Cīrule: VID darbinieku skaita optimizācija nebūs pirmā prioritāte • IR.lv

Cīrule: VID darbinieku skaita optimizācija nebūs pirmā prioritāte

28
Ilze Cīrule. Foto: Evija Trifanova, LETA

Pastiprinātu uzmanību tuvākajā laikā plāno pievērst būvniecībai un interneta veikaliem

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) darbinieku skaita optimizācija nebūs pirmā prioritāte, šodien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” teica jaunieceltā dienesta ģenerāldirektore Ilze Cīrule. Kā vēsta aģentūra LETA, Cīrule šodien sāk darbu jaunajā amatā. Valdība viņu par VID vadītāju apstiprināja 8.novembrī.

“Jau sen ir nosprausts uzdevums optimizēt darbinieku skaitu. Tā noteikti nebūs pirmā prioritāte, bet pie tā būs jāsāk strādāt, lai to izdarītu ļoti saprātīgi un ļoti racionāli,” sacīja Cīrule. Viņa norādīja, ka pašlaik VID ir apmēram 300-400 vakanču, līdz ar to pirmais uzdevums būs izvērtēt un slēgt tās, kurās VID ir pietiekami ilgstoši izticis bez darbiniekiem.

Vienlaikus Cīrule prognozēja – ņemot vērā vakanču skaitu, VID varētu tikt atlaisti apmēram 100-150 darbinieku. “Tas ir ļoti nopietns vērtējums – skatīsimies iekšējos procesus, kur ir iespējams kaut ko optimizēt,” uzsvēra jaunieceltā VID vadītāja.

Jautāta, kuras ir svarīgākās reformas, kas tiks īstenotas visupirms, Cīrule sacīja, ka būs jāstrādā pie vairākām lietām paralēli. Tiks veidoti kontakti ar uzņēmējus pārstāvošajām organizācijām, lai novērstu apgalvojumus, ka VID nepietiekami komunicē ar uzņēmējiem un neņem vērā to ieteikumus, kā labāk strādāt, tiks strādāts pie stratēģiskā plāna nākamajiem trim gadiem un uzdevumiem, kas ir noteikti ēnu ekonomikas apkarošanas plānā.

Cīrule piebilda, ka pirmās 2-3 nedēļas, visticamāk, paies, iepazīstoties ar jauno darbavietu – cilvēkiem, procesiem. Viņa norādīja, ka VID pastiprinātu uzmanību tuvākajā laikā plāno pievērst būvniecībai, transporta sektoram un interneta veikaliem.

“Ir apzinātas noteiktas nozares, ar kurām vajadzētu strādāt pastiprināti – tā ir būvniecība, tā ir transporta nozare, iekļaujot gan lietoto automašīnu tirdzniecību, gan taksometru pakalpojumus, kā arī tie viennozīmīgi ir interneta veikali,” teica Cīrule.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) iepriekš informēja, ka viens no būtiskākajiem Cīrules veicamajiem darbiem būs jaunas VID darbības stratēģijas izstrāde. Jaunajai vadītājai būs jāturpina VID sāktās reformas, tostarp Finanšu un Muitas policijas apvienošana, kā arī iekšējās drošības stiprināšana.

Komentāri (28)

Absints 14.11.2016. 17.09

Mana prognoze bija, ka tiksim pie jauna VID vadītāja ap jauno gadu. Ir ātrāk. Latvijas ierēdņi ir uzlēkuši augstāk par dibenu..,

Darbinieku atlaišana par 5-10% ir veids, kā uzlabot klimatu, nevis to pazemināt, “jo kā es varu “strādāt”, ja pie blakus galda dzen muļķi, a algā saņem tikpat…, ja es redzu, ka darbabiedrs kaut ko uzkruķī no ārpuses, un viņam par to nekas nav ” Ja procents ir lielāks, tad gan var panākt darbinieku demotivāciju… Neesmu rēķinājis, cik sanāk..

Cīrulei pagaidām ir veiksmīgi izdevies izvairīties no satvēriena punkta radīšanas, tas ir tā kā cīņas sportos – ja pretiniekam izdodas aiz kaut kā saņemt- tiec nogāzts, un cīņa zaudēta. Koļegovai tā bija nodokļu deklarācija, gan jau ka Cīrulei ar kaut ko uzraks. Citādi nav lāga uz kā riet..

Principā jau darba virzieni būtu skaidri – radīt labvēlības režīmu tiem uzņēmumiem, kas saistības nokārto laikā, un nomaksā visus nodokļus, bet divtik kontrolēt tos, kas mēģina valsti apšmaukt.

Tāpat darbiniekiem- ja kādi izpilda tukšās štata vietas darbu, tad šī neesošā darbinieka alga būtu jāsadala 3 daļās – viena daļa valstij, kā ekonomija, bet 2/3 tam vai tiem darbiniekiem, kas šīs funkcijas pilda. I algas augtu, i ekonomija būtu…

Cerams, Cīrule redz pietiekami plaši un tālu, nesamainīsies sīknaudā, nesāks koncentrēties uz kaut ko vienu, ārzemju uzņēmumu peļņu Latvijā, piemēram, bet ieteiks un ieviesīs reformas. Manuprāt, galvenā problēma patreiz – negodīga nodokļu (ne)nomaksa uznēmējiem dod prieksrocības pret tiem, kas to dara. It seviški celtniecībā. Domāju, ka jau esošās datubāzes ļauj salikt galus ar galiem, vajag tikai saprātīgus analītiķus…ieviest reverso pvn, utt. Tāpat būtiska bremze uzņēmējdarbībā ir PVN atmaksa rezi pusgadā, Igaunijā tā ir katru mēnesi. Ja to ieviestu Latvijā, uzņēmēji kļūtu VID fani.. Esmu diletants šajās lietās, bet Cīrulei, VIDam te vajadzētu būt ideju gūzmai.

Tāpat ar korupcijas faktiem var cīnīties no otras puses. Korumpētajos konkursos bieži vien vinnē ne tas, kam labākais piedāvājums, bet tas, kas samaksājis otkatu. BET – tas arī nozīmē to, ka rezultāts ir sliktāks, kā varētu būt, un tā darbinieka vērtējums, kas par to (konkursu) atbild ir slikts, jeb VIDam tas būtu jāuzrāda. Man nav nekādu pierādījumu, bet šajā shēmā piemēram, labi iederas Barona ielas remonts. Vai nav tā, ka sliktais rezultāts ir izsaukts ar “lielajām” izmaksām, lai to darbu dabūtu? Ir tikai aizdomas, atbildīgais RD jau ir “nolidojis”, bet VIDs te varbūt varētu pārbaudīt… Bez tam RD uznēmumi nihilistiski pārkāpj likumus, bet valsts nereaģē. VIDs varētu būtiski uzlabot savu reputācijau, ja tos Augeja staļļus iztīrītu. Nu piemēarm “nanoūdens” lieta. Vai kāds ir domā, ka tur viss bija tīri? Nē, tieši otrādi. Un nez vai visi gali ir ūdenī…

Tāpat deputāta Potapova GanBei. Kā strādāja, tā strādā. Vai tiešām godīgi tagad? VIDam vajag provokatoru dienestu – piemēram aiziet tur paēst, un paskatīties vai tiešām čeks parādās…

Latvijā gan ir nozares, kur ar kontroli neko nepanāksi, nozares, kur ir jāmaina pati sistēma. Piemēram, medicīna. Par cik aploksnes ir kļuvušas par gandrīz legālu ārstu samaksas daļu, un tas ir gandrīz oficiāli pēc Zatlera parauga, tad te, manuprāt, izkontrolēt neko nevar… Bez tam bieži vien cilvēkiem uz šo soli iet pamudina dzīvības briesmas, šo vārdu parimārajā nozimē, un tad viss pārejais kļūst nesvarīgs…

Bez tam VIDS nerīkojos pēc nevainības prezumpcijas principa. Ja VIDam ir aizdomas par nelikumībām, tad tas uzliek sodu, un nevis VIDam ir jāpierāda “vaina’. bet uzņēmumam “nevainība”. Tas, mauprāt, ir ļoti slikti, bet tas arī dod opetatīvās reaģēšanas iespējas..

Katrā ziņā novēlu Cīrulei sekmes, un izturēt to dubļu straumi, kas tulīt gāzīsies. It sevišķi, ja sāksies darbinieku profesionālisma izvērtēšana, atlaišanas…

+1
0
Atbildēt

0

Pelēkais Vilks 14.11.2016. 20.08

Tāpat darbiniekiem- ja kādi izpilda tukšās štata vietas darbu, tad šī neesošā darbinieka alga būtu jāsadala 3 daļās – viena daļa valstij, kā ekonomija, bet 2/3 tam vai tiem darbiniekiem, kas šīs funkcijas pilda. I algas augtu, i ekonomija būtu..

========

Trumpveidígo valstej tas IR dizhi pie “vienas vietas”..

0
0
Atbildēt

0

dzeris49 14.11.2016. 13.24

Darbinieku atlaišana vispār nevar būt prioritāte, prioritāte var būt VID darba uzlabošana, pārējais ir taktika.

Nav gan ticams, ka kaut kas princcipā mainīsies, un sāks aiztikt tos “neaizskaramos”, totāli korumpētā Latvijā tas neies cauri.

NU, pievēršanās interneta veikaliem – tas ir “kruti”, Krievijā notiek akurāt tas pats.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu