Bēgot no bēgļiem • IR.lv

Bēgot no bēgļiem

44
Sīriešu bēgļu meitene nometnē pie Beirūtas raugās caur sava mitekļa logu. Foto: AFP/LETA
Lolita Čigāne

Bailes no bēgļu uzņemšanas apliecina mūsu vājumu

Tāpat kā ģimenes strīdā dažkārt uzzinām par iepriekš neapjaustu rūgtumu, kas gadiem ilgi krājies, arī jūtīgi jautājumi mūsu sabiedrības dienas kārtībā ļauj precīzāk izprast un izrunāt sabiedrībā gruzdošu neziņu un bailes. Mums tāds šobrīd ir jautājums par bēgļu uzņemšanu. 

Atbildot Itālijas un Grieķijas palīgāsaucieniem, jo migrācija no Ziemeļāfrikas un Tuvajiem Austrumiem tām uzliek neiespējamu nastu, Eiropas Savienības valstu vadītāji ir lēmuši, ka ES dalībvalstīm savā starpā solidāri, atbalstot citam citu, ir jāuzņem 60 000 bēgļu. Tie ir cilvēki, kas atbilst starptautiski aizsargājamas personas statusam, cietuši no kara, vardarbības vai nāves draudiem.

Latvijas valdība ir rosinājusi un Saeimas Eiropas lietu komisija apstiprinājusi Latvijas valsts pozīciju, ka Latvija solidāri piedalīsies šo patvēruma meklētāju uzņemšanā pēc brīvprātības principa, bet neatbalstīs obligātu kvotu noteikšanu. Ja sākotnējais Eiropas Komisijas priekšlikums Latvijai paredzēja 774 bēgļu uzņemšanu, tagad, tajā skaitā ņemot vērā Latvijas argumentus par padomju laikā ievērojami izmainīto valsts etnisko sastāvu, Latvijas valdība lēmusi, ka mēs būtu gatavi uzņemt 250 patvēruma meklētājus, tātad 0,41% no kopējā uzņemamā bēgļu skaita. 

Salīdzinājumam – Turcija no kaimiņos kara plosītās Sīrijas jau uzņēmusi 1,6 miljonus bēgļu. Runājot pārticības kategorijās, Latvijas iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju ir krietni augstāks par Turcijas.

Eiropas Savienība Latvijas attīstībā ir sniegusi ievērojamu ieguldījumu. Mēs par Eiropas Savienības dalībvalstu mums piešķirto finanšu palīdzību esam remontējuši ceļus, siltinājuši skolas, labiekārtojuši pilsētas un būvējuši kultūrasnamus. Laikā no 2014. – 2020. gadam Eiropas Savienība Latvijas attīstībā ieguldīs vēl 4,4 miljardus eiro, šādu ieguldījumu ziņā ierindojot Latviju 3.vietā Eiropas Savienībā. Kad Latvijas piena ražotājus skāra Krievijas 2014.gadā Eiropas Savienības pārtikas precēm noteiktais embargo, Eiropas Komisija Latvijas piensaimniekiem piešķīra 7,7 miljonus jaunu noieta tirgu meklēšanai.

Kāds kungs, kas 1943.gadā septiņu gadu vecumā kopā ar vēl desmitiem tūkstošiem latviešu bija spiests doties svešumā, nesen sacīja, ka deviņdesmitajos gados pirmoreiz atgriežoties dzimtenē viņam pat sapņos nevarēja rādīties, ka jau 2015.gadā Latvija izskatīsies tik atkopusies, skaista un pārtikusi.

Tas, ka no politiķiem izskan piedāvājumi par 250 patvēruma meklētāju uzņemšanu rīkot referendumu vai arī domas par to, ka šie 250 kara šausmu vajātie cilvēki sagraus mūsu nacionālo identitāti, ir nevis spēka, bet vājuma apliecinājums. Absolūtais vairums Eiropas Savienības dalībvalstu ir apliecinājušas gatavību piedalīties bēgļu uzņemšanā un 250 cilvēki noteikti nav mūsu lepnās un nesaprastās vientulības vērti, jo ja nebūsim gatavi ar citiem sadarboties šajā jomā, īpašu izpratni tad varam arī negaidīt sev svarīgos jautājumos. Labāk jau laikus domāsim par to, kā panākt, lai šie cilvēki sekmīgi iekļautos mūsu sabiedrībā.

Autore ir 12.Saeimas deputāte, Vienotība

 

Komentāri (44)

lno 10.07.2015. 12.49

Bailes no bēgļu uzņemšanas apliecina mūsu vājumu

_________________________

Protams, bet vai uzņemot migrantus kļūsim stiprāki vai vājāki? Nu īsti pasaules lāpītāji, tikai sava tauta un valsts pie kājas, nepietiek ne gribas, ne saprāta apspriest šo problēmu saeimā.

+22
-5
Atbildēt

0

Aldis-2 10.07.2015. 13.17

Citāts: “Eiropas Savienības valstu vadītāji ir lēmuši, ka ES dalībvalstīm savā starpā solidāri, atbalstot citam citu, ir jāuzņem 60 000 bēgļu.”

Un daži jautājumi:

– Un ko par to domā ES valstu tautas? Vai tās ir pilnvarojušas savas valdības lemt šādus jautājumus? Valdība taču ir tautas kalps, nevis otrādi, vai kâ?

– Vai ES līgums paredz šādu pienākumu?

– Un no kurienes ir skaitlis “60 000 bēgļu”, ja no Sīrijas vien ir 4 miljoni bēgļu? Kāpēc tad šiem 60’000 nevar piemērot tādus pašus palīdzības līdzekļus kâ pārējiem 3’940’000 bēgļiem?

+19
-4
Atbildēt

5

    andrejs > 10.07.2015. 13.33

    pirmais cipars bija kaut kādi izdomāti 20 000.

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > 10.07.2015. 13.25

    Aldis. Nesen bija runa par 40000:)

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 10.07.2015. 14.08

    Tâtad, ES Imigrācijas politika:

    “ES ir pienākums novērst .. nelegālo imigrāciju, jo īpaši ar efektīvas atpakaļnosūtīšanas politikas pasākumiem. .. Nelegāls migrants ir persona, kas ES ieceļojusi bez atbilstīgas atļaujas vai vīzas vai kas uzturas valstī pēc vīzas derīguma termiņa beigām.”

    Kāpēc ES neievēro savu politiku?

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 10.07.2015. 13.51

    Vēl viens jautājums.

    Kāpēc nelegālos imigrantus sauc par bēgļiem?

    Nelegāls imigrants ir tas, kas nelikumīgi iebraucis valstī.

    Bēglis ir tas, kam valsts ir piešķīrusi bēgļa statusu.

    Kāpēc “Ir” izplata melus?

    +11
    -3
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > 10.07.2015. 13.33

    Citāts no TVneta: “Polija ir gatava uzņemt 2000 bēgļu”

    Polijā dzīvo 40 miljoni iedzīvotāju.

    Tâtad, rēķinot uz 1 miljonu iedzīvotāju, Polija ir gatava uzņemt 50 cilvēkus.

    Straujuma skrien vilcienam pa priekšu, gatavojoties uzņemt divarpus vairāk bēgļu nekâ Polija (rēķinot uz 1 miljonu iedzīvotāju).

    Turklāt, atšķirībā no Latvijas Polijā nekādu imigrantu pēdējos 70 gados nav bijis. Lai sasniegtu Latvijas līmeni viņi varētu uzņemt … kādus 25 miljonus.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

aivarsk 10.07.2015. 13.33

Atkal ievietots tendenciozs foto, nerunājot nemaz par rakstu! Gribat redzēt bēgļus? Ierakstiet googlē “refugees italy” un nospiediet “attēli”! Tur “nebēg” ne bērni, ne sievietes! Pieprasiet ES institūcijām “bēgļu” dzimumsastāvu un vecuma sadalījumu! Tad redzēsiet “bēgļa” portretu!

+14
-2
Atbildēt

1

    andrejs > aivarsk 10.07.2015. 13.37

    Pieprasiet ES institūcijām “bēgļu” dzimumsastāvu un vecuma sadalījumu!

    —————————

    šito gan nevajag… nobruks visa liberāļu teorija par “bēgļiem” :) Vai nu viņi ir idioti, vai izliekas par tādiem.

    +12
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu