Valsts kā pašnāvniece? • IR.lv

Valsts kā pašnāvniece?

16
Foto: Edijs Pālens, LETA
Ieva Brante

Kas tika runāts Saeimas Budžeta un finanšu komisijā 16.decembrī un kāpēc noraidīja NEPLP iniciatīvu piešķirt naudu monitoringa centra un sekretariāta kapacitātes stiprināšanai

Notiek informatīvais karš, un tas sen jau nevienam vairs nav noslēpums. Valdības deklarācijā “Vienotība”, Zaļo un zemnieku savienība un Nacionālā apvienība ir vienojušās, ka ierobežos Latvijas valstiskumam naidīgu retranslēto programmu izplatību Latvijas informācijas telpā un valsts aizsardzība un apdraudējuma mazināšana būs valdības prioritāte. Līdz šim nav trūcis arī atsevišķu politiķu publiskajā telpā paustu skaistu un pareizu atziņu.

Diemžēl visi šie skaistie un gudrie teikumi valdošās koalīcijas līmenī ir bijuši tikai ilūzija, apmāns un tukša skaņa, jo finansējuma Latvijas infomācijas telpas kontrolei un aizsardzībai faktiski nav. Gan valdība, gan Saeimas Budžeta un finanšu komisija budžeta veidošanas un pieņemšanas procesā noraidīja Nacionālās Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšlikumus, kas veicinātu Latvijas mediju telpas aizsardzību informācijas kara apstākļos. Izskatās, ka NEPLP patiesībā tiek likti šķēršļi un padome tiek padarīta par vairāk vai mazāk formālu institūciju.

Ja atskatāmies uz informācijas telpas aizsardzības īso vēsturi, tad būtisks var izskatīties pagājušā gada septembrī valdības pieņēmtais lēmums izveidot Mediju politikas nodaļu Kultūras ministrijā, bet tas tā arī vēl līdz šim nav noticis. Saeimā ir izdevies pieņemt likuma grozījumus par radio nozari, NEPLP ir saņēmusi gan padomus un kritiku par savu darbu, bet vajadzīgo finansējumu Monitoringa centra kapacitātes stiprināšanai un Latvijas Radio studijas izveidei Latgalē tā arī nesaņēma.

Ir vietā atgādināt, ka finansējums elektronisko mediju monitoringa un NEPLP sekretariāta kapacitātes stiprināšanai pat nebija jāmeklē kā papildus līdzekļi (!), jo prasītie 106 tūkstoši eiro bija ieekonomētā nauda, kas bija jāpārceļ uz citu kontu šā gada budžetā. Interesanti, ka iniciatīvu monitoringa centra un NEPLP sekretariāta kapacitātes stiprināšanai un Latgales Radio studijas izveidei pagājušā gada 11.decembrī vienbalsīgi atbalstīja 12.Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, bet jau 16.decembrī Budžeta un finanšu komisija noraidīja gan vienu, gan otru.

Politiķiem nepamanīts palika arī NEPLP priekšsēdētāja Aināra Dimanta paustais “Latvijas Avīzē” pagājušā gada 29.decembrī: „NEPLP spēja (vai nespēja) nodrošināt likuma ievērošanu elektronisko mediju jomā ir izšķiroši nozīmīga, lai Latvija spētu īstenot jebkādu politiku mediju jomā. (..) Ja politiķi neatbalsta NEPLP Monitoringa centra kapacitātes palielināšanu, par likuma izpildi varam runāt vien deklaratīvi, jo ar pašreizējiem resursiem varam monitoringam pakļaut nepilnu 1% no visa Latvijā redzamā/dzirdamā mediju satura.”

Kā kronis visam šogad ir Latvijas paziņojums, ka tā neparakstīs Lietuvas, Igaunijas, Dānijas un Lielbritānijas aicinājumu Eiropas Komisijai izveidot rīcības plānu, kā pretdarboties Krievijas propagandai. Kā zināms, šīs valstis ir nolēmušas sākt cīņu ar Krievijas televīzijas kanāliem.

Tikai pēc 11.janvāra TV3 raidījumā „Nekā personīga” atklātajiem satraucošajiem faktiem par Krievijas informatīvā kara rezultātiem cilvēku uzskatos un noskaņojumā atkal sākusies kaut kāda rosība – šodien,13.janvārī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija komisijas sēdē uz sarunu aicinājusi kultūras ministri Daci Melbārdi (NA), lai apspriestu jautājumus, kas saistīti ar mediju politiku. Starp citu, viņa bija vienīgā, kas novembra sākumā Ministru kabineta sēdē atbalstīja ietaupītā finansējuma pārlikšanu Latvijas Radio Latgales studijas izveidošanai.

Kas īsti tika runāts Saeimas Budžeta un finanšu komisijā 16.decembrī un kāpēc tika noraidīta NEPLP iniciatīva piešķirt naudu monitoringa centra un sekretariāta kapacitātes stiprināšanai un Latvijas Radio Latgales studijas izveidošanai? Audioieraksts, kas ir manā rīcībā (tas iegūts pilnīgi oficiāli, uzrakstot iesniegumu Saeimas Budžeta un finanšu komisijai), liecina, ka lielākā daļa deputātu ir klusējuši un tikai pa brīdim izteikuši kādu repliku. Aktīvākie runātāji bijuši komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis („Vienotība”) un deputāte Inguna Sudraba (“No sirds Latvijai”).

Demagoģija, apzināta jēdzienu jaukšana un pilnīga neizpratne par to, ko, piemēram, nozīmē apraide, programmu veidošana un radio studija – tā īsumā var raksturot komisijā sacīto. Noklausoties aptuveni stundu garo ierakstu, viens gan kļūst pilnīgi skaidrs – ir bijusi koalīcijas vienošanās noraidīt visu, ko vien var noraidīt, nepārkāpjot likumu par sabiedrisko raidorganizāciju finansēšanu un kas saistīts ar valsts pasūtījumu sabiedriskajiem medijiem un monitoringu. Par to liecina kāda Imanta Parādnieka replika: viņš saka, ka vispār jau prasītais finansējums būtu jāpiešķir, bet viņš arī saprotot, ka ir disciplīna un tā ir jāievēro.

Klausoties Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdes audio ierakstu, var uzzināt, ka jautājumā par monitoringa centra kapacitātes stiprināšanu NEPLP pārstāvis stāsta, ka neprasa papildus finansējumu, bet tā būtu tikai pārdale no ekonomijas Latvijas televīzijas budžetā NEPLP vajadzībām – 106 tūkstoši eiro monitoringa centra kapacitātes palielināšanai, piesaistot vismaz vēl divus darbiniekus, kā arī esošiem padomes darbiniekiem vidēji palielināt darba algu par 20%. Padomes sekretariātā algas apmērs samazināts 2009.gadā, un patlaban tas ir krietni zem tā atalgojuma, kas ir nozarē, tāpēc darbinieki aiziet, bet speciālisti, iegūstot darba pieredzi medijos, aiziet strādāt citur. Tas ietekmē padomes darbu kopumā.

Šadurskis atbild, ka mērķis ir cēls un vajadzīgs, bet viņu mulsinot avots, jo tiek prasīts no programmu sagatavošanas un realizācijas: „Tas nozīmē, ka programmu kļūst mazāk, un monitorings… monitorēt jau vienmēr varēs.” Savukārt pārstāvis skaidro, ka ir izveidojusies ekonomija no līdzekļiem, kas paredzēti apraides nodrošinājumam: „Ar šo gadu apraides izmaksas televīzijai samazinājās kādas piecas reizes. Šis finansējums daļēji tiek novirzīts komercmedijiem sabiedriskā pasūtījuma pildīšanai un vēl joprojām ir izveidojusies starpība 106 tūkstoši, kurus mēs paņemtu nost. LTV satura veidošana no tā netiks ietekmēta un samazināta.”

Inguna Sudraba tomēr nesaprot un putrojas priekšlikumu numerācijā. Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne (NA) mēģina skaidrot: „Šajā gadījumā mēs nevis atņemam, bet programmas ietvaros piedāvājam mainīt un pārlikt, un Padome mūs pārliecināja par monitoringa stiprināšanu, kas jau pirms tam bija iezīmējies ar nepietiekamo darbinieku skaitu un juristiem, īpaši jautājumos par audio vizuālo direktīvu un par daudzām niansēm šajā informācijas kara laikā un par dažādu raidorganizāciju apraides pārskatīšanu.” Tomēr Šadurskim joprojām nav skaidrs, kāpēc programmas gatavošanas nauda aiziet uz nozares vadību: „Tātad vispirms jūs no veidošanas ieliekat nozares vadībā, pēc tam no neparedzētiem gadījumiem ieliekat veidošanā. Nu, vai tā ir trīs uzpirksteņu spēle?”

Aija Cālīte-Dulevska no NEPLP vēlreiz mēģina paskaidrot: „Tas ir jautājums nevis par sabiedrisko mediju programmu veidošanu, tas ir jautājums par komercmediju finansiālo atbalstu. Kas ir pavisam jauna lieta, kas faktiski sākās ar valdības deklarāciju un mēs pašlaik strādājam pie šīs koncepcijas. Tie ir pilnīgi citi līdzekļi, par kuriem mēs runājam. Kas attiecas uz naudas pārlikšanu no vienas šīs sadaļas otrā, tas attiecas tieši un konkrēti uz LTV apraidi, kurai nav tiešas korelācijas ar pārējām šīm programmām, kuras jūs pieminējāt.”

Par komisijā runāto varētu rakstīt vēl daudz, bet, manuprāt, šis pārstāsts labi parāda vispārējo noskaņojumu šajā jautājumā. Protams, komisija noraidīja gan šo, gan arī priekšlikumu par finansējumu Latvijas Radio Latgales studijas izveidošanai. “Nav atbalstīts. Saprotu, ka aizejat mazliet vīlušies,” “uzpirksteņu spēles” beigās saka komisijas vadītājs Šadurskis.

Kāpēc tā notiek? Nezinu. Negribas ticēt, ka Krievijas ietekmes aģentu vara Saeimā un valdībā ir tik milzīga. Taču vienlaikus arī grūti noticēt, ka daudzi it kā labi izglītoti un visnotaļ saprātīgi cilvēki var rīkoties kā nejēgas un pieļaut, ka Latvija sāk iet pašnāvnieces ceļu.

Kas notiek valdībā un Saeimā?

Autore ir pilsoniski aktīva juriste

 

Komentāri (16)

traductrice 13.01.2015. 12.57

cik liela naudas izteiksmē ir politiskā griba VALSTS uzņēmumam Lattelecom uzlikt par pienākumu izņemt RUS kanālus no pamatpaketes un nošķirt tos atsevišķā paketē? Cik ilgi lielai daļai Latvijas iedzīvotāju ar saviem maciņiem ir jābūt RUS propogandas pasīvajiem atbalstītājiem?

+22
-1
Atbildēt

4

    edge_indran > traductrice 13.01.2015. 14.49

    ——-

    “(..)”SSE Riga Ilgtspējīga biznesa centra” direktors ēnu ekonomikas pētnieks Arnis Sauka, atzīstot, ka vienīgais, kas reāli var dot tirgu, ir bankas vai citas finanšu institūcijas – dodot apgrozāmos finanšu līdzekļus un naudu attīstībai. “Valsts to nedos, jo tā nav valsts funkcija,” uzsvēra pētnieks.”

    http://www.diena.lv/latvija/viedokli/eksperts-latvijas-uznemejdarbibas-modelis-paredz-nemaksat-nodoklus-14060400

    ==============================================================================

    Vai nu, vai nu – vai nu valsts nav pašnāvniece, un var nobīdīt malā hibrīdkara laikā šo “brīvo tirgu” un tā uzturētājus banksterus – vai nu…..

    Skaties internet-ziņās reportāžas no Ukrainas!

    https://www.youtube.com/watch?v=2i6XMpFH0IA

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris Doveiks > traductrice 14.01.2015. 00.29

    Tradutrīce, es arī gribu zināt, kad no manas pakas izvāks monoetniso metoeroloģisko kanālu, kurā nekad nestāsta Latvijas laika prognozi.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    zanE. > traductrice 14.01.2015. 10.34

    ….ir jauni plāni – par ko iekasēt naudu no sabiedrības…

    – “Бэлтэ: Оплачивать русскоязычный телеканал должно общество. Это было бы целесообразно”

    https://twitter.com/tvrain/status/554709835867234305

    0
    0
    Atbildēt

    0

    locus > traductrice 13.01.2015. 13.40

    Reiz lasīju labu Ināras Mūrnieces koncepciju mediju vides sakārtošanā. Kur tad tā ir? Vai tur kaut kāda kustība notiek? Ja NEPLEP vai kā viņu tur sauc tikpat raiti virzītu savas koncepcijas, kā apstiprina sabiedrisko mediju jaunās valdes, tad gan būtu feini. Nezin, kādēļ tas sanāk, bet šitais atkal nesanāk.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

Drosma 14.01.2015. 18.56

Brantes kundze, mēdzu sludināt,ka neticu un nepieņemu sazvērestības teorijas, bet – ja viens auto vien saeimai maksā 85 000 eur, ja kabatas naudai vien saeima sev piešķīrusi 2 milj eur, kur vēl visas pilnīgi oficiālās izmaksas – un ja pie šādiem saeimas izdevumiem nekādi neiznāk naudiņas ne čekas maisu izpētei un lustrācijai, ne Latgales informatīvai iekļaušanai Latvijas kopējā apraidē – jā – nu tad nav citu variantu kā domāt,ka pie varas esošās partijas ir ieinteresētas Latvijas valsts iznīcināšanā. Vismaz kā latviskas nacionālas valsts iznīcināšanā noteikti.

+4
0
Atbildēt

0

ierados 14.01.2015. 07.32

” jo ar pašreizējiem resursiem varam monitoringam pakļaut nepilnu 1% no visa Latvijā redzamā/dzirdamā mediju satura.”
Un ko dara gudrie, aktīvie pensionāri, piem., indrans, doveiks u.c. pridurki? Tanī vietā lai pindzelētu uz žogiem putinistu tekstus, aizpildītu savu garlaicību ar to pašu “monitoringu”, pie tam brīvprātīgi un bez papildus atlīdzības, sava zara veselības labā, uz kura paši sēž. Nē, bet iedomājušies, ka putinostāna atnesīs viņiem piena upes ķīsēļa krastos. Nekā nebija, mīļie! Pirmie, kurus noraks ģenētiskie putinopiteki, būsiet jūs, semočku uzknābātāji. Jo ikvienam skaidrs: ja priduroks apliek savu valsti,apliks arī jebkuru citu, ja kāds pabirdinās treknākas drupačas. Tāpat kā tas notiek ar algotajiem bandītiem lugandonā.

+2
-1
Atbildēt

4

    traductrice > ierados 14.01.2015. 10.54

    spinnim mozgom čuet

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    usne > ierados 17.01.2015. 22.51

    tas, ka debilizācijas programma ir ieslēgta un agresīvi tiek kultivēta, ir pilnīgi skaidrs. To gan redz ne tikai Putins, bet jebkurš kaut cik saprātīgs cilvēks

    0
    0
    Atbildēt

    0

    edge_indran > ierados 14.01.2015. 17.07

    ——-ierados:”(..)Jo ikvienam skaidrs:…..”

    ===============================================================================

    Ar katru dienu un kārtējo gadījumu kļūst skaidrāk saprotams I.Lancmaņa secinājuma:”Šis ir neprofesionāļu laiks” (IR,27.11.2014.) patiesums:

    “Tautai neļaus redzēt, ka savā zemē ir iespējams būt laimīgam. Visvairāk apvaino tas, ka šovakar manā raidlaikā rādīs pārraidi, kas saucas “Norvēģijas daba”. Man tas pasaka vairāk nekā jebkura seja pie jebkura galda. Tā ir TV bez L! Un pat bez 7 un ārpus kādas koncepcijas vispār!”

    Māris Olte: Do svidaņja, gospoda!

    http://www.delfi.lv/news/comment/comment/maris-olte-do-svidanja-gospoda.d?id=45429080#ixzz3OoC9n6oe

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu