SVF Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomisko izaugsmi eirozonā • IR.lv

SVF Latvijai šogad prognozē straujāko ekonomisko izaugsmi eirozonā

7
SVF logo. Foto: AFP/LETA

SVF samazina pasaules ekonomikas izaugsmes prognozes

Latvijas ekonomika šogad varētu palielināties par 3,8%, kas būs straujākā izaugsme no visām eirozonas dalībvalstīm, liecina otrdien publiskotās Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) jaunākās aplēses. Savukārt nākamgad Latvijas ekonomika varētu palielināties par 4,4%, ziņo LETA.

Latvija gan pagaidām vēl nav iekļauta eirozonas kopējā prognozē, jo dati par Latviju vēl neesot pilnībā pārrēķināti uz eiro.

Savukārt pasaules ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam SVF otrdien samazināja, šādu lēmumu skaidrojot ar pārāk zemo inflāciju attīstītajās valstīs, aizvien pieaugošajiem riskiem attīstības tirgos un ģeopolitiskajiem riskiem saistībā ar krīzi starp Ukrainu un Krieviju, ziņo AFP.

SVF prognozē, ka globālā ekonomika šogad palielināsies par 3,6% un par 3,9% nākamgad, abas prognozes samazinot par 0,1 procentpunktu. Neskatoties uz šo prognožu samazināšanu, pasaules ekonomikas izaugsmes temps būs straujāks par pērn reģistrēto pieaugumu 3% apmērā.

Fonds prognozē, ka attīstītās ekonomikas šogad palielināsies par 2,2%, salīdzinot ar 1,3% izaugsmi pērn.

Savukārt attīstības valstīm ekonomikas izaugsmes prognoze 2014.gadam samazināta līdz 4,9%, salīdzinot ar iepriekš lēsto pieaugumu 5,1% apmērā.

Tikmēr eirozonas ekonomikai šogad tiek prognozēta izaugsme 1,2% apmērā pēc pagājušajā gadā piedzīvotās lejupslīdes 0,5% apmērā.

Tomēr, neraugoties uz pasaules ekonomikas izaugsmes prognožu samazināšanu, SVF norāda, ka globālā ekonomika kopš pērnā gada ir uzlabojusies. “Atveseļošanās, kas sāka stabilizēties oktobrī, kļūst ne tikai spēcīgāka, bet arī plašāka,” norāda SVF ekonomists Olivjē Blanšārs.

Savukārt 2015.gadā eirozonas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par 1,5%, prognozē SVF. Lai arī eirozonas ekonomika vairs nesamazinās, lejupslīdes riski tomēr saglabājas, norāda fonds. Eirozonas finanšu un parādu krīzes sekas arī turpmāk būs jūtamas, un tās izpaudīsies kā augsts bezdarba līmenis un valstu parāda apjoms, kā arī apgrūtināta kreditēšana.

Eirozonas ekonomikas atlabšanu arī apdraud deflācijas risks, tomēr ekonomiku pozitīvi ietekmē īstenotās reformas, norāda SVF.

Ekonomisko izaugsmi SVF šogad prognozē visām eirozonas dalībvalstīm, izņemot Kipru, kurai tiek prognozēta lejupslīde 4,8% apmērā.

Igaunijas ekonomikai SVF šogad prognozē pieaugumu 2,4% apmērā, kas būtu otra straujākā izaugsme no visām eirozonas dalībvalstīm. Savukārt 2015.gadā Igaunijas IKP palielināsies par 3,2%.

Trešo straujāko izaugsmi eirozonā SVF šogad paredz Slovākijai, kuras IKP 2014.gadā varētu palielināties par 2,3%, 2015.gadā izaugsmes tempam sasniedzot pat 3%.

No lielākajām eirozonas ekonomikām straujāko izaugsmi SVF šogad prognozē Vācijai. Vācijas IKP šogad palielināsies par 1,7%, bet nākamgad – par 1,6%.

Latvijā šogad gaidāma inflācija 1,5% apmērā, kas nākamgad paātrināsies līdz 2,5%. Savukārt inflācija Igaunijā šogad un nākamgad veidos attiecīgi 3,2% un 2,8%.

Tajā pat laikā bezdarba līmenis eirozonā šogad veidos 10,6%, nākamgad samazinoties līdz 10,2%. Latvijā bezdarbs šogad veidos 10,7%, nākamgad samazinoties līdz 10,2%. Bet Igaunijā bezdarba līmenis šogad veidos 8,5%, 2015.gadā samazinoties līdz 8,4%.

 

Komentāri (7)

Ieva Leinerte 08.04.2014. 21.19

Nu neuztraucies lochmeli. gan jau krievija izdzivos ari bez draudzigam attiecibam ar Latviju.

+6
0
Atbildēt

0

Andris Jautriņš 08.04.2014. 20.57

Fui, Ločmeli! Nu kā tā var bojāt labo ziņu. Tu vēl varēji paprasīt, kā tas nākas, ka zema inlācija, kas taupa cilvēku naudu, ir kaitīga ikp, kura piegumu parasti cilvēki redz tikai avīžu virsrakstos, un tāpēc vērtējama kā traucējošs faktors?

+3
-6
Atbildēt

0

jmaklakovs 08.04.2014. 18.24

Izskatās, ka eirobirokrāti ir pilnībā atrauti no realitātes. Esam pārāk atkarīgi no Putina garastāvokļa. Šogad drīzāk Latvijā būs recesija.

+4
-10
Atbildēt

3

    jmaklakovs > jmaklakovs 08.04.2014. 20.02

    Kas tad sniedz datus tam kantorim? Var jau gribēt baigo izaugsmi, bet šogad tās nebūs! Viss! Austrumu tirgus ir izbeidzies. Ne Putins pats tirgosies, nedz arī citiem (Ukrainai, Baltkrievijai, Kazahstānai) ļaus. Tur neko nevar iesākt, atliek tik pārorientēties uz rietumu tirgiem.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    simpsons > jmaklakovs 08.04.2014. 21.57

    Nomale laikam ir mazohiste. Vienreiz norādi ka ir muļķe, bet nepietiek un uzprasās vēlreiz.

    1) Prognoze ir viedoklis par nākotni. Prognozes, kaut kvantificētas, par datiem parasti nesauc.

    2) Statistiku par Latviju prognožu izstrādei SVF var iegūt CSB mājas lapā. Un, ja SVF interesētu papildus informācija, tad viņi neprasītu Briselei iegūt informāciju no Latvijas, bet gan palūgtu Latvijai tieši.

    Joprojām eirokrātu loma nav redzama, bet ir zināms, ka viņi ir ‘pilnībā atrauti no realitātes’. Jācer, ka tiešām viņi ir atrauti no tās realitātes, kurā mīt Nomale. Tajā realitātē Putins visiem visu var aizliegt un Krievija tikai zels un plauks.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    simpsons > jmaklakovs 08.04.2014. 19.19

    Izskatās, ka ‘nomale’ realitātē nemaz nav bijusi. Kāds sakars eirobirokrātiem ar SVF, kurš neatrodas Briselē, pat ne Beļģijā, bet citā kontinentā?

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu