Virknē Latvijas diplomātisko pārstāvniecību šogad mainās vēstnieki • IR.lv

Virknē Latvijas diplomātisko pārstāvniecību šogad mainās vēstnieki

30
Valsts prezidents Raimonds Vējonis un Latvijas vēstnieks Azerbaidžānā Juris Maklakovs akreditācijas vēstules saņemšanas laikā Melngalvju namā. Maklakovs ir bijušais NBS komandieris. Foto: Evija Trifanova, LETA
Sabīne Bērziņa

Tiek pārskatīts arī Latvijas diplomātisko pārstāvniecību tīkls

Tuvākajā laikā vairākās Latvijas diplomātiskajās pārstāvniecībās notiks vēstnieku rotācija. Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) ziņo, ka tas notiks Latvijas pārstāvniecībā ANO Ženēvā, vēstniecībās Nīderlandē un Ukrainā. Tāpat plānots paplašināt Latvijas vēstniecību tīklu Āzijā, Latīņamerikā un Āfrikas valstīs – gada beigās durvis vērs Latvijas vēstniecība Dienvidkorejā, un līdz 2020.gadam plānots atvērt vēstniecības Singapūrā, Brazīlijā un Dienvidāfrikā. Nākamgad arī tiks nozīmēts Latvijas diplomāts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (OECD).

Jūlija sākumā ĀM pauda, ka šīs vasaras beigās gaidāma vērienīga Latvijas vēstnieku rotācija. Par Latvijas pārstāvi NATO kļuvis bijušais ārlietu ministrs Indulis Bērziņš, aizstājot Māri Riekstiņu. 23.jūlijā akreditācijas vēstules no Valsts prezidenta saņēma jaunais vēstnieks Azerbaidžānā Juris Maklakovs, vēstnieks Baltkrievijā Mārtiņš Virsis, vēstnieks Lietuvā Einars Semanis, kā arī vēstnieks Kazahstānā Jurijs Pogrebņaks.

Pašlaik zināms, ka vēl vēstniecību rotācija skars arī pārstāvniecību ANO Ženēvā un vēstniecību Nīderlandē. Vēstnieks Ukrainā mainīsies gada otrajā pusē.

Šā gada beigās darbu sāks arī Latvijas vēstniecība Dienvidkorejā. ĀM ieskatā pakāpeniski līdz 2020. gadam būtu jāatver vēstniecības Singapūrā, Brazīlijā un Dienvidāfrikā, tomēr tas būs atkarīgs no pieejamā finansējuma. Tas esot turpinājums pagājušajā gadā atvērtajām vēstniecībām Indijā un Apvienotajos Arābu Emirātos.

Kā Ir.lv skaidro ĀM Preses un informācijas nodaļas vadītāja Diāna Eglīte, par jaunām vēstniecībām svarīgi domāt, jo „Latvijas uzņēmēju eksporta prioritātes pakāpeniski tiek pārvirzītas no Eiropas Savienības uz tālākiem eksporta tirgiem Āzijā, Latīņamerikā un Āfrikas valstīs”. Tādēļ arī patlaban tiek pārskatīts Latvijas diplomātisko pārstāvniecību tīkls.

Tāpat vēstniecību tīklu pārskata arī citas ES valstis. Jau ziņots, ka 24.jūlijā Latviju pameta Beļģijas vēstniecība. Neilgi pirms tam par savu durvju slēgšanu līdz 2018.gadam paziņoja arī Austrijas vēstniecība. Austrijas un Beļģijas vēstniecība slēgta, lai mazinātu izdevumus, tomēr kā viens no iemesliem pieminēts arī tas, ka Latvija jau esot pārstāvēta gan ES, gan NATO. Patlaban ĀM nav informācijas par vēl kādām vēstniecībām Latvijā, kas varētu tikt slēgtas.

Uz jautājumu, vai ar līdzīgiem iemesliem kādu vēstniecību ES valstī varētu slēgt arī Latvija, ĀM atbildēja, ka tas nav plānots, tomēr šādu iespēju nevarot izslēgt – 2013. gadā jau slēgta Latvijas vēstniecība Slovēnijā.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu