Šteinbuka: Eirooptimismu neveicina nabadzība, trūkumi veselības un izglītības sistēmā • IR.lv

Šteinbuka: Eirooptimismu neveicina nabadzība, trūkumi veselības un izglītības sistēmā

35
Inna Šteinbuka. Foto: Evija Trifanova, LETA

Nabadzības mazināšanā Latvija faktiski neko nav darījusi, saka EK pārstāvniecības vadītāja

Augstais nabadzības līmenis, ar to saistītie trūkumi veselības un izglītības sistēmā, zemās algas un pensijas neveicina iedzīvotāju eirooptimismu, – LNT raidījumā “900 sekundes” sacīja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Viņa norādīja, ka Latvijā gatavošanās eiro ieviešanai notiek ļoti nopietni, ar tā ieviešanu tehniskām problēmām nevajadzētu būt, ziņo LETA. “Ticu, ka līdz eiro ieviešanai valdībai izdosies pārliecināt eiroskeptiķus, ka nekas slikts viņiem nedraud,” sacīja Šteinbuka.

EK pārstāve sacīja, ka EK ir nosūtījusi kārtējās specifiskās, tikai Latvijai vien paredzētās rekomendācijas ar norādēm uz trūkumiem, kas būtu jānovērš. Būtiskākais no tiem ir augstais nabadzības līmenis, kura mazināšanā Latvijas valdība “maz, faktiski neko nav darījusi”.

Ar nabadzību cieši saistīti arī trūkumi izglītības un veselības aprūpes sistēmā, Latvijā slikti strādā arī tiesu sistēma. Šteinbuka piebilda, ka izglītība ir cieši saistīta ar inflācijas līmeni, – trūkst inovatīvu līdzekļu skolās.

“Algas un pensijas Latvijā ir zemas, līdz ar to dzīves kvalitāte ir zema, un tas nevar veicināt iedzīvotāju pozitīvu attieksmi pret eiro,” sacīja Šteinbuka, piebilstot, ka ar eiro ieviešanu šīs problēmas uzreiz netiks atrisinātas, “tas ir tikai priekšnoteikums dzīves kvalitātes uzlabošanai”.

EK pārstāvniecības Latvijā vadītāja prognozēja, ka Latvija vidējo Eiropas Savienības turības līmeni sasniegs pēc 8-10 gadiem.

 

Komentāri (35)

dzerkaleliva 17.07.2013. 14.56

ierados > Pašlaik Latvijā 1% dzīvo ļoti labi, 51% – labi, atlikušie 48% esam tie ņerkstētāji par veselību, nabadzību un izglītība –
————————————-
komentāru nav – par cilvēku, kurš jūtas baigais intelektuālis, bet dzīvo savā iedomu pasaulē

+2
0
Atbildēt

2

    Þanis Bezmers > dzerkaleliva 18.07.2013. 07.30

    > kusunoki Labi, ka ir naivuļi, kurus var iebarot ar statistikas pārvaldes ekseļa tabulām, kas krustu šķērsu saspārdītas no ēnu ekonomikas un krāpšanās. Tad pasaki, kādēļ latvijieši 20 gadus ziepējas ar savu cilpu: ne tikt no viņas laukā, ne pakārties, ja esi tāds gudrinieks un nevis ofisa planktons ar samuraju atvēzieniem vai semočku uzlasītāju prtijas zīmuļdrāzējs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 17.07.2013. 15.01

    Patiesie dati – pārtikuši ir kādi 15%, tie arī šturmē visus iespējamos lielveikalus un izklaides vietas. Veidojot 45% no patēriņa.
    ———————————-
    Kāds – 0.1% miljonāri un multi miljonāri, šie 2.000 cilvēki veido 50% no mazumtirdzniecības ar savām muižām, tenisa kortiem, zirgiem, automašīnām, kuģiem, baseiniem un visu parējo.
    ———————————-
    Atlikušie 84.90% vergo iepriekšminētajiem 15% un 0.1% par vēdera tiesu. Veidojot atlikušos 5% no patēriņa. Tāda ir mūsu valsts patiesā seja, nodokļu sistēma un nākotnes perspektīva.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

kristaps_drone 17.07.2013. 12.22

Šteinbuka aizmirsa (negribēja) pieminēt vēl vienu, varbūt pat vissvarīgāko iemeslu, kādēļ cilvēku nospiedoši lielākā daļa nevēlas eUro ieviešanu no 1. janvāra – cilvēki nevēlas iet iekšā degošā mājā, kamēr tur nav nodzēsts ugunsgrēks! Toties viņa ticot, ka līdz eUro ieviešanai valdībai izdosies pārliecināt eUro skeptiķus. Cik labi, ka var strādāt, balstoties uz ticību!
Šteinbuka “prognozēja, ka Latvija vidējo Eiropas Savienības turības līmeni sasniegs pēc 8-10 gadiem” – šādas prognozes mēs dzirdējām arī tad, kad Latvija atguva neatkarību, arī stājoties ES, taču joprojām šajā rādītājā ieņemam godpilnu vietu pirmajā no apakšas trijniekā. Un tik klausamies sev tīkamās prognozes un tik ticam…

+1
-1
Atbildēt

4

    Þanis Bezmers > kristaps_drone 17.07.2013. 13.10

    >Ciniķis Pašlaik Latvijā 1% dzīvo ļoti labi, 51% – labi, atlikušie 48% esam tie ņerkstētāji par veselību, nabadzību un izglītību. Ultimatīvas demokrātijas apstākļos mazākums stāv pie ratiem kamēr vairākums balso par pareizajiem ļaudīm. Ko mums darīt “mīļā redakcija”? Ēģiptes variants vai?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > kristaps_drone 17.07.2013. 13.50

    ——-ierados:”(..)
    Ēģiptes variants vai?”
    ============================================================================
    Tikai “dziesmotā jampadrača” variants, jo 51% tak šoruden līksmos – ja esam NATO, ES un EURO-zonā, tad nav iemesla bēdāties par “mazākuma” probļēmām.
    Galu galā – “Bagātāka maizes kumosa dēļ LTF nedibināja”

    Priekā!
    “Lai cik nīgri daži vērtē Latvijas ikdienu tagad, LTF dibinātāji, ja 1988.gadā būtu gaišreģi, pēc gadsimta ceturkšņa pieceltos kājās un ilgstoši gavilētu par savu brīvo valsti.” http://www.ir.lv/2012/10/9/bagataka-maizes-kumosa-del-ltf-nedibinaja

    0
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > kristaps_drone 17.07.2013. 13.43

    Kur tādi fantastiski dati ?:) un ko nozīmē dzīvot “labi” – īrēt lētu dzīvokli Rīgas nomalē vai arī braukt 20 gadīgā automašīnā ?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Signija Aizpuriete > kristaps_drone 17.07.2013. 13.45

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Kristīne 17.07.2013. 11.28

Veselības jomā par “sistēmu” laikam jau vairs/vēl runāt nevajadzētu… Arī arguments, ka spiedīgi apstākļi traucē domāt par saulaino tāli ir apšaubāms.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu