaut kas izdarīts, lai [parastajam] iedzīvotājam būtu vieglāk saprast kaut ko līdz šim grūti saprotamu. Iespējams, ka izdarītais arī tiešām kaut ko atvieglo, taču KĀDĀ VALODĀ TAS PASNIEGTS???

Vispirms izlasīju pa diagonāli – tumša bilde, tad azarta pēc izlasīju rūpīgi – un sapratu, ka informācija, ko var izteikt vienā īsā paziņojumā (apmēram, ka visa informācija par budžeta izlietojumu būs atrodama FM vietnē), ir pasniegta tā, ka bez “speciālajām zināšanām” šādu tekstu lasīšanā un traktēšanā vēstījums nav saprotams.

Nepaslinkoju un izanalizēju teksta uzbūvi – 388 vārdi (1,5 st.lapas), 13(!) teikumi. Vidēji 20-30 vārdi teikumā. Garākais teikums – 50(!) vārdi. No 13 teikumiem 5 (vairāk kā 1/3 teksta) ir tādi, kuros vārdu skaits ir lielāks par 30.

Es saprotu, ka diez vai direktore Gulbe pati sacerēja šo šedevru, gan jau kāds referents-skribents “atrakstījās”, lai tikai būtu ievilkts ķeksis par uzdevuma izpildi. Taču šāda veida tekstiņi īpaši daiļrunīgi parāda ierēdņu/valsts attieksmi pret [vienkāršo] iedzīvotāju – nevis kaut ko paskaidrot, lai adresātam būtu saprotamāk, bet gan savervelēt garus, sarežģītus, bieži vien gramatiski kļūdainus teikumus, kurus galu galā vispār neviens nelasa. Pat troļļi.

Neceru, ka manu domu te kāds diži lasīs, bet varbūt vismaz raksta patiesais autors to “uztvers” vai arī … neuztvers.

+5
-1
Atbildēt

1

    Miervaldis > traductrice 06.01.2017. 12.11

    Ja nav ko konkrēti teikt par rakstu, tad vismaz jāpaspīd ar snobiski histērisku izbļaustīšanos?

    0
    0
    Atbildēt

    0

eraksti 29.12.2016. 00.10

Latv. valodā tam jābūt saprotamam. Uztveršana ir kas cits.

+1
0
Atbildēt

0

Meceslavs 30.12.2016. 15.24

Finansējuma piesaiste kopā ar Cityfinances. Piesakies tūlīt atsūtot mums pieteikumu un mēs sazināsimies ar Tevi dienas laikā! http://www.cityfinances.lv/lv/finansejums-uznemumiem/

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu