Vējonis: Pašreizējā politiskajā vidē pietrūkst drosmes rīkoties • IR.lv

Vējonis: Pašreizējā politiskajā vidē pietrūkst drosmes rīkoties

60
Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Foto: Evija Trifanova, LETA

Latvijā uzņēmējdarbības vides sakārtošanā vēl ir ļoti daudz darāmā, norāda prezidents

Pašreizējā politiskajā vidē pietrūkst drosmes rīkoties, intervijā laikrakstam “Diena” saka Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Prezidents pauž, ka ir daudz problēmu, kas pat divus gadu desmitus nav risinātas, citē aģentūra LETA. Kā piemēru Vējonis min situāciju izglītībā un veselības aprūpē, valsts pārvaldi, efektīvu valsts budžeta līdzekļu izmantošanu.

Vienlaikus ir jādomā, kas notiks ar valsts ekonomiku, kas šobrīd bāzējas uz “piešpricēm”, norādīja Vējonis. Šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” Vējonis sacīja, ka uzņēmējdarbības vides sakārtošanā vēl ir ļoti daudz darāmā.

“Kaut kas pie mums Latvijā nav kārtībā, ja uzņēmumi ir gatavi labāk investēt citā valstī, nevis Latvijā. (..) Mums ir ļoti daudz darāmā, lai mūsu uzņēmējdarbības vide būtu tikpat sakārtota kā Igaunijā,” ”Dienai” teica Vējonis. “Ļoti uzskatāmi redzam – kā aizkavējas Eiropas fondu pieejamība, tā mums uzreiz ir būtisks iekšzemes kopprodukta pieauguma kritums. Tas nozīmē, ka patiesībā mums nav savas ekonomikas. [..] Manuprāt, ilgtermiņā tas nav pareizi – Eiropas fondu “piešprice” ir līdzeklis, kā ātrāk izlīdzināties ar citām valstīm, bet tajā pašā laikā tās nevar būt par pamatienākumu Latvijas ekonomikā,” uzsver prezidents.

Vējonis norāda, ka ir redzama gatavība ieviest pārmaiņas veselības un izglītības jomā, bet par šīm jomām pārāk ilgi vienkārši runāts. “Labi, pieņemot lēmumus, kaut kādās detaļās varam kļūdīties, bet tad to var vērtēt un labot, turpretī šī mūžīgā atrunāšanās, ka vispirms izveidosim ideālo modeli un tad kaut ko mainīsim, ved nevis uz priekšu, bet pa bezgalīgu apli,” uzskata Vējonis.

Viņš uzsver, ka politiķiem ir jābūt izlēmīgākiem, vērtējot iniciatīvas un pieņemot lēmumus. “Ir nepieciešama cilvēku gatavība kaut ko mainīt un aktīva iesaiste politikā ar jaunām idejām un jauniem piedāvājumiem,” pārliecināts Vējonis. Viņaprāt, neesot vīzijas, plāna, ko īsti vēlas sasniegt. “Ir Nacionālais attīstības plāns, bet tajā rakstīto nez kāpēc nerespektē, pieņemot likumus. Kāpēc tad tērējām resursus, to veidojot? Tāpat stratēģijas nav nodokļu jomā, uz to parasti raugās caur jautājumu: kādus mums vajag papildu līdzekļus un kurus nodokļus ceļot tos varam gūt,” kritizē Vējonis.

Prezidents uzsver, ka bieži vien jauni cilvēki vienkārši nealkst iesaistīties tik nestabilā jomā kā politika. “Bieži dzird sakām, ka partijas nepiedāvā jaunas sejas, bet redzam, ka arī cilvēki, kas politikai būtu piemēroti, neraujas ar to nodarboties. Jāatzīst arī ideju trūkums – parasti visu partiju piedāvājumi ir līdzīgi, vien citiem vārdiem formulēti. Vēlēšanas pie mums nav kā ideju konkurss, mums ir personāliju konkurss,” norāda prezidents.

Viņš akcentē, ka brīžiem sabiedrībā ir jūtams nodalījums “mēs” un “viņi”, bet realitātē tāda nodalījuma nav. “Mums par savu valsti arī kopīgi jārūpējas,” norāda prezidents, piebilstot, ka no tā, cik veiksmīgi vai neveiksmīgi darbojamies katrs savā jomā, tieši atkarīgs, kā valsts attīstās.

Prezidents LTV norādīja, ka ir jārisina jautājums ar darbaspēku. “Tas uzliek ļoti lielu jautājuma zīmi politiķiem – vai mēs turpināsim šo ceļu, kad no Latvijas cilvēki aizbrauc uz ārzemēm, un vai kādā brīdī mums nebūs jāaicina viesstrādnieki uz Latviju, kas, manuprāt, būtu pats sliktākais, jo mums pirmkārt ir jānodrošina ar darbu un atalgojumu tie cilvēki, kas dzīvo Latvijā,” pauda Vējonis. Viņš norādīja, ka Latvijā ir jābūt stabilai nodokļu sistēmai, kā arī skaidram plānam par sasniedzamajiem mērķiem.

Komentāri (60)

lno 17.11.2016. 10.55

Nav ko muti dzesēt, rādiet priekšzīmi, prezidenta kungs, un vismaz sauciet lietas īstos vārdos un nestāstiet tautai, ka Lemberga un Trukšņa gadījumi ir atšķirīgi.

+16
-1
Atbildēt

1

    atrium > lno 17.11.2016. 11.54

    lno

    Prezidentam svarīgi, lai viņu ievēlējusī Vienotība vismaz līdz nākamām saeimas vēlēšanām noturētos, jo savādāk Puķina favorīts var arī līdz impīčmentam nonākt.

    +4
    -11
    Atbildēt

    0

traductrice 17.11.2016. 12.58

Klausījos šā rīta interviju pa LR1 un nevarēju saprast – pēc balss tā kā Vējonis, pēc satura (drīzāk bezsatura) velk tā kā uz bē-bē-bērziņu. Diemžēl neko citu kā vien neizteiksmīgus vārdus no Vējoņa nav nācies dzirdēt, un “drosmes trūkumu rīkoties” varētu adresēt arī viņam pašam.

+14
-1
Atbildēt

2

    andrejs > traductrice 17.11.2016. 15.21

    pēc smagās slimības Vējonis galīgi švaks palicis.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    edge_indran > traductrice 17.11.2016. 22.42

    ———-traductrice;”… un “drosmes trūkumu rīkoties” varētu adresēt arī viņam pašam.”

    =======================================================================================

    Zatlers bija drosmīgs, taču LV pamatus nesatricināja:

    ” Latvija ir parlamentāra republika.

    Tas nozīmē, ka likumdevēja vara pieder parlamentam,

    parlamentu ievēlē balsstiesīgie –

    pilntiesīgi Latvijas pilsoņi.

    Valsts vara pauž balsstiesīgo gribu.”

    https://www.youtube.com/watch?v=hPOQIzbviAw

    http://www.saeima.lv/lv/viegli-lasit

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

eltae 17.11.2016. 15.06

Vējoņa pieminētie diovdesmīt gadi ir tieši tie, kurus šis kundziņš nosēdējis valdībā un par nožēlošanu neko valsts labā nav paspējis izdarīt.Neticu ka par baltu velti, būdamas “zaļais” un Vides ministrs alternatīvā enerģija (ūdens, vējš un saule) pilnīgi tika nodota “resnajiem runčiem” un mēs katrs vismaz līdz 2030. gadam šiem samaksāsim vismaz trīs centus par katru patērēto kilovatstundu.

+13
-2
Atbildēt

1

    Neticis > eltae 18.11.2016. 14.42

    Nemaz nerunājot par to, ka saskaņā ar mūsu “naftas zaļo” izpratni par ekoloģiju tāds pats atbalsts pienākas arī Gazpromam par TECu gāzi, jo gāze ir “zaļāks” kurināmais par akmeņoglēm.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu