Janvārī gada inflācija bija 0,4% • IR.lv

Janvārī gada inflācija bija 0,4%

29
Foto: Andrejs Terentjevs, F64

Janvārī ir pārskatīts un aktualizēts patēriņa cenu indeksa (PCI) grozs

Vidējais patēriņa cenu līmenis 2014.gada janvārī, salīdzinot ar 2013.gada janvāri, palielinājās par 0,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Precēm cenas samazinājās par 0,3%, bet pakalpojumiem pieauga par 2,3%. Pēdējo 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējiem 12 mēnešiem, ir saglabājies nemainīgs, ziņo “Nozare.lv”.

Lielākā ietekme uz vidējo patēriņa cenu līmeni janvārī, salīdzinot ar pagājušo janvāri, bija cenu kāpumam personīgās aprūpes precēm un pakalpojumiem, viesnīcu un restorānu pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, kā arī cenu kritumam ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem.

Pārtikas produktu cenas 12 mēnešu laikā pieauga par 0,1%. Visvairāk cenas pieauga dārzeņiem un kartupeļiem – par 11%, pienam un piena produktiem – par 5,3%, sieram – par 3,6%, gaļai un gaļas izstrādājumiem – par 0,5%. Savukārt lielākais cenu kritums bija vērojams tējai un kafijai – par 12,1%, olām – par 18,2%, maizei un graudaugu izstrādājumiem – par 2,4%, kā arī augļiem – par 4,7%.

Alkoholisko dzērienu cenas pieauga par 1,5%, bet tabakas izstrādājumiem – par 2,1%.

Transporta grupā cenas samazinājās galvenokārt degvielai – par 4%, kā arī rezerves daļām un piederumiem – par 3,3%.

Atpūtas un kultūras grupā cenas pieauga vidēji par 1,5%, ko ietekmēja cenu pieaugums kultūras pakalpojumiem par 3%, kā arī atpūtas un sporta pakalpojumiem – par 3,8%. Savukārt lētākas kļuva TV, audio, video iekārtas – par 5,9%.

Viesnīcu un restorānu pakalpojumu cenas 12 mēnešu laikā pieauga par 3,7% – kafejnīcās un restorānos cenām palielinoties par 5,4%, ēdnīcās – par 1,5%, savukārt izmitināšanas pakalpojumu cenām pieaugot par 3,4%.

Personīgās aprūpes preču un pakalpojumu cenas pieauga par 3,2%. Frizētavu pakalpojumiem cenas pieauga par 6,6%, juvelierizstrādājumi sadārdzinājās par 9,4% un finanšu pakalpojumu cenas kāpa par 6,6%. Cenu izmaiņas grupā ietekmēja arī dažādu akciju noslēgumi un cenu noapaļošana eiro.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais sadārdzinājums bija mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem, cietajam kurināmajam, apģērbiem un īslaicīgas lietošanas mājsaimniecības precēm. Savukārt lētāki kļuvuši telekomunikāciju pakalpojumi.

2014.gada janvārī, salīdzinot ar 2013.gada decembri, patēriņa cenas palielinājās par 0,6%. Precēm vidējais cenu līmenis pieauga par 0,5%, bet pakalpojumiem – par 1,1%.

Šā gada janvāris bija pirmais mēnesis, kad iedzīvotāji pirkumus veica eiro, un arī cenu reģistrēšanā faktiskās cenas latos nomainīja eiro. Salīdzinot ar cenu pārmaiņu tendencēm, kādas bija raksturīgas janvārim iepriekšējos gados, šogad pakalpojumu cenu kāpums pārsniedza preču cenu pieaugumu vairāk nekā divas reizes.

Lielākā ietekme uz patēriņa cenu līmeni mēneša laikā bija cenu kāpumam pārtikai par 1,7% un ar mājokļa uzturēšanu saistītām precēm un pakalpojumiem par 0,9%, kā arī cenu kritumam apģērbiem un apaviem par 6,5%.

Pārtikas grupā janvārī cenas visvairāk pieauga dārzeņiem un kartupeļiem, cukuram, augļiem, gaļai, sieram un zivīm. Savukārt cenu kritums bija vērojams maizei, olām, eļļām un taukiem, tējai un kafijai.

Būtiskākā ietekme ar mājokļa uzturēšanu saistīto preču un pakalpojumu grupā bija cenu pieaugumam mājokļa apsaimniekošanas pakalpojumiem un ar mājokļa remontu saistītām precēm un pakalpojumiem. Dabas gāzes tarifi samazinājās par 1,4%.

Ziemas sezonas atlaižu un izpārdošanu ietekmē janvārī cenas turpināja samazināties apģērbam un apaviem. Apaviem cenas samazinājās par 8,7% un apģērbam – par 6,2%.

Transporta grupā cenas cēlušās transportlīdzekļu apkopes un remonta pakalpojumiem – par 1,6%. Būtisks cenu kritums bija pasažieru transporta pakalpojumiem – par 0,9%, ko galvenokārt noteica cenu samazinājums Rīgas sabiedriskajā transportā. Janvārī vidējās benzīna cenas samazinājās par 0,3%, dīzeļdegvielas – par 0,3%, bet autogāzes cenas paaugstinājās par 4,4%.

Pārējās patēriņa grupās cenu kāpums bija vērojams grāmatām, alkoholiskajiem dzērieniem, īslaicīgās lietošanas mājsaimniecības precēm, kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem. Savukārt cenas samazinājās velosipēdiem, mājsaimniecības tekstilizstrādājumiem, juvelierizstrādājumiem un pulksteņiem.

Janvārī ir pārskatīts un aktualizēts patēriņa cenu indeksa (PCI) grozs. 2014.gadā indeksa aprēķinos lietotie svari atspoguļo mājsaimniecību izdevumu struktūru 2013.gadā. PCI aprēķiniem 2014.gadā katru mēnesi ap 2000 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās visā valstī tiek reģistrētas ap 20 000 cenas 518 precēm un pakalpojumiem.

Jau ziņots, ka 2013.gadā 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, palicis nemainīgs. Šis rādītājs ir gada vidējais inflācijas mērs, kas salīdzina pēdējo 12 mēnešu vidējo cenu līmeni ar iepriekšējo 12 mēnešu vidējo cenu līmeni. 2012.gadā 12 mēnešu vidējais patēriņa cenu līmenis palielinājās par 2,3%.

Decembrī gada griezumā novērota deflācija – pērn decembrī salīdzinājumā ar 2012.gada decembri patēriņa cenas samazinājās par 0,4%, tai skaitā precēm cenas samazinājās par 1%, bet pakalpojumiem pieauga par 1,2%.

 

Komentāri (29)

austrisv 11.02.2014. 13.58

To jau varēja gaidīt pēc EUR ieviešanas, jo pircēji kļuvuši piesardzīgāki savos pirkumos, jo cenas taču bija” pamatīgi cēlušās”.

Civēki sāka taupīt un tas ir jauki, jo inflācijas ebūs tik straujā līmenī, kā Igaunijā.

Tas, ka pakalpojumiem pacēla cenas, gan laikam ir Rīga spašvaldības un viņu namu apsaimniekotāju īpaša dāvana saviem iedzīvotājiem!!! ta snu bija skaidri redzams, bet pamatojums tam netiek laikam prasīts. Arī nekustāmā īpašuma nodoklis, kā parasti katru gadu tiek pacelts. Tas arī ir pašvaldību nopelns! Ak, šis labā spašvaldības, kuras nebeidzami interesējas par savu iedzīvotāju” apzagšanu”.Naudu izplakarē nemaz par to īpaši neuztraucoties.

+2
-2
Atbildēt

2

    Ieva Priedenfelde > austrisv 12.02.2014. 10.00

    Pirms gada frizieris maksāja 5Ls, maijā pacēla uz 6 Ls, šogad janvārī 9€. Inflācija 26,58% !

    0
    0
    Atbildēt

    0

    uvalainis > austrisv 12.02.2014. 13.23

    Vai tiešām jau tik traki, ka visa alga aiziet pie frizieriem?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu