Vai desa nāvējoša kā cigarete? • IR.lv

Vai desa nāvējoša kā cigarete?

5
Gunita Nagle

Ieliekot gaļu un tās izstrādājumus vienā plauktiņā ar tādām kancerogēnām vielām kā tabaka un azbests, Pasaules Veselības organizācija izraisījusi milzu ažiotāžu. Kā ir patiesībā?

Pagājušajā nedēļā, kad Pasaules Veselības organizācija (PVO) nāca klajā ar paziņojumu par gaļu kā vēža izraisītāju, kremēja manu tanti. Viņa 72 gadu vecumā nomira nepilnas nedēļas laikā pēc tam, kad tika diagnosticēts resnās zarnas vēzis pēdējā stadijā. Bērēs par PVO ziņojumu neviens nerunāja, taču vēlāk pajautāju vecmammai, vai viņa nesaista māsas slimību ar jaunatklāto gaļas kaitīgumu, bet viņa atteica: liecies mierā! 

Ne tikai gaļas ēdāji, bet arī daudzi mediķi un zinātnieki PVO ziņojumu uztvēruši ar šaubām, skepsi vai pat sašutumu. Tas, ka viens no kolorektālā jeb resnās un taisnās zarnas vēža ierosinātājiem ir pārmērīgs gaļas patēriņš, nav nekāds jaunums – zināms jau vismaz desmit gadus. Taču šajā ziņojumā PVO gaļas izstrādājumus ierindojusi vēža izraisītāju pirmajā kategorijā, kas var likt domāt – šī pārtika ir tikpat bīstama kā smēķēšana un azbests. Vai uz desu iepakojumiem turpmāk, līdzīgi kā uz cigarešu paciņām, būtu jāliek brīdinājums «Uzmanību! Var izraisīt vēzi!»?

Pierādījumi par kaitīgumu

Jau 2002.gadā PVO ieteica samērot gaļas izstrādājumu patēriņu ar taisnās zarnas vēža risku. Taču jaunais ziņojums tādus gaļas izstrādājumus kā kūpinājumi, desas un šķiņķi nosauc par kancerogēniem, bet sarkano (liellopu, teļa, cūkas, jēra, aitas, zirga un kazas) gaļu – par varbūtēji kancerogēnu. Par gaļas izstrādājumu saistību ar onkoloģiskām slimībām esot pārliecinoši pierādījumi, par sarkanās gaļas kaitīgumu – «ierobežoti». Tas nozīmē, ka epidemioloģiskos pētījumos uzrādās saikne starp gaļas ēšanu un taisnās zarnas vēža attīstību, taču tam vēl meklē izskaidrojumu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu