Dubultu dzelzceļa stacijā atvērta laikmetīgās mākslas telpa • IR.lv

Dubultu dzelzceļa stacijā atvērta laikmetīgās mākslas telpa

25
"Mākslas stacijā DUBULTI" izstādes atklāšanas laikā. Publicitātes foto
Ieva Circene

Pēc rekonstrukcijas Dubultu dzelzceļa stacija uz 12 gadiem nodota Jūrmalas pašvaldības apsaimniekošanā

Pēc rekonstrukcijas Dubultu dzelzceļa stacijā turpmāk bez maksas būs pieejama arī laikmetīgās mākslas izstāžu zāle “Mākslas stacija DUBULTI”. Kā apgalvo izstādes organizatori, šī ir vienīgā laikmetīgās mākslas telpa Eiropā, kas darbojas joprojām funkcionējošā dzelzceļa stacijā.

No 29.maija līdz 15.septembrim Jūrmalas dzelzceļa stacijā varēs apskatīt izstādi “Man sirdī tīģer’s”, kas ir projekta “Pastāvēs, kas pārvērtīsies. Rainis un Aspazija – 150” daļa.

Dubultu dzelzceļa stacija izstādes atklāšanas dienā. Publicitātes foto

“Izstāde ir atklāta šeit tāpēc, ka Dubultu stacija ir viena no visskaistākajām vietām, tepat arī netālu atrodas Aspazijas māja,” trešdien mākslas telpas atklāšanā teic izstādes kuratore Inga Šteimane. Viņa piebilst, ka izstāde ir cieši saistīta ar Raiņa literārajiem darbiem. “Mākslas darbos ir interpretētas vairākas Raiņa idejas, piemēram, par cilvēku, kas tiecas pārspēt sevi,” uzsver Šteimane.

Izstādes līdzautors un rakstnieks Arno Jundze atzīst: “Ja Rainis un Aspazija dzīvotu šajā gadsimtā, kur galvenais izteiksmes veids ir vizuāla izpausme, iespējams, viņi sabiedrību provocētu ar skandaloziem mākslas darbiem.”

Izstādes tēma ir piedošanas – atriebības trauslā robeža, kas sasaucas ar Raiņa idejām lugā “Jāzeps un viņa brāļi”. Izstādē piedalās 12 laikmetīgie mākslinieki no sešām valstīm – Brazīlijas, Ēģiptes, Izraēlas, Maķedonijas, Šveices un Latvijas.

VAS “Latvijas dzelzceļš” prezidents Uģis Magonis atklāšanā teica, ka turpmāk Dubultu dzelzceļa stacija būs ne tikai vieta, kur pienāk un atiet vilcieni, bet arī sabiedriskās dzīves un kultūras centrs, kurā cilvēki vēlēsies uzkavēties, kamēr gaidīs vilcienu.

Pirmā dzelzceļa stacija Dubultos tika uzbūvēta 1877.gadā galvenokārt vasarnieku un Dubultu kūrmājas viesu apkalpošanai. Pēc simt gadiem – 1977.gadā – tika pabeigta jaunā ēka pēc Igora Javeiņa projekta, kas būves formās izpaudis asociācijas ar jūras vilni.

Šogad šai ēkai sākas jauns dzīves posms – Jūrmalas pilsētas dome no VAS „Latvijas dzelzceļš” uz 12 gadiem pārņēmusi apsaimniekošanā stacijas ēku, lai līdztekus pasažieru apkalpošanai “Mākslas stacijā DUBULTI” apmeklētājiem sniegtu Latvijā unikālu kultūras baudījumu – ikvienam pieejamu laikmetīgo mākslu.

VAS “Latvijas dzelzceļš” veica kapitālo remontu, nomainot ēkā logus un durvis, rekonstruējot grīdas segumu un atjaunojot griestus. Stacijā izbūvētas mūsdienīgas tualetes.

Te joprojām darbosies arī dzelzceļa biļešu kases, kuru darba laiks ir no plkst. 6.20 līdz 21.50, savukārt izstādes ekspozīciju visā ēkā ikviens varēs aplūkot no plkst.10 līdz 19.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu