Lindermanam aizdomās turētā statuss kriminālprocesā par incidentu Ādažos (papild.) • IR.lv

Lindermanam aizdomās turētā statuss kriminālprocesā par incidentu Ādažos (papild.)

39
Vladimirs Lindermans. Foto: Ieva Lūka, LETA

DP: Lindermans aizturēts par iespējamu atbalstu spiegošanā vainotajiem

Prokrieviskajam aktīvistam Vladimiram Lindermanam piemērots aizdomās turētā statuss kriminālprocesā, kurā aizdomās turēti tiek arī divi Krievijas pilsoņi par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības.

Kā aģentūrai LETA norādīja Lindermana aizstāve zvērināta advokāte Jeļena Kvjatkovska, Lindermanam ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis – policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts. Advokāte ar klientu vēl lems, vai šo lēmumu pārsūdzēs.

Drošības policija (DP) saistībā ar pagājušajā mēnesī notikušo incidentu pie Nacionālo bruņoto spēku bāzes Ādažos DP Lindermanam ir piemērojusi aizdomās turētā statusu saskaņā ar Krimināllikuma 15.panta ceturto daļu, 20.panta ceturto daļu, 88.panta trešo daļu – par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās – un 85.pantu – spiegošanu.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtā informācija liecina, ka neilgi pirms incidenta aizdomās turētais ir apmeklējis Kadagu, ko viņš nenoliedz arī savās liecībās. Turklāt kriminālprocesa gaitā ir konstatēts, ka Lindermans uztur kontaktus ar abiem Krievijas pilsoņiem, kuriem jau iepriekš šajā lietā tika piemērots aizdomās turētā statuss.

Izmeklēšana šajā kriminālprocesā vēl turpinās. Tāpat DP atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr viņa vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka Drošības policija (DP) trešdien aizturēja prokrievisko aktīvistu Vladimiru Lindermanu, kurš, iespējams, sniedza atbalstu diviem Krievijas pilsoņiem. Tie iepriekš tika aizturēti par nelikumīgu iekļūšanu Ādažu bāzē.

Abiem Krievijas pilsoņiem par incidentu pie Nacionālo bruņoto spēku bāzes Ādažos ir piemērots aizdomās turētā statuss kriminālprocesā par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, un spiegošanu. Līdz ar to šajā kriminālprocesā DP veica arī tiesas sankcionētu kratīšanu.

Savukārt Lindermana aizstāve zvērināta advokāte Jeļena Kvjatkovska ceturtdien norādīja, ka Lindermana iesaistīšana kriminālprocesā par divu Krievijas pilsoņu nelikumīgu iekļūšanu Ādažu bāzē ir politiski motivēta.

Viņa norādīja, ka patlaban klients atrodas izolatorā un līdz šim viņam nav uzrādīts lēmums par aizdomās turētā statusa piemērošanu kriminālprocesā. Līdz ar to Kvjatkovskai nav zināms, kas Lindermanam varētu būt inkriminēts. Viņas aizstāvamais ticis aizturēts vakar ap plkst.13, kā arī vakar ticis nopratināts, bet šodien informācijas par atkārtotu nopratināšanu viņai vēl nav.

Advokātei nav saprotama arī Lindermanam piedēvētā saistība ar diviem Ādažu poligonā aizturētajiem un tagad apcietinājumā esošajiem Krievijas pilsoņiem, it sevišķi ņemot vērā viņiem inkriminētos noziegumus.

Lindermana domubiedrs Ilarions Girss savā sociālā tīkla “Facebook” profilā pēc Lindermana aizturēšanas paziņoja, ka pie Lindermana veikta arī kratīšana. Girss norādīja, ka “formāli šī aizturēšana saistīta ar krievu nacionālboļševiku nesankcionētu nokļūšanu Ādažu militārajā bāzē”.

Girss piebilda, ka Lindermans esot aizturēts uz 48 stundām, pēc tam tikšot lemts par viņa apcietināšanu.

Jūnijā Ādažu bāzē aizturētos Krievijas pilsoņus Andreju Popko un Aleksandru Kurkinu DP tur aizdomās par spiegošanu un par mēģinājumu veikt teroristiskas darbības, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Pēc DP lūguma abām personām piemērots apcietinājums.

Apcietinātajiem draud mūža ieslodzījums vai brīvības atņemšana līdz 20 gadiem.

Ādažu militārajā bāzē nelikumīgi iekļuva divi Krievijas pilsoņi, kuri tika aizturēti un pie kuriem tika atrastas skrejlapas angļu valodā. Atbildību par notikušo uzņēmusies kādreizējās neofašistiskās Krievijas Nacionālboļševiku partijas (NBP) pēctece – partija “Cita Krievija”.

Personas aizturētas ierindas laukumā netālu no vietas, kur tās ar kāpņu palīdzību bija pārlēkušas bāzes žogam, lai nesakcionēti iekļūtu bāzes teritorijā. Pie viņām atrastas skrejlapas angļu valodā. Nacionālboļševiku izplatītajos fotoattēlos redzams, ka viņi žogu šķērsojuši, turot rokās lielu karogu Georga lentes krāsās. Bāzē šīs personas paspējušas uzkavēties neilgu laiku, tāpēc neesot paspējušas izplatīt skrejlapas.

Incidents notika laikā, kad Ādažos sākušās starptautiskās mācības “Saber Strike 2015”.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (39)

Valdis Eiserts 09.07.2015. 09.14

Šiem dauzoņām vienīgā vērtība parādītos apmaiņā pret Naģeždu Savčenko. Citādi – “močīt sorķīrā”.

+6
0
Atbildēt

2

v_rostins 09.07.2015. 17.18

“par iespējamu atbalstu spiegošanā..”

———–

Nesmīdiniet, kāda vēl spiegošana, kur visi valsts noslēpumi brīvi pieejami: Meļņikam, Zaharjinam, Savickim, Rāvim, Korenam, Bernim, Fiļam, Esterkinam, Suharenko un vēl vairākiem tūkstošiem bidlostānas ietekmes aģentu?

Uz krieviem nebūtu attiecināmas nekādas konvencijas, jo Krievija pati tās neievēro, tāpēc no noķertiem var izdauzīt jebkādas atzīšanās un no fašistiskā izdzimteņa, Lindermaņa, arī.

+3
-2
Atbildēt

0

v_rostins 09.07.2015. 01.20

Its a joke? Ne par Lindermaņa notiesāšanu bet vairāk par Dombrovska notiešāšanu vajadzētu cepties. Ja tas čekistu piesmietais izdzimtenis un maukas bērns uz mūžu pazustu aiz cietuma sētas, lindermaņi, koreni, giri, osipovi, ždanokas Latvijai “iskandera” šāviena tuvumā vairs nekad nerādītos.

+2
-5
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu