Staņēvičs: Cilvēkiem trūkst motivācijas strādāt pastāvīgu darbu Rīgā • IR.lv

Staņēvičs: Cilvēkiem trūkst motivācijas strādāt pastāvīgu darbu Rīgā

20
Būvstrādnieki. Foto: Evija Trifanova, LETA.
Evita Puriņa

Turpinām debates par lētā darbaspēka ievešanu.

“Vēl svarīgāka par būšanu gudriem un kvalificētiem ir cilvēku motivācija strādāt. Diemžēl praksē pierādās, ka tās trūkst,” tā uz argumentu, ka jāpārkvalificē savi bezdarbnieki, nevis jādomā par lētā darbaspēka ievešanu no ārzemēm, atbild piena pārstrādes uzņēmuma “Food Union” vadītājs Normunds Staņēvičs.

Viņš aizstāv uzņēmēju aizvien biežāk pausto viedokli, ka jāpadara vieglāka strādnieku ievešana no ārvalstīm, jo mazkvalificētu darbinieku trūkums Latvijā kļūst kritisks. Pēdējos gados iebraucēju skaits aug, īpaši no tādām valstīm kā Ukraina, Baltkrievija, Krievija, taču procedūras esot pārāk saržģītas un ilgas, turklāt patlaban likums liek maksāt viesstrādniekiem vismaz vidējo algu valstī (šā gada 3. ceturksnī — 846 eiro pirms nodokļu nomaksas).

Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs iebilst “Food Union” vadītājam, rakstot, ka tikai pamatizglītību ieguvušo iedzīvotāju vidū bezdarbs ir ap 20% un īpaši ārpus Rīgas joprojām ir daudz cilvēku, kas ir gatavi strādāt arī par zemām algām. To parāda, piemēram, pieprasījums pēc dalības tā sauktajā stipendiātu programmā, kur maksa ir vien 150 eiro mēnesī. Savukārt Staņēvičs atbild — reģionu iedzīvotāji bieži nav gatavi pārcelties un strādāt pastāvīgu darbu tālāk no mājām, lai gan viņiem tiek maksāta tirgus līmeņa alga un nodrošināta dzīvesvieta. Arī ražošanas automatizācija pilnībā neglābjot, jo tad vajadzīga darbinieku kvalifikācijas celšana, kas nozīmē lielus uzņēmuma ieguldījumus un papildu motivāciju no pašu strādnieku puses.

“Nevar vienlaikus sasniegt Ķīnas algas un Skandināvijas labklājības rādītājus — diemžēl, bet mums jāizvēlas kaut kas viens,” raksta Krasnopjorovs. Viņš uzsver, ka, palielinot mazo algu saņēmēju skaitu, tiktu samazināta vidējā alga valstī un tādējādi arī patēriņš uz vienu iedzīvotāju. Augtu iekšzemes kopprodukts, taču ne dzīves kvalitāte. Savukār Staņēvičs norāda, ka darbinieku ievešana ļautu samazināt produktu cenas un augtu patēriņš.

Kuri argumenti jums šķiet pārliecinošāki? Balsojiet portāla Ir.lv debašu sadaļā!

Komentāri (20)

Andra 24.12.2016. 15.29

Neredzu rakstā neko citu, izņemot mēģinājumu samudžināti pateikt to, kas vienkārši skanētu: ”Mums ir vajadzīgs ievest darbaspēku, kas gatavs strādāt par dempinga cenu – jo strādniekus vajag, bet algu maksāt negribam!”

+9
0
Atbildēt

0

fretka 20.12.2016. 09.52

Bēglis Tariks pēc atgriešanās Latvijā pēdējā brīdī atsakās no darba

http://www.diena.lv/raksts/latvija/zinas/beglis-tariks-pec-atgriesanas-latvija-pedeja-bridi-atsakas-no-darba-14162208

Tariks, bēglis no Irākas, kurš Latvijā atgriezies pirms dažām nedēļām pēc tam, kad viņam Vācijā neizdevās iegūt darba atļauju, nu pēdējā brīdī atteicies no darba piedāvājuma Latvijā, pie kura viņš bija ticis ar līdzcilvēku gādību, vēsta telekanāls TV3.

Sākotnēji Tarikam ar darba meklēšanu nesekmējās arī Latvijā – neskatoties uz krievu valodas zināšanām, viņam neesot ļauts strādāt, jo Tariks neprot latviešu valodu. Taču ar Latvijas iedzīvotāju gādību ziņas par to, ka Tariks meklē darbu, sasniegušas dzirdīgas ausis – aizvadītajā nedēļas nogalē bēglis saņēmis pat četrus darba piedāvājumus.

Šodien bija jābūt viņa pirmajai darba dienai Rīgas apgabaltiesas kafejnīcā, kur viņš nolīgts par pavāra palīgu. Neapmierināts ar darba samaksu, par kuru sākotnēji panākta vienošanās, Tariks mēģinājis darba devēju pārliecināt, lai viņam maksā vairāk. Kad tas nav izdevies, viņš darbu uzteicis.

+6
0
Atbildēt

0

eraksti 20.12.2016. 23.26

Tas ir tāpēc, ka ar varu uzspiež krievu valodu. Daudzi, kas nedzīvo Rīgā, krievu valodu neprot.

+5
0
Atbildēt

4

    atrium > eraksti 24.12.2016. 23.30

    Skaisle

    vergiem ūdens būs tik dārgs, ka šie nemazgāsies – bet kungiem jau atkal

    Mums nav “vergu” un “kungu, bet ir Vienotības prokremliskā kleptokrātija un sodomija, tās sugas un saprāta brāļi, SC, un to neģēļu fanu grupa un ir normāla sabiedrība, kas, es ceru, būs iedvesmojusies no Trampa panākumiem, atmetīs politkorektumu un aizskalos kanalizācijā izdzimteņus, kas grauj mūsu valsti, apzog tautu un apkalpo kremļa emisārus.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Krotow > eraksti 25.12.2016. 16.45

    Šādam komentāram atbilstoša sabiedrība ir tikai brūnie krekli, viens fīrers un kūpoši koncentrācijas nometņu krāšņu skursteņi. Ir jau bijis un bija slikti visiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > eraksti 21.12.2016. 12.59

    mums ir sadarbības partneri -Rietumu Banka – šoreiz korporatīvajā dāvānā kalendārs krievu un angļu valodā

    paldies bāleliņu latviešu saeimai un valdībai – virziens uz , kurieni jūs vedat latviešu tautas valst mums ir skaidrs

    kolēģe izlasījusi ziņu, ka Rīgā arī ūdens būšot dārgāks – vergiem ūdens būs tik dārgs, ka šie nemazgāsies – bet kungiem jau atkal tur pārdesit euro uz priekšu vai atpakal – nekāda nozīme

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > eraksti 21.12.2016. 12.53

    Nesen vienā lielā Vecrīgas hotelī pie sienas redzēju darba sludinājumu. Visiem darbiniekiem tiek pieprasītas krievu valodas zināšanas! Tajā skaitā pavāriem un noliktavas krāvējiem… Ko tas nozīmē?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu