Svētdien koncertzālē "Cēsis" uzstāsies ērģelniece Iveta Apkalna • IR.lv

Svētdien koncertzālē “Cēsis” uzstāsies ērģelniece Iveta Apkalna

36
Ērģelniece Iveta Apkalna. Foto Edija Pālens, LETA

Baha un Filipa Glāsa skaņdarbi. Ērģeles koncertzālē “Cēsis” skanēs pirmo reizi 

Svētdien, 23.oktobrī, klausītājiem būs unikāla iespēja koncertzāles “Cēsis” lielajā zālē pirmo reizi dzirdēt skanam ērģeles, raksta aģentūra LETA. Koncertā latviešu ērģelniece Iveta Apkalna atskaņos baroka klasiķa Johana Sebastiana Baha un amerikāņu komponista Filipa Glāsa ērģeļdarbus. 

2015.gada pavasarī Vācijā klajā nāca Apkalnas jaunāko skaņu ieraksts “Bach.Apkalna.Glass”, kurā ieskaņoti visi amerikāņu komponista Glāsa ērģeļdarbi un Baha darbu izlase. “Baha darbi Filipa Glāsa mūzikas kontekstā izklausās neparasti atsvaidzinoši. Negaidīti atklājas nevis atšķirīgais, bet līdzīgais abu meistaru veikumā. Turklāt šādā kombinācijā Baha mūzika izklausās pārsteidzoši moderni,” par programmu izteikušies muzikologi. 

Koncertā Cēsīs būs iespēja dzirdēt jaunā mūzikas dubultalbuma esenci, kurā skanēs tādi vācu baroka lielmeistara Baha darbi kā “Fantāzija G-dur”, “Prelūdija” un “Fūga D-dur”, “Pasakalja C-moll” mijiedarbībā ar Glāsa ērģeļdarbiem. Ērģelniece Apkalna pārsteidz ar dziļu muzikalitāti un izcilu tehniku. Viņas misija ir atklāt ērģeļmūzikas spozmi tieši koncertzālēs. Apkalna ar izcilību absolvējusi Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmiju. Studējusi klavierspēli profesora Teofila Biķa klasē un ērģeļspēli pie profesora Tālivalža Dekšņa. Turpinājusi klavierspēles studijas Londonas Mūzikas un drāmas augstskolā. Ar koncertiem uzstājusies slavenākajās Eiropas un Ziemeļamerikas katedrālēs, baznīcās un koncertzālēs, piedalījusies vadošajos mūzikas festivālos un saņēmusi mūzikas balvas un uzvaras nozīmīgos ērģeļmūzikas konkursos. Kļuvis zināms, ka Apkalna būs arī jaunās Hamburgas koncertzāles – Elbas Filharmonijas – galvenā ērģelniece un ar filharmonijas orķestri atklās šo Vācijas jauno, sen loloto koncertzāli 2017.gada sākumā. Apkalna turpmāk veidos Elbas filharmonijas ērģeļmūzikas māksliniecisko programmu. 

Biļetes iespējams iegādāties “www.bilesuparadize.lv“.

Komentāri (36)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu