Infografika: Latviešu dziedāšanas svētku vēsture • IR.lv

Infografika: Latviešu dziedāšanas svētku vēsture

20
NULL

Šogad aprit 140 gadu kopš Dziesmu svētku sākuma

XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un XV Deju svētku atklāšanas diena būs 30.jūnijs, kad 420 Latvijas apdzīvotajās vietās tiks pacelts īpašais svētku karogs. Savukārt svētku noslēguma dienā 7.jūlijā pašvaldības būs aicinātas pacelt Latvijas valsts karogu.

Svētku rīkotāji prognozē, ka minimālais šo svētku skatītāju skaits būs 200 000 līdz 400 000 skatītāju.

Kāda bijusi svētku vēsture, skatiet infografikā.

 

Komentāri (20)

andris902 29.06.2013. 16.48

…viesturs_501…ceru, ka tā bija neveikla ironija par statistikas meliem…

…80-ajos gados sāku strādāt ar paliela kolhoza jaukto kori, nupat dibinātu, jo vērsās plašumā kolhozu un sovhozu savstarpējā cīņa par prestižu – kuram labāki dziedātāji, dejotāji, kuram glaunāks kultūras nams…pamatsastāvs no “brīvprātīgajiem”, nedaudz virs 30 dziedātājiem, bet skanējums – ne īpaši….eju pie kolhoza priekšsēdētāja un saku – vajag jaunas un skanīgas balsis, ja gribam pārspēt X kolhoza jaukto kori…priekšsēdētājs, gruntīgs vīrs, turpat pie 2 metri, kā tikko pirkts trīsduru skapis, nedaudz iesirms un lādzīgs pēc dabas – atrūc – daudz Tev vajag?….saku, jo vairāk, jo labāk – lai var balsis atlasīt…būs! bet Tev jāvinnē skatē, lai varam Dziesmusvētku gājienā iet pa priekšu….
…uz mēģinājumu kultūras nama zālē sanākuši pie diviem simtiem “dziedātgribētāju”…izrādās, pats priekšēdētājs apbraukājis visas brigādes, darbnīcas, pat fermās bijis…dārzniecības meitenes, no konservu ceha, kantora dāmas un jaunie speciālisti – gan agronomi, gan inženieri, gan mehāniķi, šoferi un traktoristi, par skolotājām pat nerunājot – sasaukti visi uz mēģinājumu….atliek vien noklausīties un izvēlēties….kora sastāvu nokomplektēju ar 64 dziedātājiem un….pēc katra mēģinājuma vajadzēja iesniegt kolhoza priekšsēdētājam sarakstu par mēģinājuma apmeklējumu….mēģinājām un dziedājām, dziedājām un mēģinājām un rajona Dziesmusvētkos soļojām priekšgalā….
….uz XIX Dziesmusvētkiem pavadīja pats kolhoza priekšsēdētājs un ceļamaizei līdzi iedeva alus mučeli un kārtīgu grozu ar pīrāgiem…pats piedalījās Dziesmusvētku gājienā, ejot starp koristiem, nevis kopā ar rajona “dižvīriem”….bija atbalsts, bija dziesmas mīlestība, bija savstarpēja sapratne un cieņa…un, protams, arī lepnums par savējiem….

…šobrīd vadu neliela pagasta korīti ar 30 dalībniekiem, bet reāli uz mēģinājumiem sanāk vien kādi 20 – 25 dziedātāji….brien pa dubļiem un sniegiem, pēc mēģinājuma gandrīz pusnaktī atgriežas mājās…neviens viņus nespiež un nedzen – vien mīlestība pret dziesmu…aizmirstot rūpes un raizes, kreņķus un nedienas, izdziedot sāpes un priekus un….sajūtot lepnumu, ka varēs dziedāt Lielajā Kopkorī…

…tāds neliels ieskats – toreiz un…tagad….
…bet Tu saki – statistika!… :)

+4
0
Atbildēt

3

    eva_o > andris902 29.06.2013. 17.28

    Nu, man tāda neveikla ironija par tēzi, ka 70-80.tos gados okupācija smagi nospieda latviešu kultūras asnus, bet tagadējā pēcpadomju brīvība tos dāsni veldzē un kuplina…
    Jums sirsnīgs stāstījums par kori – paldies, ļoti jauks un interesants.
    Pārdomām – agrāk kolhozam (varētu teikt sava veida biznesam – bez ironijas)svarīgs bija prestižs. Tagad bizness prestižu var veidot gan ar darbinieku dziedāšanu vai ar sporta svētkiem (lielās bankas, piemēram, Krājbanka rīkoja korporatīvos pasākumus – pats piedalījos 97.-98. gadā).
    Bet var arī prestiža veidošanas pasākumus veidot citādi – kad firmas vadība ar lielajiem klientiem izklaidējas… Kāda tur vairs darbinieku dziedāšana un dejošana… Lai labāk strādā un nemaisās. Dziedāšana nereti kļuvusi par privātu lietu, kas nav saistīta ar darba vidi. Attiecīgi, citas finanses, cita vadības attieksme u.tt. Man iebildums pret to, ka šajā jautājumā vulgāri iesaista politiskas klišejas.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    dzintarz > andris902 30.06.2013. 00.04

    viesturs_501 Nu, man tāda neveikla ironija par tēzi, ka 70-80.tos gados okupācija smagi nospieda latviešu kultūras asnus, bet tagadējā pēcpadomju brīvība tos dāsni veldzē un kuplina..
    =====
    Aizko tik atklāti, Viestur Entonjevič nr.501?
    Vai paties Jums maksā nevien Vēstniecība, bet arī Nellija?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    eva_o > andris902 30.06.2013. 07.40

    Pelēkam Vilkam.
    “Vai paties Jums maksā nevien Vēstniecība, bet arī Nellija?”
    Jums ērti vienkārša dzīve – viss skaidrs, ja kas pasaulē notiek – Krievija vainīga, ja nav labi apmaksāta darba, ja tuvinieki emigrē no Latvijas, ja ārsta apmeklējumam nav naudas…
    Bet varbūt “parasto” ļaužu dzīve Jūs neskar? Visu sagādā draugi un “savējie”, kuri dzīvo ar devīzi “Visu Latvijai”?
    Vai tiešām Jūs nepieļaujat domu, ka man nepatīk “savējo un draugu” mežonīgais Latvijas kapitālisms? Kāds tam sakars ar Krieviju, Gambiju un Mongoliju???
    Uzskatu sevi par rietumnieciski, eiropeiski orientētu cilvēku. Tādi ir sastopami arī Lietuvā, Bulgārijā, Francijā vai Krievijā… Nekā neparasta. Kas Jūs tā mulsina? Nu, tak vienkārša doma: Zeme negriežas ap Krieviju… :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

Linda Šaicāne 28.06.2013. 14.13

Papildus materiālus, starp citu, var apskatīt arī http://dziesmusvetki.lndb.lv/

+2
0
Atbildēt

1

    dzintarz > Linda Šaicāne 29.06.2013. 23.56

    Papildus izstāde būs LNA (Latvijas Nacionālais Archīvs) administrācijas ēkas logos. Šķūņu ielā

    0
    0
    Atbildēt

    0

dzintarz 30.06.2013. 00.23

Interesanti būs vērot “latvju mēra” Išakova noģīmi, kad kopkoris izpildīs Brauna/Raiņa “Saule, Pērkons, Daugava”…

Brikmanis ir burvīgs režisors. Būs labi kadri mērim..

Ja es būtu Išaka bezprincipu muļkumediators – es ieteiktu Išakam neapmeklēt šo pasākumu.

Bet – ko lai dara – jeģinoross ir smagi ieberzies….

Vienīgais attaisnojums nepieciešamība apmeklēt “Juŗmaļa 2013 fesķvaļu” ja Kremlim izdosies sinhronizēt..

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu