Austrumu atkusnis Latvijā? • IR.lv

Austrumu atkusnis Latvijā?

5
Andis Kudors

Valstsvīriem jānosauc vārdā problēma –  Krievijas centieni valdīt pār Latvijas iedzīvotāju prātiem un sirdīm, veicinot sabiedrības šķelšanos

Valdības vilcināšanās ar skaidras nostājas paušanu gāzes tirgus liberalizācijas jautājumā; Arta Pabrika premjerministra kandidatūras noraidīšana; Valsts prezidenta Andra Bērziņa došanās uz olimpiskajām spēlēm Sočos un neskaidrā pozīcija jaunveidojamā NATO Stratēģiskās komunikācijas centra izveidē, kā arī kritiskie izteikumi par ES Austrumu partnerības samita rīkošanu Rīgā – šie piemēri liek uzdot jautājumus par iespējamu «Austrumu atkusni» Latvijas politikā. Tāpat kā prezidenta apsveikuma zvans autoritārajam Azerbaidžānas prezidentam Alijevam dzimšanas dienā iepretī rakstiskam sveicienam kaimiņvalsts prezidentam Ilvesam.

Tuvojas Latvijas prezidentūra ES Padomē 2015.gadā, kas cita starpā dod iespēju parādīt, ka esam spējīgi darīt ko nozīmīgu arī ES Kaimiņu politikas kontekstā. Austrumu partnerības samits Rīgā var būt pasākums, kas palīdzēs noticēt (vispirms jau mums pašiem), ka mēs arī esam «tā Eiropa», nevis nomale vai zona starp Briseli un Maskavu. Prezidentūras īstenošanas nozīmīgums prasa, ka ikkatrs plecs ir jāpieliek, lai lielais darbs tiek uz priekšu. Tajā skaitā arī Valsts prezidenta plecs, kaut gan līdz šim viņš vairāk ir izteicies kritiski par gaidāmo samitu.

Jautājumus rada arī daži valdības veidošanas aspekti. Vai tiešām gāzes tirgus liberalizācijas ideja Latvijai ir uzspiesta? Vai ekonomikas ministra Daniela Pavļuta kandidatūras noraidīšana saistīta ar viņa centieniem konkretizēt gāzes tirgus liberalizācijas plānus? Vai attiecības ar kaimiņvalsti nebija arī Vienotības premjera kandidāta Arta Pabrika diskvalificēšanas iemesls? Var būt dažādi viedokļi par vienas vai otras taktikas īstenošanu attiecībās ar Krieviju, bet nav iespējams (nestrīdoties ar veselo saprātu) noliegt Krievijas centienus valdīt pār Latvijas iedzīvotāju prātiem un sirdīm, veicinot sabiedrības šķelšanos. Šīs problēmas risinājumi pārsvarā ir iekšpolitiski, bet, kamēr valstsvīri nenosauks problēmu vārdā, tikmēr valsts uzņēmumam Lattelecom būs viegli atrunāties par sekošanu vienīgi komerciāliem mērķiem, atbalstot Krievijas TV kanālu īstenoto smadzeņu skalošanu Latvijā. Varas kontrolēto Krievijas TV kanālu vienotais vēstījums Latvijā un citās kaimiņvalstīs jau atgādina aukstā kara laika praksi – nejauksim to ar parastu komerciju un mediju brīvību.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu