Izkāpt no rāmja • IR.lv

Izkāpt no rāmja

5
Foto — Lauris Aizupietis, F64
Ieva Puķe

Nora Ikstena, rakstot romānu Mātes piens, vētījusi gan padomju laika sekas, gan savas ģimenes individuālo pieredzi. «Tā ir manas dzīves svarīgākā grāmata»

No vīra rakstnieka Levana Beridzes dzimtās Gruzijas, kas tagad kļuvusi par Noras Ikstenas otrajām mājām, Skype sarunā nejūt attālumu. Latviešu rakstnieces balss skan kā tepat blakus. Koncentrēta un noteikta, taču tik pilna emociju, ka brīžiem aizlūst. Pēc mūsu virtuālās tikšanās viņa ar interneta starpniecību grasās piedalīties pašas savulaik dibinātā Latvijas Literatūras centra biedru sapulcē, kur tiks iztirzāts nepatīkamais starpgadījums – naudas pazušana no organizācijas kontiem. «Milzīga apjoma vilšanās un šoka stāvoklis,» Nora neslēpj, ka šie notikumi sagandējuši tik gaidīto braucienu uz Gruziju, kur dzīve rudeņos, jaunās ražas laikā, mutuļo īpaši laimīgi un pilnasinīgi.

«Bet klausies, Ieva, lūdzu, nesāc ar to rakstu! Es negribu ar to sākt. Gribu sākt ar skaisto notikumu – Mātes pienu,» Nora piemin savu jauno grāmatu. Sējumiņu ar mammas fotoattēlu uz vāka, ko kļūdaini noturu par rakstnieces pašas bērnības bildi, viņa sarunas brīdī pat vēl nav turējusi rokās, dienu pirms tam par tā iznākšanu pavēstījusi izdevēja. Labākā dāvana! «Man rīt ir dzimšanas diena. Braucu uz mīļu vietu Gruzijā, ko saucu par savu dvēseles vietu, Bodbes pareizticīgo sieviešu klosteri. Braucu iemērkties avotā un noskalot visu nepatīkamo un pieņemt jaunus spēkus, jo arī Mātes piens man ir prasījis milzīgu emocionālo un garīgo enerģiju.»

Intervijā žurnālam Domuzīme teici: jaunajā romānā ir sakoncentrēta visa tava rakstīšanas pieredze. Un arī cilvēcīgā pieredze?
Jā, gan viens, gan otrs. Šis romāns ir spēcīgi balstīts dokumentalitātē. Katram cilvēkam dzīvē ir kāds lielais jautājums. Man tas ir par māti. Man bija 28 gadi, kad nomira mamma, [sava pirmā romāna] Dzīves svinēšana eksemplāru saņēmu divas dienas pirms viņas bērēm. Viņa nekad to grāmatu neieraudzīja. Viņa bija talantīga ārste, bet sevi sadedzināja.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu