Infografika: Kādu kaitējumu videi nodara baterijas? • IR.lv

Infografika: Kādu kaitējumu videi nodara baterijas?

24
NULL

 

Viena zemē nomesta pirkstiņbaterija rada augsnes piesārņojumu kvadrātmetra platībā, kas saglabājas gandrīz gadsimtu, liecina a/s “Latvijas Zaļais punkts” apkopotā informācija.

Jau februārī sākās un līdz novembra beigām turpināsies „Latvijas Zaļais punkts” un SIA „Officeday Latvia” rīkota akcija, kuras laikā uzņēmumi, šķirojot baterijas speciālajos spainīšos, sacentīsies par vērtīgām balvām. Tādējādi organizatori cer piesaistīt sabiedrības uzmanību bateriju kaitīgumam videi, kurā dzīvojam.

Saskaņā ar Latvijas vides aizsardzības fonda informāciju, 2013.gadā Latvijas tirgū bija 312,3 tonnas bateriju. Tās ir praktiskas un noderīgas, taču satur videi un cilvēku veselībai bīstamas vietas, tāpēc tās ir atbilstoši jāuzglabā, jāsargā no bērniem un pēc izlietošanas tās nedrīkst izmest kopā ar sadzīves atkritumiem.

Organizatori aicina baterijas nodot veikalos, degvielas uzpildes stacijās, skolās, kā arī šķirošanas laukumos. 2013.gadā no kopējā tirgū novietotā bateriju apjoma tika reģenerētas tikai 58,6 tonnas jeb 18,7%.

Komentāri (24)

v_rostins 17.04.2015. 09.37

Izlietoto elementu, un ne tikai, savākšana ir jāveic skolās, jo bērni vienmēr būs progresīvāki par saviem seniliem senčiem ar padumjo domāšanu un obligāti atnesīs tos uz skolu arī savāks arī no saviem kaimiņiem. Darbam, protams, ir jābūt apmaksātam, kas varētu izpausties ekskursijās vai pasākumu apmeklējumos.

+3
0
Atbildēt

0

Neticis 17.04.2015. 10.45

Ja nopietni domā par atkritumiem, tad valstī vispār ir jāaizliedz vienreiz lietojamās sārma un cinka baterijas, un uzlādējamās svina baterijas.

Un jāļauj izmantot tikai uzlādējamās litija jonu baterijas.

+3
-2
Atbildēt

2

    v_rostins > Neticis 17.04.2015. 11.01

    Neticis

    Kad būs pietiekoši attīstīta tehnoloģija litija iegūšanai no jūras ūdens, tā arī būs. Pagaidām, ja tie nenonāk dabā, arī skābes un sārmu akumulatoriem un cinka sārma elementiem nav ne vainas. Izejvielas par atkritumiem kļūst tikai padumjo deģenerātu rokās.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Neticis > Neticis 17.04.2015. 21.15

    Nevajadzētu jaukt ērtības (t.sk. tehnoloģiskās ērtības) ar rūpēm par dabu. Ja sauc lietas īstajos vārdos, tad tā arī jāsaka: “šobrīd mēs nevaram un negribam domāt par vienreiz lietojamo bateriju atkalizmantošanu un visādi ‘zaļie’ ar savām žēlabām par dabu var ieskrieties.”

    0
    0
    Atbildēt

    0

v_rostins 18.04.2015. 09.15

Neticis

Nav mums nekādu “zaļo”, ja vien ar tiem nedomā Vējoni, kas aktīvi lobēja Černobiļas tipa atomelektrostaciju būvniecību Baltkrievijā un Karalaučos, Silenieku, kurš uzstājās par ogļu termināli Krievu salā un Latvijas zaļo punktu un Zaļo jostu, kam ir monopolizēta daudzu miljonu ienesošā nozare, proti: daļu samaksas no dabas resursu nodokļiem ievākšana no importētājiem un ražotājiem, par, it kā, pārstrādātiem atkritumiem, kas vienalga nonāk Getliņos.

Zilie ir.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu