Konkurējot ar Šonu Koneriju • IR.lv

Konkurējot ar Šonu Koneriju

4
Filmas 007: Spektrs ainā Daniels Kreigs un Lea Seidū.

Daniels Kreigs ar Bonda lomu – kā cimds ar roku

Jaunā Bonda filma 007: Spektrs kārtejo reizi ļauj pārliecināties, cik bondiāna – viena no pasaules vecākajām filmu franšīzēm – ir smalka padarīšana. Jau 53 gadus aģenta 007 eskapādes apdziedošā filmu sērija ir pārliecinoši kļuvusi par atsevišķu žanru spiegu kino, un katra jaunā lente paģēr ne tikai smalku stilu, bet arī aukstasinīgu salīdzinājumu ar iepriekšējām. Un katrs Džeimsu Bondu spēlējošais aktieris – bezkaislīgu un sākumā, kā likums, neapmierinātības pilnu vērtējumu uz priekšgājēju fona. 

Spektra gadījumā žultainās interneta vietnes Danielcraigisnotbond.com* piekritējiem ir visi iemesli, lai dusmās vārītos, jo ar 24. Bonda filmu beidzot ir pielikts skaidrs punkts šai diskusijai. Daniels Kreigs ar superaģenta lomu nu ir saaudzis tikpat organiski kā tās leģendārākais (un pirmais) izpildītājs Šons Konerijs. Robusts, tajā pašā laikā neraksturīgi ievainojams, Kreigs Bondu nu spēlē ar pārliecību un šarmu, tā bagātinādams «oldskūlo» spiegu un hronisko meitu ģēģeri ar cilvēcisku simpātiju un sava veida krietnumu. 

Par daudz pagātnes?

Nepārprotams nopelns ir arī Sema Mendesa (atcerieties, arī Amerikāņu skaistuma veidotāja) režijai, kas tiecas gandrīz pārpasaulīgām spējām apveltīto un brīžam, šķiet, nemirstīgo aģentu padarīt humānāku un reālistiskāku, mērķtiecīgi «rokoties» Bonda pagātnē. Lai arī šī pieeja, ar ko Mendess definēja savu stāšanos pie Bonda filmu režijas grožiem filmā Skyfall (2012), tika kritizēta, tā iezīmē dabisku pavērsienu sērijas attīstībā. Proti, Bondam apdzīvojot kinoekrānus vairāk nekā pusgadsimtu, jautājums par viņa pagātni, «saknēm» un fenomenālo būtību šķiet tikai likumsakarīgs knifs sērijas dramaturģijā. 

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu