Aiztur ''Rossija Segodnja'' producenti, kas ieradusies uz Baltijas forumu • IR.lv

Aiztur ”Rossija Segodnja” producenti, kas ieradusies uz Baltijas forumu

11
Ella Taranova. Foto: Agnese Gulbe, LETA

Krievijas propagandas aģentūras pārstāve, visticamāk, izraidīta no Latvijas

Latvijas robežsargi piektdien, 21.oktobrī, aizturējuši Krievijas propagandas informācijas aģentūras “Rossija segodņa” galveno producenti Ellu Taranovu, kas bija ieradusies uz Jūrmalā notiekošo “Baltijas forumu”, ziņo Krievijas aģentūra “RIA-Novosti”, vēsta aģentūra LETA.

Pēc Taranovas teiktā ”RIA-Novosti”, Latvijas robežas šķērsošanā viņai problēmas neesot radušās. “No rīta es ar lidmašīnu ierados Rīgā Krievijas žurnālistu delegācijas sastāvā, un uz robežas man nekādas problēmas neradās,” viņa sacījusi. “Nekādas politiskas darbības neesmu veikusi un negatavojos to darīt,” teikusi “Rossija segodņa” darbiniece.

Taranova neesot zinājusi par to, ka iekļauta Latvijai nevēlamo personu sarakstā no 2014.gada 5.augusta. Līdz 2014.gadam viņa vairākkārt ieradusies uz “Baltijas forumu” Latvijā. “Man vairākas reizes ar aizdomām pajautāja, vai es zinu, ka esmu nevēlamo personu sarakstā, un teica, ka pēc idejas man par to vajadzēja zināt,” viņas teikto citē “RIA-Novosti”.

Taranova nogādāta Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Jūrmalas nodaļā, un, visticamāk, bija paredzēts viņu izraidīt uz Krieviju, vēsta “RIA-Novosti”. Aģentūra ziņo, ka Taranovai ir Šengenas vīza ar piecu gadu termiņu, kuru izsniegusi kāda cita Eiropas Savienības valsts. Portāls tvnet.lv ziņo – pēc foruma rīkotāja Aleksandra Vasiļjeva rīcībā esošajām ziņām, līdz pulksten 19 piektdien robežsargi gatavojuši dokumentus un ap pulksten 21 Taranova iesēdināta lidmašīnā Rīga – Maskava.

Valsts robežsardzes preses pārstāve Jevgēnija Pozņaka aģentūrai LETA piektdien vakarā apstiprināja, ka aizturēta Ella Taranova, taču neprecizēja iemeslu. To, vai viņa aizturēta tādēļ, ka iekļauta Latvijai nevēlamo personu sarakstā, robežsardze nekomentēja un neatklāja, vai viņa izraidīta no Latvijas.

Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM), komentējot Taranovas aizturēšanu un gaidāmo izraidīšanu no Latvijas, paziņojusi, ka “kārtējo reizi esam spiesti konstatēt kliedzošu Krievijas žurnālistu tiesību pārkāpumu no Latvijas varas iestāžu puses”. “Šis nožēlas vērtais notikums pilnībā iekļaujas pret Krieviju vērsto akciju virknē, kuru nolūks ir apspiest citādu viedokli un ierobežotu brīvību paust alternatīvus viedokļus tiem, kas ir Latvijas oficiozajos plašsaziņas līdzekļos. “Melno sarakstu” pastāvēšana, kuros iekļaušanas kritērijs ir žurnālista profesionālā nostāja, demokrātiskā valstī nav pieļaujama un ir pretrunā visām starptautiskajām saistībām vārda brīvības nodrošināšanai,” teikts Krievijas ĀM Informācijas un preses departamenta komentārā.

Jūrmalā sestdien notika ikgadējā starptautiskā “Baltijas foruma” konference “Krievija-Eiropas Savienība: savstarpējās atkarības izaicinājumi un jaunās dienaskārtības veidošana”. Krievijas Ārlietu padomes priekšsēdētājs Igors Ivanovs Baltijas forumā sacījis – pastāv viedoklis, ka Maskavā priecājās par katru jaunu Eiropas problēmu, bet tas neatbilstot patiesībai, vēsta LETA. “Es varu jums apliecināt, ka tas tā nav,” teica Ivanovs, paužot, ka Krievija vēloties stabilus un paredzamus partnerus Eiropā.

Ivanovs iepriekšējā runā brīdinājis par Eiropas norietu, un gada laikā nevienai no daudzām Eiropas krīzēm neesot rasts risinājums. Viņaprāt, jautājums nav par to, vai Eiropai būs nākama krīze, bet gan par to, cik daudz laika līdz tam. “Katrs bezdarbības gads padara situāciju kontinentā arvien bīstamāku,” klāstīja Ivanovs.

Viņš pauda viedokli, ka ES un NATO nav monopols svarīgu jautājumu risināšanai, un vajadzēs sākt plašāku sarunu par Eiropas nākotni. Runājot par “negatīvu tendenču” mainīšanu, Ivanovs pieminēja kompleksu draudu un izaicinājumu izvērtēšanu, runāja par stratēģiskās plānošanas komitejas izveidi starp Eiropas Savienību un Krieviju, kas piedāvās ilgtermiņa risinājumus Eiropas nākotnei. Runas noslēgumā Ivanovs novēlēja tikt pāri šim “bīstamajām periodam” ar iespējami mazākiem zaudējumiem.

Lai gan foruma atklāšanā bija paredzēta arī Krievijas vēstnieka Aleksandra Vešņakova uzruna, viņš pasākuma pirmajā pusē piedalījās, bet runu neteica. Baltijas forumu vada ”Saskaņas” politiķis Jānis Urbanovičs.

Komentāri (11)

fretka 24.10.2016. 07.52

BBC diplomātiskais korespondents lauza galvu par to, kā Rietumiem vajadzētu “uzlabot attiecības ar Maskavu”, kura “kļuvusi uzstājīgāka Gruzijā un Ukrainā”.

Viņa galvenais secinājums un cerība – “Pax Americana” piederot pagātnei.

Laikam korporācija BBC tagad ir Trampa piekritēju rokās :)

Russia and the West: Where did it all go wrong?

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-37658286

Nevis izraidīt vienu kaut kādu Taranovu vajag, bet pārtraukt Krievijas TV propagandas kanālu izplatīšanu Latvijā! Tad tādām taranovām nebūs tik liela ietekme uz Latvijas iedzīvotāju prātiem.

+3
0
Atbildēt

0

dzeris49 24.10.2016. 06.43

Pat liberālās Lielbritānijas bankas brīdinājušas, ka atsakās apkalpot RT kontus, tā Ševernadzes mazmeita Simonjana ar to savu kanālu pat tur noriebusies.

+2
-1
Atbildēt

0

atrium 24.10.2016. 00.03

Izskatās, ka krievu propagandonei Tarakanovai ir vairogdziedzera kaite.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu