MUlāpi • IR.lv

MUlāpi

109
Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un finanšu ministre Dana Reizniece–Ozola (ZZS). Foto: Edijs Pālens, LETA.
Aivars Ozoliņš

Māra Kučinska valdību it kā piepeši, taču likumsakarīgi piemeklējis bankrots. Kā jau “zemnieku” valdībai piedien, izgāšanās skan kā žagas aprauts māviens: “Mu…n.” Mikrouzņēmumu nodoklis (MUN) izplēsis grūti aizlāpāmu caurumu valdības plostā.

Pirms divām nedēļām Saeima pieņēma budžeta likumu paketi, kurā paredzētas arī izmaiņas Mikrouzņēmumu nodokļu likumā, kurām it kā bija jāizbeidz krīzes gados kā pagaidu risinājums noteiktais atvieglotais nodokļu režīms maziem un ļoti maziem uzņēmumiem. Taču likuma grozījumi izraisīja uzņēmēju iebildumu vētru. Pirms nedēļas Valsts prezidents Raimonds Vējonis atdeva šos grozījumus atpakaļ Saeimai otrreizējai caurlūkošanai.

Un iestājās haoss
“Turpinās darbs, lai sagatavotu normatīvo bāzi,” Kučinskis pēc Vējoņa lēmuma raudzīja tēlot lietišķumu. Valdībai jau esot “pirmās iestrādes”, taču “jaunā mikrouzņēmuma modeļa normatīvās bāzes izstrāde” prasīšot vismaz divus mēnešus. Jo “brāķis vairs nav pieļaujams”, premjerministrs neparasti skarbi novērtēja paša valdības sagatavotos un prezidenta atpakaļ atsviestos likuma grozījumus.

Izmaiņas mikrouzņēmumu nodokļu režīmā tikšot atliktas līdz brīdim, kad stāsies spēkā alternatīvs mazo uzņēmumu regulējums. Taču 2017. gada 1. janvārī jāstājas spēkā arī pērn pieņemtajiem grozījumiem likumā “Par valsts sociālo apdrošināšanu”, kas attiecas ne tikai uz mikrouzņēmumu nodokļa maksātājiem, bet arī uz visiem pārējiem uzņēmumiem. Un trešdien Kučinskis visus apstulbināja ar ideju vispār atcelt sociālās apdrošināšanas minimālās obligātās iemaksas, bet, lai nebūtu jāzaudē budžetā 20 miljoni eiro, kurus bija plānots ieņemt no šīm iemaksām, mikrouzņēmumu nodokļa likmi nevis samazināt līdz 5, bet gan paaugstināt no 9 līdz 15 procentiem, no kuriem daļa tad aizietu lielajā kopējā sociālā budžeta katlā.

Jāatgādina, ka Kučinskis bija stingri solījis nepalielināt nodokļus 2017. gadā. Solījumu neturēšana nebūtu nekas ārkārtējs “saimniekiem savā zemē”, kā sevi dēvē Zaļo un zemnieku savienība. Taču sekas citiem mūsu zemē var būt plašas un nopietnas.

VID ģenerāldirektora vietniece Dace Pelēkā bēdīgi stāsta, ka informatīvās sistēmas pielāgošanā jaunās sociālā nodokļa normas administrēšanai ieguldīti gan finanšu, gan cilvēku resursi, uzņēmējiem semināros jau pusgadu skaidrots, kas un kā būs jādara. Nu tas viss izrādās bijis bezjēdzīgi. Desmitiem tūkstošu uzņēmēju un uzņēmumu darbinieku tagad vienkārši nezina, kādi noteikumi jau nākammēnes regulēs viņu darbību, kādas būs algas un vai vispār vairs būs, ja nāksies atlaist darbiniekus vai likvidēt uzņēmumus. Daudzi mazie uzņēmēji jau ir atteikušies no saviem uzņēmumiem, rēķinādamies ar gaidāmajām izmaiņām. Nu izrādās, ka izmaiņu varbūt arī nebūs, tikai nav zināms, kas būs. Droši zināms tikai, ka tā nebūs “līdzsvarota un prognozējama nodokļu politika”, kas, kā premjerministrs sludināja no dažādām tribīnēm, esot “svarīga Latvijai”.

Taču varbūt visapstulbinošākā bija Kučinska atzīšanās trešdien, ka “pat es tikai septembrī uzzināju par šāda nodokļa stāšanos spēkā”. Tad ir jāvaicā, ko premjerministrs vispār zina.

Dalītāji nespēj vadīt
Notiekošo var raksturot īsi — Kučinska valdība ir faktiski izgāzusi pati savu budžetu.

Politikas psihologi varētu minēt, vai tas nav bijis šīs partijas ļaužu domāšanai dabisks reflekss. ZZS vienmēr ir bijusi apsēsta ar saviem “reitingiem” un vienmēr, būdama valdībā, bija uzvedusies kā “iekšējā opozīcija”. Kritizēt valdības darīto ir populāri. Ir ērti un izdevīgi atbildību par nepopulāriem lēmumiem uzgāzt citiem. Tik ērti, ka šogad, jau esot pie varas, pēc inerces nepamanīja, ka tas taču pašu taisīts budžets, ko paši izgāž.

ZZS vienmēr bija atmaksājusies naudas izspiešana sev un savējiem ar politisku šantāžu, vienīgi opozicionāru poza ierobežoja iespējas to darīt. Šogad vājprātīgajā budžeta naktī Saeimā redzējām, kas notiek, kad “zaļie zemnieki” ir galvenie dalītāji, — naudas šķiešanas dzīres un savējo apmierināšanas orģija bez jebkādiem piedienīguma rāmjiem.

Taču “iekšējās opozīcijas” reflekss ir noturīgs — tagad vainu par uzņēmējdarbības vides iegrūšanu haosā ZZS rauga uzvelt kādreizējai premjerministru partijai, bet nu tikai koalīcijas jaunākajai māsai Vienotībai, kura —šausmas! — nesteidz jau tajā pašā dienā piekrist Kučinska paniskajai idejai par nodokļu celšanu un sociālo iemaksu atcelšanu un grib papriekš redzēt vismaz kaut kādus premjerministra un Finanšu ministrijas aprēķinus par šādu likuma izmaiņu ietekmi uz budžetu, algām un pensijām.

ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis lēti tēlo neizpratni “par Vienotības nevēlēšanos nākt pretī iedzīvotājiem”. Un muļķīgi atgādina, ka 2015. gadā, kad pieņemts lēmums par minimālo sociālo iemaksu ieviešanu, pie varas bijusi tā laika varas partija Vienotība. Sak, mēs taču tajā Laimdotas Straujumas valdībā ne par ko neatbildējām, pat ja labklājības ministrs bija mūsu Uldis Augulis.

Brigmanim un Kučinskim droši vien patiktu, ja visi aizmirstu, ka budžeta portfeli ar pašreizējā haosa sēklu 14. oktobrī mediju starmešu gaismā Saeimā ienesa viņu partijas finanšu ministre Dana Reizniece–Ozola. Izrādās, ka Lemberga komandas lojālā šahiste, kuru respektablais izdevums Politico nupat nesaprotami ielicis “Eiropas pārveidotāju” sarakstā, nebija spējusi izskaitļot pat tikai divus gājienus uz priekšu, kāds būs viena likuma izmaiņu iespaids uz Latvijas uzņēmējdarbības vidi un valdības politisko situāciju. Un šī “šofera meita”, kura it kā esot apņēmusies “sakārtot Latvijas dažādu krīžu skartās finanses”, kādreiz varot kļūt par Latvijas premjerministri, kā min Politico?

Bailēs no sliktiem reitingiem ZZS valdība, gatavodama grozījumus likumā, mēģināja izdabāt visiem, kuriem kaut kas varētu nepatikt, un tātad kaitēt partijas un valdības reitingiem. Rezultātā Kučinska valdība iedzinusi sevi situācijā, kurā visi ir šokā un būs vēl lielākā, jo pašas radītajai krīzei nevar būt populāru risinājumu.

Ko varētu ieteikt Kučinskim un viņa “zaļajiem zemniekiem”? Jebkādu citu valdību veidotu tie paši vēži pašreizējā Saeimā. Tāpēc — tā turpināt, Māri! Lai līdz pašvaldību vēlēšanām nākamgad un pēc tam līdz Saeimas vēlēšanām Latvijas simtgadē 2018. gadā vēlētāji līdz mielēm atēdas «zaļo ķīseli» un pārliecinās, ka pašlabuma apkalpotāji un naudas dalītāji nespēj vadīt valsti.

Komentāri (109)

Anonīms 13.12.2016. 11.07

Cik ilgi cietiisim ZZS patvalu?

+27
-6
Atbildēt

9

    atrium > Anonīms 13.12.2016. 11.32

    Anda

    Cik ilgi cietiisim ZZS patvalu?

    Neciet! Visiem Vienotības atbalstītājiem, atlikušām 4-5% galējām padibenēm, latviešu valsts un tautas nīdējiem, es ieteiktu eitanāziju.

    +2
    -15
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 13.12.2016. 11.14

    Piedod tu man – vai tad ir viena ZZS patvaļa? Tiešām? kad saeimā miljoni bija jādala – visi draudzīgā vienprātībā dalīja.

    Kad aizsardzības budžetam 24 miljonus nogrieza – visi draudzīgi un klusi piekrita, kad reformas izglītībā radīja haosu skolotāju atalgojumā – visi klusēja, kad caur naciķu KM būvnieki slauc naudu no budžeta vārda tiešā nozīmē -visi klusē – kāda ZZS patvaļa – runa ir par politiķu patvaļu – būsi godīgi.

    Pietiek raustīt segu uz vienu pusi

    +5
    -15
    Atbildēt

    0

    atrium > Anonīms 13.12.2016. 15.24

    Miervaldis

    Sevi nē, tikai tos 75% pilsoņu, kuri neatbalsta SC un Vienotības noziedzīgo simbiozi.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Anonīms 13.12.2016. 11.31

    ————-

    Kamēr pastāvēs 4.maija repubļika – tikmēr pastāvēs parlamentārā demokrātija!

    http://nkc.gov.lv/wp-content/uploads/2015/03/4maijaR_25_03-755×1000.jpg

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    atrium > Anonīms 14.12.2016. 00.28

    Miervaldis

    “tu debiliķi vispār zini, cik kurai partijai vietu Saeimā?”

    Es zinu parķiju reitingus.

    “Melis atriums ir tik stulbs, ka pat nezina, kurš atrodas valdībā, bet kurš opozīcijā?”

    Čeka saviem kājslauķiem: SC un Vienotībai, ir sadalījusi kriminālās sfēras, vieni jāj Rīgu un dažas citas pašvaldības, otri pārējo.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Anonīms 18.12.2016. 19.36

    Bet vietas Saeimā principiāli nezini? Esi par debilu, lai atcerētos, vai tēlo debiliķi, jo dati par vietu skaitu nesaskan ar taviem meliem?

    Speciāli debiliķim neonacistam atriumam atgādionu, ka PSRS VDK beidza pastāvēt 1991. gadā, kad vēl nebija ne SC, ne Vienotības. Ko nu, naida kurinātāj debilmeli? Pārgāji nu debilmelu šova uz debilspītēšanās un debilmnaida runas šovu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Anonīms 13.12.2016. 15.56

    un, debilais meli atrium, kad tu būtu saņēmis atbalstu no 75 procentiem pilsoņu? un kāpēc tikai 75, nevis 99? tu debiliķi vispār zini, cik kurai partijai vietu Saeimā?

    +5
    -4
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Anonīms 13.12.2016. 14.53

    atrium, tu iedomājies sevi par latviešu valsti un tautu? tu neesi ne viens, ne otrs.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > Anonīms 13.12.2016. 15.53

    Bet varbūt visus Tvaika ielas pacientus? Melis atriums ir tik stulbs, ka pat nezina, kurš atrodas valdībā, bet kurš opozīcijā? Profesionāls idiottrollis vai vienkārši debils? Vai jaunā ”pēcpatiesības” laikmeta produks, kuram patiesība un fakti neeksistē?

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

Mantrausis 13.12.2016. 09.20

Faktiski situācija ap budžetu un nodokļiem un “kompānijas”, ko pazīstam ar īpatnu segvārdu “Parlaments” un “Valdība”, rīcība pēc naudasmaka piepildes kārtības apstiprinājuma liecina par vienu: sistēma NEZINA, kā pati strādā, kas notiek un šis man personiski ir lielāks brīdinājums drošības sakarā. Par MUN un SN un.. runāja ilgi, daudz un dikti! Man darbā šos jautājumus apsprieda jau augustā, pieminēja pērngad! Ko nozīmē Kučinska un Barčas teksti par nezināšanu? Lēmumpieņēmējs nezina, Latvijas grāmatveži zina… ????

Tātad – Saeimas lēmumi ir apšaubāmi un citīgi caurskatāmi, jo lēmēji nezina, kas tiek lemts????

Hm… Mēs uztraucamies par Donaldu, Krieviju un islāmistiem. Iemesls????? Viņi jau ir šeit un darbojas. Slēpti. Maskēti un latviski… :( :( :( :(

Tas IR skumji! :(

+17
-2
Atbildēt

3

    edge_indran > Mantrausis 13.12.2016. 10.02

    —————

    “Savā [D.Beitnere-LaGalla] pagājušā gada pētījumā biju spiesta konstatēt, ka esam atgriezušies pie Viduslaikiem raksturīgās gan politiskās, gan ekonomiskās uzvedības.”

    D.Beitnere-LaGalla, sociālantropoloģe:”Paldies globalizācijai” (Delfi.lv)

    =======================================================================================

    Tas IR reāli – zinātniski izskaidrojami. Visas sabiedrības acu priekšā, atklāti norisinās procesi, kuri nav nekādu tur pārdabisku spēku izraisīti. IR cilvēki, kas zina, ko grib – un zina, kā īstenot savus nodomus:

    ” Deputātu «budžeta kvotās» sadalītā summa izauga līdz 20 miljoniem eiro, jo Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) budžetā vēlējās atvēlēt lielas summas savu partijas biedru vadītajām pašvaldībām, uzskata Saeimas deputāte, ekspremjere Laimdota Straujuma (Vienotība). Šādos apstākļos būtu melīgi teikt, ka «kvotu» pieaugums būtu tikai deputātu izdomāts, uzsvēra politiķe. ”

    http://itvnet.lv/article/zinas/637980_640x420.jpg

    http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/637980-straujuma_deputatu_kvotas_ir_20_miljoni_jo_zzs_rupejas_par_savam_pasvaldibam

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > Mantrausis 18.12.2016. 09.08

    Ja ir skumji, vajag paraudāt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Mantrausis 13.12.2016. 09.57

    poēts -tas esot skumji ….

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

LoveLove 13.12.2016. 17.36

Vienīgais veids, kā pārliecināties par ZZS valdības kompetenci, darbu atbilstību solījumiem un efektivitāti, ir ļaut tai darboties. Vēl 2016. gada martā intervijā LETA finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) klāstīja, ka nekādu pārsteigumu nodokļu politikā nebūs, jo patlaban uzņēmēji visvairāk gaida stabilitāti. Jāteic, ka haotiskais veids, kā tika piedāvāts grozīt nodokļus un pēc tam sasteigtie priekšlikumi atkal tos grozīt nerada stabilitāti, drīzāk apjukumu gan VID, gan uzņēmējiem.

+9
-3
Atbildēt

14

    Ēriks > LoveLove 13.12.2016. 18.33

    Vienotības vadīšana jau bija stipri nelēts pasākums.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    atrium > LoveLove 14.12.2016. 00.45

    dzeris49

    Varētu jau, protams, ļaut tai ZZS valdībai darboties un gaidīt to kompetences izpausmi, bet, vai Latvijas valstij tas nemaksās pārāk dārgi

    Jau jau čekistu piesmieto izdzimteni, jobano kolorādu, Dombrovski, pārdzīvojām, ar Kučinski nebūs lielāks risks. Gaidīt ko īpašu, kad reakcionārie saskaņieši: Rinkēvičs un Kozlovskis, joprojām pie ietekmīgākām silēm, būtu naivi.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    zanE. > LoveLove 13.12.2016. 21.37

    …par ko Tev tā lielā sāpe, Ērik?…par to, ka trakais Repše nepiešķīra 112 miljonu latu valsts galvojumu LM, par kura piešķīrumu lēma valdība, kuras sastāvā bija TB/LNNK un ZZS?…piešķīra vien 60 miljonus latu, skat kāds zaudējums tika nodarīts ieinteresētajām personām!…par Citadeli sirsniņa sāp?…aizgāja gar degunu krieviem iecerētā naudas atmazgāšanas banka…ieplānotais bankas bankrots ar zaudējumu segšanu no valsts garantiju fonda…briesmoņi tā Vienotība un arī NA, kas balsoja par bankas pārdošanu, LM galvojuma piešķīrumu…

    …bet…kāpēc Tev tas tik ļoti sāp, ko?…

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > LoveLove 13.12.2016. 18.10

    Kāpēc ZZS valdībai? Mums ir koalīcijas valdība. Un kādas būtu alternatīvas sai koalīcijai?

    Dzīvē ir svarīgs nevis potenciāls, bet reāli padarītais. Mērīšanās ar potenciāliem lai paliek zaudējušās puses memuāristiem.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > LoveLove 14.12.2016. 10.36

    trakais Repše

    _______________________

    Ja Repše traks, ko lai saka par Zani, Skaisli, Āboltiņu, Viņķeli?:)

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ēriks > LoveLove 13.12.2016. 19.17

    Kaut vai ar valdības garantiju naudiņas nokopšanu Liepājas metalurgā,pēc tam tā atdošanu Krimas čekistu firmai,tālāk Citadeles pārdošana,kuras laikā NA politiķu virknei nedeva pielaidi valsts noslēpumiem,tāda,lūk,koalīcija.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    atrium > LoveLove 14.12.2016. 00.56

    zanE …

    aizgāja gar degunu krieviem iecerētā naudas atmazgāšanas banka.

    Kā reiz, krieviem, ASV reģistrētam čekas off-shore firmu fondam aizgāja naudas atmazgāšanas banka par ne vairāk, kā 1/4 vērtības. Paskaidro man, ko čekas anālās vagīnas: Dombrovskis, Zaķis un Vējonis, darīja Gruzijā, kopā ar Ripplewood Holdings pārstāvi, Siksni? Normālas valsts Politiskā policija no tiem kropļiem pēc atgriešanās būtu izsitusi čekas sūdus līdz pēdējam gramam un pēc tam aizlaistu tos biogāzē.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > LoveLove 14.12.2016. 15.15

    lno -dīvaini, ka tu mani noliki uz viena solina ar zani , vai nekļūdījies?

    un vēl – vai tavuprāt, nav pamata kļūt crazy ?

    Jaunajā Rīgas Laikā ir divu Latvijas krievu saruna kādā bārā un tur viens saka, ka viņš brīnoties par latviešiem. Par visu to, kas te Latvijā notiek un par to , cik pofigistiski pret visu ir latvieši.

    Jādomā taču, ka tie krievi neko par mani nav dzirdējuši, citādi viņi tā nespriestu. Jo man noteikti nav pofig – patiesībā – ne parko man nav pofig , ir tieši otrādi

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > LoveLove 14.12.2016. 12.45

    Varētu jau, protams, ļaut tai ZZS valdībai darboties un gaidīt to kompetences izpausmi, bet, vai Latvijas valstij tas nemaksās pārāk dārgi

    —————-

    Kad Vienotība (un zrp) centās vienoties ar ušakistiem par kopīgu koalīķīju, kolonistu vilcēji valdībā mierināja, ka jāļauj viņiem sataisīt sūdus un tā riktīgi “apdedzināties”, lai viņu vēlētāji varētu apdomāties. :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > LoveLove 13.12.2016. 17.43

    No kura laika nodokļus nemaksājošs šaraškina kantoris ar 1 eiro kapitālu un algām zem minimālās ir uzņēmums?

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    atrium > LoveLove 14.12.2016. 10.59

    lno

    Repše, TP vietā uzaicinot koalīcijā čekas pidrillu, Šļeseru, sagādāja tam iespēju vēlāk ilgu laiku postīt mūsu valsti, Repše parūpējās par Ždanokas iespējām nonākt EP, viņa kadru politikas dēļ mums šodien ir Dombrovskis, Zaķis, Kampars un Āboltiņa. Pabriks, Rinkēvičs un Kozlovskis arī ir Repšes tuvredzības, jeb apzinātas ļaunprātības, sekas, kuras izciešam joprojām. Repše vēl neatbrīvojis sabiedrību no iepriekšējiem, taisa jaunu parķiju un velk politikā jaunus neliešus.

    Vienīgais pozitīvais viņa darbībā bija Latvijas bankas prezidenta amats.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > LoveLove 13.12.2016. 18.47

    Salīdzinot ar ko? Ar iespējamo valūtas sabrukumu un tam sekojošo neizbēgamo cenu lēcienu, pēc kura Vecrīgā ārdītos nevis pāris desmiti provokatoru, bet vairāki tūkstoši? Un kāpēc atkal Vienotības? Mums viemēr ir koalīcijas valdības!

    Un vispār, taupības laiks bija likumsakarīgas sekas iepriekšējo gadu politikai ”gāzi grīdā”, kas ne ar ko citu arī nevarēja beigties.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Miervaldis > LoveLove 13.12.2016. 22.01

    Nu nedabūja Kargins banku, bet kas viņam lika to banku nospekulēt> Ne jau valdība! Un vispār, kas tā par modi domāt, ka budžets ir bezizmēra un no turienes var dāvināt naudu visiem lempjiem un tizleņiem? Komunistu laiki ir beigušies!

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > LoveLove 13.12.2016. 17.57

    Varētu jau, protams, ļaut tai ZZS valdībai darboties un gaidīt to kompetences izpausmi, bet, vai Latvijas valstij tas nemaksās pārāk dārgi, vai vista var iemācīties lidot un dziedāt, kā lakstīgala?

    Man tā šķiet, ka drīz vien tik daudz kritizētos V premjerus atcerēsimies kā tādus zelta laikus.

    Kad es kādreiz rakstīju, ka Saeima ar ZRP un V bija ar vislielāko potenciālu, un nākamā būs daudz sliktāka, arī neviens tam sevišķi neticēja, bet,tas bija neizmantoto iespēju laiks, taisni mūsu politiķu bezatbildības un savtīguma dēļ, valsts interes mūsu āmuriem nekad nebija svarīgākas par personiskām un partijas.

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu