Valsts kapitālsabiedrības iesaka grupēt pēc lieluma • IR.lv

Valsts kapitālsabiedrības iesaka grupēt pēc lieluma

29
Ilustratīvs foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Valsts uzņēmumu valdes un padomes locekļu atlasē būs svarīga reputācija

Pārresoru koordinācijas centrs (PKC) piedāvā valsts kapitālsabiedrības iedalīt četrās grupās un pēc piederības attiecīgai grupai noteikt locekļu skaitu to valdēs un padomēs, vēsta aģentūra LETA. Noteikumu projekts par publiskas personas kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļu skaitu atbilstīgi to lielumam paredz valsts uzņēmumus iedalīt mazās, vidējās, lielās un īpaši lielās kapitālsabiedrībās.

Vienlaikus ir sagatavots noteikumu projekts par kārtību un kritērijiem, kā izraugāmi valsts kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļi. Ir noteikts, ka personai ir jāpārvalda valsts valoda un vismaz viena svešvaloda, jābūt atbilstīgai izglītībai, darba pieredzei un iemaņu kopumam, lai pildītu uzticētos pienākumus. Kandidātiem ir jābūt ar nevainojamu reputāciju.

Maza kapitālsabiedrība būtu tāda, kuras bilances kopsumma gadā ir līdz 2 miljoniem eiro un neto apgrozījums – līdz 8 miljoniem eiro. Vidējai kapitālsabiedrībai šie rādītāji ir no 2 līdz 4 miljoniem eiro un no 8 līdz 21 miljonam eiro. Lielai kapitālsabiedrībai pārskata gadā bilances kopsumma ir 4 līdz 80 miljoni eiro, neto apgrozījums – 21 miljons līdz 150 miljoniem eiro gadā. Īpaši lielai kapitālsabiedrībai bilances kopsumma gadā ir 80 miljoni eiro, neto apgrozījums – 150 miljoni eiro.

Saskaņā ar noteikumu projektu mazā kapitālsabiedrībā būs viens valdes loceklis, bet padomes nebūs. Vidējā kapitālsabiedrībā būs ne vairāk kā trīs valdes locekļi un nebūs padomes. Lielajās kapitālsabiedrībās varēs iecelt ne vairāk kā trīs valdes locekļus un ne vairāk kā trīs padomes locekļus. Īpaši lielo kapitālsabiedrību valdē varēs iecelt četrus cilvēkus, padomē – ne vairāk kā piecus.

Lai izraudzītos valdes un padomes amatu pretendentus, valsts kapitāla daļu turētājam vai kapitālsabiedrības padomei būs jāizveido nominācijas komisija, kurā jāiekļauj vismaz divi valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvji, kapitālsabiedrības padomes izvirzītais pārstāvis un koordinācijas institūcijas izvirzītais pārstāvis ar balsstiesībām, kā arī neatkarīgi eksperti un, ja nepieciešams, novērotāji ar padomdevēja tiesībām. Nominācijas komisijai lēmumi jāpieņem, pamatojoties uz vērtēšanas rezultātiem, bet, ja vairāki kandidāti iegūs vienādu vērtējumu, lēmumu pieņems ar vienkāršu balsu vairākumu.

Noteikumu projekti iesniegti izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

Komentāri (29)

simourg 06.03.2017. 01.48

Kredīts uzņēmumiem no Cityfinances ir labākā iespēja Latvijas uzņēmējiem kā uzsākt savu biznesa izrāvienu! Piesakies tūlīt aizpildot anketu http://www.cityfinances.lv/lv/kredits-uznemumiem/

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu