Miris bijušais Gruzijas prezidents Eduards Ševardnadze • IR.lv

Miris bijušais Gruzijas prezidents Eduards Ševardnadze

31
Eduards Ševardnadze. Foto: AFP/LETA

 

87 mūža gadā miris bijušais Gruzijas prezidents un tuvs bijušā PSRS prezidenta Mihaila Gorbačova līdzgaitnieks Eduards Ševardnadze, vēsta mediji. Pagaidām par pazīstamā politiķa nāves iemesliem mediji neziņo.

Ševardnadze dzimis 1928.gada 25.janvārī daudzbērnu ģimenē Gruzijas skolotāja ģimenē.

Ševardnadze no 1972. līdz 1985.gadam ieņēma Gruzijas PSR Komunistiskās partijas pirmā sekretāra amatu. Gorbačova ēras laikā Ševarnadze bija PSRS ārlietu ministrs, bet neatkarīgās Gruzijas prezidenta amatā viņš bija no 1995. līdz 2003.gada 23.novembrim, vēsta LETA/AFP.

Ar Gorbačovu Ševardnadze iepazinās pagājušā gadsimta 70.gados, kad Gorbačovs bija Stavropoles apgabala kompartijas pirmais sekretārs. Pēc tam, kad Gorbačovs nāca pie varas PSRS, viņš Ševardnadzi aicināja uz Maskavu, piedāvājot ārlietu ministra amatu.

Ševardnadze Gruzijas prezidenta amatu ieņēma 1992.gadā pēc valsts apvērsuma, gāžot no amata prezidentu Zijadu Gamsahurdiju.

1995.gada novembrī Gruzijā notika prezidenta vēlēšanas, kurās Ševardnadze uzvarēja. Vēl pēc pieciem gadiem viņu atkal pārvēlēja prezidenta amatā. Tomēr 2003.gada novembrī Gruzijā sākās masveida protesti jeb tā saucamā Rožu revolūcija, kad Ševardnadze bija spiests atkāpties no amata.

Ševardnadzes politiskās karjeras augstākais punkts bija ārlietu ministra amats Gorbačova ēras laikā, kad viņš sarunu ceļā panāca vienošanos ar ASV par bruņojuma samazināšanu, kā arī deva būtisku pienesumu tā dēvētās Sinatras doktrīnas pieņemšanā, kas deva Varšavas pakta valstīm lielāku pašnoteikšanās brīvību.

Tomēr kā neatkarīgas valsts vadītājs savā dzimtajā Gruzijā viņš nespēja valsti izvest no nabadzības un haosa. Gruzijā pret Ševardnadzi tika sarīkoti divi atentāti, vēsta BBC. Pēdējā uzbrukumā viņa dzīvību izglāba bruņots “Mercedes”.

Līdzgaitnieki par bijušo Gruzijas prezidentu izsakās kā par drosmīgu un gudru cilvēku, kurš apzinājās, ka katra diena viņa mūžā var būt arī pēdējā.

Par sava mūža smagāko dienu bijušais Gruzijas prezidents uzskatījis dzīvesbiedres nāvi – Nanuli Ševardnadze nomira 2004.gadā pēc smagas slimības, vēsta “Newsru.com”.

 

Komentāri (31)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu