Infografika: Prezidentu vizītes – Latvijas interešu vektors • IR.lv

Infografika: Prezidentu vizītes – Latvijas interešu vektors

21
NULL
Lote Lārmane

 

Valsts prezidenta Andra Bērziņa vizītes Centrālāzijā, tiekoties ar šo valstu diktatoriem, Vairas Vīķes-Freibergas tiekšanās uz Eiropu un Ziemeļameriku – Ir.lv ir apkopojis informāciju par Latvijas Valsts prezidentu valsts, oficiālajām un darba vizītēm ārvalstīs.

Sabiedrības uzmanību piesaistīja prezidenta Bērziņa biežā viesošanās Centrālāzijas valstīs – šogad prezidents īsā laikā pabijis Azerbaidžānā, Turkmenistānā un Kazahstānā. Vaira Vīķe-Freiberga savu astoņu gadu prezidentūras laikā vizītēs Āzijas valstīs bijusi sešas reizes, kas ir vien 3% no visām vizītēm. Savukārt Valdis Zatlers un Bērziņš krietni īsākos prezidentūras posmos šā reģiona valstu apmeklējums bijis attiecīgi 13% un 14% no visām vizītēm.

Saeimas deputāts un Latvijas Ārpolitikas institūta dibinātājs Atijs Lejiņš (Vienotība) Ir.lv to skaidro ar tirgus attīstības iespēju meklējumiem: „Tikām ES un NATO, bet ko tālāk? Nepārtraukti vajag stiprināt saites ar citām valstīm, mums kā tranzīta valstij ir jāmeklē jauni tirgi – visi jau laužas uz to Āziju, uz Ķīnu. Sliktāk mums iet ar Indiju.”

Valsts prezidenta Andra Bērziņa preses padomniece Līga Krapāne Lejiņa viedokli apstiprina: „Prezidents savās publiskajās runās ir vairākkārt uzsvēris to, ka Latvijas interesēs šobrīd ir meklēt jaunus noieta tirgus un jaunus sadarbības partnerus tieši ekonomikas jomā. Ņemot vērā to, ka ES šobrīd nav labākais laiks, Latvija varētu būt tilts uz Centrālāziju arī citām ES valstīm. Bērziņš nav slēpis, ka Centrālāzijas valstīs ir strauji augošs potenciāls ekonomikas attīstībai, un tas ir arī jāizmanto.”

Prezidents Bērziņš par šo tematu runājis arī 13. jūnija uzrunā 18. Centrāleiropas valsts vadītāju samita plenārsēdē Slovākijā, Bratislavā: „Mēs redzam savu nākotni ne tikai aktivitātēs ES ietvaros, bet arī aktīvākā ekonomiskā sadarbībā ar kaimiņvalstīm, Austrumu partnerībā, kur mēs jau patlaban aktīvi strādājam. Es redzu ļoti lielu potenciālu Turkmenistānā, Azerbaidžānā, Kazahstānā.”

Savā prezidentūras laikā no 1999. līdz 2007. gadam Vaira Vīķe-Freiberga gandrīz 70% no savām ārvalstu vizītēm pavadīja Eiropā, kamēr Zatleram un Bērziņam vizītes Eiropā sastāda tikai ap 50%. Šo tendenci skaidro Lejiņš, atgādinot, ka tas bija laiks, kad Latvija vēl nebija iestājusies NATO un ES.

„To darbu paveikt krita Vairai Vīķei-Freibergai. Turklāt viņa bija Rietumu cilvēks – mācēja valodas, mācēja uzvesties. Neteikšu neko sliktu par Zatlera kungu, bet Bērziņa kungam ar angļu valodu ir tā kā ir – iespējams, ka viņš tur jūtas nedaudz neērtāk, bet Vaira bija kā zivs ūdenī,” teic Lejiņš.

Vaira Vīķe-Freiberga laikā no 1999. līdz 2007. gadam veikusi 197 ārvalstu vizītes, Valdis Zatlers no 2007. līdz 2011. – 98, bet Andris Bērziņš divu prezidentūras gadu laikā (2011.-2013.) – 28.

 

Komentāri (21)

Aldīna 03.08.2013. 04.46

Khmm … ja Krievijas sadaļā būtu 0, tad būtu neskaitāmas reizes labāk …

+9
-2
Atbildēt

0

ilmisimo 02.08.2013. 15.47

Jau diezgan sen sacerēta opera “‘Niksons Ķīnā”.

Laiks operai ‘Bērziņtēvs Amērikā”

+7
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu