Ogres deputāts tiesājas ar vēsturnieku, kurš atmasko padomju represīvo pagātni • IR.lv

Ogres deputāts tiesājas ar vēsturnieku, kurš atmasko padomju represīvo pagātni

26
Gulaga vēstures muzejs Maskavā. Foto: Yuri Smityuk, ITAR-TASS/ LETA
Ieva Cielava

Savu pētījumu dēļ prāvā ierauts VDK izpētes komisijas loceklis vēsturnieks Gatis Liepiņš 

Viedokļa paušana par grāmatu, kuras tulkojumam no krievu valodas naudu piešķīrusi Ogres novada dome, VDK izpētes komisijas loceklim Gatim Liepiņam izvērsusies tiesas procesā. Pēc iebildumiem, ka grāmatā nekritiski slavināts PSRS Iekšlietu sistēmas darbinieks Vladislavs Laizāns, vēsturnieku Liepiņu tiesā iesūdzējis Laizāna dēls – Ogres novada domes deputāts un partijas “Saskaņa” biedrs Juris Laizāns.

Strīds ir par grāmatu “Pilsēta Ogre. Cilvēki. Likteņi. Laikmeti”, ko sarakstījusi krievu valodā iznākošā laikraksta „Nedēļa Ogrē” redaktore Natālija Ketnere. Vēsturnieks norādījis, ka autores izmantotie avoti un no tiem iegūtā informācija nav izvērtēta kritiski, tajā skaitā sadaļa par bijušo Ogres kriminālās nodaļas priekšnieku Vladislavu Laizānu.

Ketnere aprakstījusi, ka Laizāns no 1949. gada strādājis Iekšlietu tautas komisariāta kriminālajā meklēšanā, un ar sadales norīkojumu vēlāk nosūtīts uz Komsomoļsku pie Amūras, „kuru cēla ieslodzītie, brīvlīguma pilsoņi, kā arī komjaunieši aktīvisti no visdažādākajiem Padomju Savienības reģioniem”.

Vēsturnieks Liepiņš internetā publicētā rakstā norādījis, ka Laizāns pēc PSRS Iekšlietu ministrijas Rīgas virsnieku skolas beigšanas strādājis kā Iekšlietu ministrijas (IeM) operatīvais pilnvarotais izmeklētājs. Savukārt Komsomoļskā pie Amūras, kur vēlāk nosūtīts, atradies GULAG nometņu tīkls, kurā ieslodzījumu izcieta arī daudzi padomju represijās cietušie latvieši.

Informāciju, kas iekļauta grāmatā, Ketnere ieguvusi no sarunas ar Jāni Laizānu, faktus nav pārbaudījusi – to autore pati vēlāk atzinusi portālam “LA”. “Neesmu vēsturniece, vienkārši mīlu savu pilsētu Ogri un cilvēkus, kuri tur dzīvo. Vai tagad pēc katras intervijas ar kādu senioru man jālūdz veikt pārbaudi “čekas” maisos, lai mani neapvaino kolaborantu slavināšanā,” sacijusi Ketnetre.

Tiesāšanās sākās pavasarī, kad Juris Laizāns kopā ar savu māti Veru Laizāni vērsās Ogres rajona tiesā, iesniedzot prasību pret vēsturnieku Gati Liepiņu un portālu “daugavasbalss.lv”, kur viedoklis tika publicēts. No katra atbildētāja tiek prasīta 2000 eiro liela kompensācija. Liepiņa viedokli publicēja arī portāli “LA” un “Ir”, taču pret šiem medijiem deputāts nav vērsies.

Prasībā par goda un cieņas aizskaršanu deputāts norāda uz vairākām, viņaprāt, nepatiesībām, kas atrodamas Liepiņa rakstā. Juri Laizānu neapmierina, ka mirušais tēvs nodēvēts par kolaborantu un kā vēsturnieka publikācijā minēta Vera Laizāne.

Ketnere rakstījusi, ka abi laulātie iepazinušies „pavisam neromantiskā gaisotnē un ļoti nepatīkamu cilvēku klātbūtnē – kriminālnoziedzinieku nometnē”, kur Vera Laizāne strādājusi par ārsti, uzreiz pēc medicīnas institūta beigšanas. Vēsturnieks komentējis: “Grūti pateikt, cik uzticīga padomju režīmam bija Vera Laizāne, bet katru tikko institūtu beigušo sadalē uz šādu slepenu objektu pie “tautas ienaidniekiem” diezin vai sūtīja.”

Līdzīgi Juris un Vera Laizāni iebilst pret citiem rakstā minētajiem faktiem un vēsturnieka spriedumiem. Arī pret secinājumu, ka “Latvijā par Ogres pašvaldības līdzekļiem izdotā izdevumā slavina kolaborantu – Staļina laika iekšlietu sistēmas virsnieku, kurš strādājis analogā nometnē PSRS un visticamāk tieši piedalījies nevainīgu cilvēku represēšanā, kā arī vēlāk veicis apšaubāmas kvalitātes dienestu milicijā, kas beidzies ar slepkavību.”

Šādu secinājumu vēsturnieks balstījis Vladislava Laizāna LKP CK nomenklatūras kadru personas lietā atrastā dokumentā. 1959. gada 25. septembrī Latvijas PSR Iekšlietu ministrijas kadru daļas priekšnieks Karpačs ziņojis komunistiskās partijas vadībai, ka milicijas kapteinis Laizāns ticis sodīts ar diviem gadiem brīvības atņemšanas nosacīti par to, ka 1959. gada 24. jūnijā izdarījis sava dienesta biedra slepkavību „aiz neuzmanības”.

Liepiņš ir pārsteigts par tiesas procesu un atklāj, ka viņam nav zināmi iemesli, kādēļ prasītāji pauž šādu nostāju – aiz nezināšanas, jo radinieks slēpis savu biogrāfiju, vai arī prasības pieteikumā ir apzināti paustas nepatiesas ziņas. Visu dokumentu kopijas, kurās balstījis savus spriedumus, vēsturnieks gatavojas iesniegt tiesā.

Juris Laizānu gan šie skaidrojumi nepārliecina. “Rakstā publicētās ziņas un izteiktie apgalvojumi neatbilst patiesībai, turklāt būtiski aizskar manas ģimenes godu un cieņu. [..] Viss raksts kopumā uzrakstīts aizskarošā un neslavu ceļošā veidā, jo raksts neapšaubāmi ir radījis neitrāliem lasītājiem negatīvu priekšstatu par manu tēvu un viņa, tai skaitā arī manu, ģimeni, ko apliecina pie raksta publicētie lasītāju komentāri. Nodarītais kaitējums mūsu ģimenes reputācijai faktiski ir neatgriezenisks,” rakstiskā atbildē “Ir” skaidro Laizāns.

Ogres novada dome Ketneri ir atbalstījusi ne vien ar 1950 eiro lielu naudas summu grāmatas tulkošanai no krievu uz latviešu valodu, bet arī ar apbalvojumu “Gada ogrēnietis 2014” nominācijā “Sabiedriskais darbs”. Ketneres kandidatūru balvai atbalstīja Laizāns, kolēģiem norādot, ka arī pats personīgi atbalstījis grāmatas tapšanu.

Portāls “daugavasbalss.lv”, kurā Liepiņa viedoklis publicēts, pēc Laizānu ģimenes pretenzijām publikāciju dzēsis. Kopš pavasara medijam mainījies īpašnieks – tagad tas ir bijušais Ogres novada domes deputāts Rolands Millers (ZZS). Viņš telefona sarunā atklāja “Ir”, ka portālam ar Laizānu ģimeni izdevies noslēgt izlīgumu – abi ar deputātu Laizānu par to vienojušies mutiski. Medija īpašnieks neslēpj, ka Laizānu ģimeni pazīst personīgi, jo Millera sievastēvs savulaik strādājis kopā ar Vladislavu Laizānu Ogres trikotāžas fabrikā.

Uz jautājumu, kāpēc piekritis izlīgumam, Millers skaidro: “Mēs esam mainījuši politiku portālam – negribam jaukties ģimenes lietās. Skatāmies uz politiķu darbiem, nevis ģimenes rakstiem. [..] Ar Laizāna kungu noslēdzām mierizlīgumu, jo viņš ir diezgan pazīstamas dzimtas loceklis, neredzu jēgu tiesu darbiem. Protams, var cīnīties un pierādīt, ka tā tas ir bijis, bet diez vai mēs varētu atbildēt par saviem vecākiem, ko viņi ir darījuši. Tas būtu stulbi.”

Pirms neilga laika “Daugavas balss” slēdza izlīgumu ar vēl kādu Ogres novada domes deputātu – Egilu Helmani (NA). Portālā publicētā rakstā bijusi aprakstīta viņa ģimenes ballīte – cik tā izmaksājusi un kādi viesi ieradušies. Šādus rakstus Millers uzskata par iepriekšējo īpašnieku kļūdu – “Man ir cita politika un domāšana.”

Pec pirmās tiesas sēdes Liepiņš “Ir” atklāj, ka izlīgumu ar Laizānu ģimeni nav gatavs slēgt, jo neuzskata, ka būtu savā viedokļa rakstā pieļāvis kādas kļūdas. Ja “daugavasbalss.lv” vienosies ar Laizānu, tiesas process turpināsies tikai starp Laizānu ģimeni un Gati Liepiņu. Nākamā tiesas sēde gaidāma nākamgad – 11. janvārī.

 

Komentāri (26)

atrium 12.12.2016. 14.03

Vēstures viltošana: nepatiesu faktu izplatīšana un faktu noklusēšanu, ar ko nodarbojas pie varas tikušie kremli pārstāvošie neostaļiniskie ektrēmisti un kremļjaģas, čekas ar visām parpalām nopirktie un sakompromitētie politiķi un ko atbalsta Antonijas ielas nama cenzētie sabiedriskie un citi MZL (masu zombēšanas līdzekļi), ir smags noziegums, par kuru nekāds sods nevar tikt uzskatīts par pārmērīgi bargu.

+7
0
Atbildēt

0

west 12.12.2016. 19.09

Nerunājot par konkrēto gadījumu.

Vēsturiskā patiesība nav vēstures un morāles, bet ģeopolitisks jēdziens. Universālas,kura apmierina visus, nav un nebūs. Nekad nebūs. Tāpēc nevajag tā censties. Mums ir citas, svarīgākas problēmas risināmas.

Armēņiem sava patiesība, turkiem – sava. Vismaz pēdējiem tā liekas. Britiem sava, bet frančiem – sava u.t.t.. Vieni otrus nekad nepārliecinās un nepārvilks savā pusē. Vai vispār vajag ?

Ja kāds nespēj pieņemt patiesību kura ir valdošā attiecīgajā valstī, vai to grupā, tad ir iespēja emigrēt uz citu ideoloģisko reģionu, vai arī sēdēt turpat un klusēt.

Citu variantu nav, izņemot militāri iznīcinošos, bet tie vienalga neko pēc būtības neatrisina. Vēsturē ir daudzi piemēri.

+1
-1
Atbildēt

12

    edge_indran > west 12.12.2016. 20.26

    ————-

    Par kādiem “simtiem” iet runa, ja tiem “maucējiem” jau 1990.g.4.maijā bija 80+ gadi?

    http://images.macmillan.com/folio-assets/macmillan_us_frontbookcovers_1000H/9780230108059.jpg

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    edge_indran > west 12.12.2016. 19.29

    ————

    Rimšēvičs: Tuvojamies kritiskajam punktam, kad zaudēsim konkurences cīņā ar kaimiņvalstīm (DienasBizness, 09.12.2016.)

    ========================================================================================

    Vienu tādu piemēru var vērot tiešā tuvumā. Jo tālāk sabiedrība un valsts no vēsturiskās patiesības (procesa) izpratnes, jo lielākas nelaimes to piemeklē.

    Kā tādās reizēs izsakās – kas no vēstures nemācas, to vēsture bargi var pārmācīt!

    http://nkc.gov.lv/wp-content/uploads/2015/03/4maijaR_25_03-755×1000.jpg

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 13.12.2016. 16.17

    Idiot, un ar ko nodarbojās SSņiki? Vai ne ar to pašu?

    Ugu, tiesības aizvākties no savas valsts ir ļoti liels sasniegums :D Starp citu, PSRS pilsoņi arī varēja izglītoties un strādāt un tie, kas tika ārā no valsts, arī drīkstēja prasīt citur patvērumu. Tad ar ko viens režīms labāks par otru?

    Kad tu, idiot, iemācīsies lasīt, tad izlasīsi, ka es neattaisnoju ne vienus, ne otrus, bet pagaidām lasi ābeci un nejaucies vīru sarunās par politiku.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    atrium > west 14.12.2016. 00.15

    Miervaldis

    “Uz planētas Zeme vienlaicīgi dzīvoja tikai 200 miljoni padomju pilsoņu.”

    Miljards, tas tā, drošības pēc. Ja būtu jau pakārti 999 999 999 un uzrastos vēl kāds.

    “Tad ar ko viens režīms labāks par otru?'”

    Es nekādā ziņā pat netaisos salīdzināt Staļina un Hitlera režīmus un Hitlera un pēcstaļina laika, arī. Salīdzinot Hitlera un Puķina, kuram līdz Staļinam vēl augt un augt, režīmus, liela daļa salīdzinājumu nebūs par labu ļaunuma impērijas nožēlojamam “ogrizokam”, bidlostānai.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > west 13.12.2016. 11.01

    edge_indran ————-

    Šie krietnie vīri, kuri aplauza Staļina un viņa dzimtļaužu sapņus, visu Eiropu noslīcināt asinīs un dzīvi palikušos padarīt pēc sava atbaidošā ģīmja un līdzības, nebija nekādi sadisti. Trešā reiha ienaidniekus nevienu nespīdzināja tīri prieka pēc, kā to darīja tūkstots gadus ilgi negatīvi selekcionētā vergu suga, krievi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 13.12.2016. 13.23

    NKVD arī nevienu nespīdzināja prieka pēc, tikai lai salauztu Hitlera dzimtcilvēku sapņus noslīcināt asinīs visu Eiropu. Gan viens, gan otrs okupantu režīms labprāt runāja par pretinieka noziegumiem, bet ne par saviem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 13.12.2016. 13.26

    Vēsturiskā patiesība ir tāds pats fakts kā gravitācijas likums un tam, kas šo patiesību noliedz, nākas tēlot idiotu, lai nebūtu jāatzīstas par noziedznieku. Osvencimas komandantam arī bija sava patiesība, bet tribunāls lēma citādi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > west 13.12.2016. 16.19

    Uz planētas Zeme vienlaicīgi dzīvoja tikai 200 miljoni padomju pilsoņu. Tātad, lai meklētu utis nacistu kažokā, vispirms visi PSRS pilsoņi sākot ar tikko dzimušiem jāieraksta noziedzniekos un katrs jāpakar piecreiz?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > west 13.12.2016. 10.54

    west

    Kas tad to neatkarīgajā valstī neļāva darīt ? Marsieši, vai ?

    Idioti un nelieši, kuri savēlēja LC komunistu cūkas un čekas pidarus.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > west 12.12.2016. 19.33

    piedod tu man, ko tu tagad te stāsti?! Slepkavām nagu maucējiem arī ir sava patiesība un ?! Tāpēc viņiem jāpaliek nesodītiem?

    Normālā valstī un normālā sabiedrībā kaut kas tāds nebūtu iespējams.

    Ievēro !!! – šī saeima no valsts budžeta izzga 27 milj!!! – vēsturiskās patiesības iziznāšanai 0 eirosenti!!!

    ltv 1 skatos, ko piedāvā kultūrās programmu – elle un indija – ar čeku saistīto uzvaras un triumfa gājiens – es smoku – es smoku nost šajā situācijā -man tie čekisti pat gaisu ir atņēmuši

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    atrium > west 13.12.2016. 13.44

    Miervaldis

    NKVD arī nevienu nespīdzināja prieka pēc, tikai lai salauztu Hitlera dzimtcilvēku sapņus noslīcināt asinīs visu Eiropu.

    Idiot, NKVDešņiki jau bija nomocījuši vairākus desmitus miljonus savas valsts pilsoņu, tai skaitā, desmitiem tūkstošu savas sugas brāļu, čekistu, pirms Hitlers ar Staļina atbalstu nonāca pie varas.

    Vācieši arī nacistu varas laikā bija brīvi cilvēki, kuri bez kādiem ierobežojumiem varēja strādāt un izglītoties un nodoties biznesam vai pamest savu valsti un viņi nebaidījās, ka kāda denuncianta dēļ, viņus spīdzinās un nogalinās.

    Cenšoties kaut daļēji attaisnot absolūtā ļaunuma, staļinisma-rusisma, pret cilvēci pastrādātās zvērības, tu uzkrauj sev viņu vainu un attiecīgi arī atbildību. Kad miljards krievu būtu pakārti par noziegumiem pret cilvēci WWII, iespējams, varētu pameklēt utis arī nacistu kažokā.

    http://www.la.lv/genials-naids-kara-sausmas-krievpadomju-armijas-izpildijuma/

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    west > west 12.12.2016. 20.08

    Skaisle.

    Jā, nagu maucējiem ir taisnība savā purvā ,jo tur viņiem visi piekrīt. Tā ir viņu pašu un tā purva problēma.

    Cik šos maucējus no simtiem mēs esam notiesājuši vai izraidījusi no valsts 25 gadu laikā ? Vienu, divus ? Kas tad to neatkarīgajā valstī neļāva darīt ? Marsieši, vai ?

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

kolpants 13.12.2016. 22.54

Хм, “хороший” историк, если оперирует фразами типа “скорее всего, участвовал в репрессиях, раз был в том городе” и “не известно, насколько была лояльна”.

К сведению “историка”, наличие лагерей вовсе не было секретом. К сведению “историка”, сокращение ГУЛАГ вовсе не некое современное обозначение, а сокращение “Главное управление Лагерей”

Конечно, кто-то сейчас выдаст “гениальное” предположение, что я тоже явно участвовал, раз знаю такие сокращения, но раскрою секрет-почитайте Солженицина и Шаламова, что и “историку” желаю: он тогда узнает, как проходило распределение. И как раз-то в его понимании “лояльных” врачей в такие лагеря не направляли, а направляли как раз в престижные больницы и санатории работать для номенклатуры. Или по мнению “историка”, работа врачом в лагере – это что-то крайне престижное?

Да, и убийство по неосторожности никак не дает повода делать далеко идущие выводы о сомнительном качестве работы милиционера (или полицейского), так как ситуации бывают крайне разные. Вплоть до такой, что он мог отбирать оружие у пьяного коллеги, случайный выстрел, но дело решили замять.

0
-4
Atbildēt

1

    otra puse > kolpants 14.12.2016. 09.55

    Atvainojiet, šis raksts ir latviešu valodā.

    Ja vēlaties rakstīt krievu valodā, dodieties uz atbilstošu vietni.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu