Erdogans: EP balsojumam par sarunu iesaldēšanu ar Turciju "nav vērtības" • IR.lv

Erdogans: EP balsojumam par sarunu iesaldēšanu ar Turciju “nav vērtības”

26
Foto: one-europe.info

Latvijas deputāts iesaka steigšus rīkot ES un Turcijas līderu tikšanās

Eiropas Parlamenta (EP) gaidāmajam balsojumam, ar kuru, domājams, tiks pausts atbalsts Turcijas iestāšanās sarunu iesaldēšanai, “nav nekādas vērtības”, trešdien paziņoja Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans, vēsta aģentūras LETA-AFP. EP lielākās frakcijas otrdien paziņoja, ka šonedēļ balsos par iestāšanās sarunu iesaldēšanu ar Turciju, tā reaģējot uz Ankaras represijām pēc 15.jūlijā notikušā puča mēģinājuma.

“Es, runājot no šīs vietas, jau laikus gribu teikt un uzrunāt visu pasauli, kas skatās savos televīzijas ekrānos – šim balsojumam nav pilnīgi nekādas vērtības, lai arī kāds būtu iznākums,” Islāma sadarbības organizācijas sanāksmē Stambulā sacīja Erdogans. “Es pat nespēju sagremot vēstījumu, ko viņi vēlas paust,” viņš piebilda. “Tās rokas, kas [EP balsojumā] tiks paceltas un nolaistas, nepārtrauks šīs valsts cīņu par savu neatkarību un nākotni,” uzsvēra Erdogans. Balsojums būs indikācija faktam, ka Eiropas Savienība (ES) nostājusies “terora organizāciju” pusē, viņš skaidroja.

 Balsojums ES un Turcijas attiecības varētu padarīt vēl asākas. Tiesa gan, tā iznākums nebūs saistošs, turklāt vairākums ES dalībvalstu ir pret Turcijas iestāšanās procesa apturēšanu. ES augstā ārpolitikas pārstāve Federika Mogerīni brīdināja – apturot iestāšanās sarunas, “zaudētājas būs abas puses”. Erdogans pagājušajā nedēļā pieprasīja, lai ES līdz gada beigām pieņem lēmumu par Turcijas dalību blokā. Ja tas nenotiks, Turcija šajā jautājumā rīkos referendumu, brīdināja Erdogans.

Latvijas deputāts EP Artis Pabriks pauž: ”Ir saprotama atsevišķu politiķu vēlme runāt par attiecību iesaldēšanu starp ES un Turciju, taču tā būtu tuvredzīga un nepareiza politika, jo Turcija ir svarīgs stratēģiskais partneris Eiropas reģionam. Mēs nedrīkstam pagriezt muguru un aiziet projām, tā vietā ir jārod risinājums, kā turpināt un stiprināt efektīvu sadarbību.”

Pabriks iesaka tuvākajā laikā, vēlams – jau šogad, sasaukt augstākā līmeņa tikšanos starp Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu un Eiropas līderiem, lai tiktu skaidrībā, kā tālāk attīstīsies ES un Turcijas attiecības.

”Šobrīd ir novērojama neapmierinātība abās pusēs, konstruktīvs dialogs un sarunas izpaliek, un Bosfora jūras šaurums kļūst arvien platāks. Tomēr ar sasteigu lēmumu diplomātiskās attiecības uz nenoteiktu laiku nonāks strupceļā,” brīdina Pabriks, ”iespējams, šāda retorika tiek izmantota, lai panāktu Turcijas rīcību jautājumos, par kuriem ar ES nav vienprātības, tomēr tik krasi paziņojumi var radīt attiecību krīzi, nevis konstruktīvu sadarbību. Jāatceras, ka Turcija ir lielākais tirdzniecības partneris ar ES, un abas puses ir vienlīdz svarīgas viena otrai, tāpēc esmu pret jebkādiem vienpusējiem lēmumiem gan ES, gan Turcijas pusē.”

Eiropas Parlamenta (EP) lielākās frakcijas otrdien paziņoja, ka šonedēļ balsos par iestāšanās sarunu iesaldēšanu ar Turciju, šādi reaģējot uz Ankaras izvērstajām represijām pēc 15.jūlijā notikušā puča mēģinājuma. Balsojums ES un Turcijas attiecības varētu padarīt vēl asākas. Tiesa gan, tā iznākums nebūs saistošs, turklāt vairums ES dalībvalstu ir pret Turcijas iestāšanās procesa apturēšanu.

“Ar Turciju nebūs darījumu kā līdz šim, mēs atbalstām ES iestāšanās sarunu iesaldēšanu,” sacīja EP lielākās frakcijas – Eiropas Tautas partijas – vadītājs Manfrēds Vēbers. Arī liberāļu frakcija “pieprasa apturēt sarunas ar Turciju”, sacīja frakcijas līderis līderis Gijs Verhofstats.

“Turcijas ES iestāšanās sarunas ir uz laiku jāiesaldē. Nav tādu apstākļu, lai procesu turpinātu,” norādīja EP otras lielākās – sociālistu – frakcijas līderis Džanni Pitella. Tas būs “politisks vēstījumus [Turcijas prezidenta Redžepam Tajipam] Erdoanam”, lai viņš pārtrauc “masveida apcietināšanas, politisko līderu un parlamenta deputātu apsūdzēšanu, represijas pret tiesnešiem un žurnālistiem”, viņš piebilda.

Komentāri (26)

otra puse 23.11.2016. 15.26

Vai Eiropas savienībai ir jāatsakās no saviem demokrātijas principiem dēļ tā, ka Turcija ir ļoti svarīgs stratēģiskais partneris?

Vai arī sanāk tā, ka visas cūkas ir vienlīdzīgas, bet dažas ir vienlīdzīgākas par citām?

+5
0
Atbildēt

0

jupissb 23.11.2016. 17.22

Ironiski, ka Latvijas deputātam šķiet, ka “stratēģiskā partnerība” ir tik svarīga, ka pamatvērtības jāliek malā. Krievija jau arī ir varen svarīga stratēģiski (noteikti svarīgāka par Turciju), varbūt ar to arī Pabrika kungs necimperlēsies, bet metīs vērtības (aizspriedumus) pie malas un nu tik sadarbosies?

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu