Uzlabojumi Saeimas vēlēšanu likumā • IR.lv

Uzlabojumi Saeimas vēlēšanu likumā

21
CVK brīdinājums par nederīgām atzīmēm vēlēšanu zīmēs. Foto: Renāte Briede, LETA
Valdis Liepiņš

Kāpēc Saeimas vēlēšanās esošā balsotāju atzīmēšana ar spiedogu pasē ir novecojusi

Būtu labi, ja būtu viena vienota balsošanas kārtība pašvaldību, Eiropas Parlamenta un Saeimas vēlēšanās.

Būtu labi, ja būtu deputātu atsaucīgāka attieksme pret vēlētājiem.

Būtu labi, ja būtu godīga Saeimas deputātu skaita sadale starp Kurzemes, Latgales, Rīgas, Vidzemes un Zemgales vēlēšanu apgabaliem.

Būtu labi, ja būtu vieglāk balsot pa pastu.

Būtu labi, ja vēlētāji balsotu tikai par savu, nevis citu vēlēšanu apgabalu Saeimas deputātu kandidātiem.

Šie un citi uzlabojumi Saeimas vēlēšanu likumā ir paredzēti grozījumos, kurus Saeimas prezidijam iesnieguši pieci deputāti. Uzlabojumi nepieciešami arī citu apsvērumu dēļ. Saeimas vēlēšanās esošā balsotāju atzīmēšana ar spiedogu pasē ir novecojusi.

Nekur citur Rietumu demokrātijās nav tādas kārtības, kas ir līdzīga nobalsojušo cilvēku pirkstu iekrāsošanai neattīstītās demokrātijās.

Vēl tikai Rumānijā vēlētājs var bez iepriekšējas pieteikšanās var balsot „vienalga, kur pagadās”.

Aplēsts, ka nākamās Saeimas vēlēšanās aptuveni 76 000 vēlētāju dzīvos ārzemēs. Pašreizējā kārtība paredz, ka viņi visi varēs balsot tikai par Rīgas vēlēšanu apgabala sarakstiem. Tas nav godīgi! Daudzi no šiem vēlētājiem gribēs balsot par savu – Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales – nevis par Rīgas sarakstiem. Tāda iespēja ir jāparedz, un tā ir paredzēta grozījumos.

Kopš pēdējām Saeimas vēlēšanām ir ieviestas Latvijas Republikas personu apliecības jeb elektroniskās identifikācijas kartes (eID), kam ir tāds pats statuss kā pasei, izņemot gadījumos, kad jādodas ārpus Eiropas Savienības robežām. Patlaban 8000 vēlētājiem ir tikai šādas personu apliecības – pases viņiem vairs nav. Varam droši teikt, ka līdz nākamā gada Saeimas vēlēšanām šis skaits pieaugs, un šiem vēlētājiem praktiski tiks atņemtas balsstiesības tikai tādēļ, ka uz apliecībām nevarēs likt spiedogu!

Pamatu un nepieciešamību šīm pārmaiņām lika Saeima pirmajā lasījumā atbalstītais likumprojekts, kurā paredzēta vēlētāju reģistra kārtības ieviešana arī Saeimas vēlēšanās. Par nobalsoja pārliecinošs deputātu skaits – 74.

Vērojiet uzmanīgi, kā Saeimas deputāti balsos par šiem priekšlikumiem plenārsēdē!

Autors ir 11.Saeimas deputāts, Reformu partija

 

Komentāri (21)

kristaps_otersons 29.05.2013. 08.17

Es balsošu pret, jo praksē uzlabojumi būs iespējami tikai kopā ar elektroniska vēlētāju reģistra ieviešanu katrā balsošanas iecirknī. Šobrīd iesniegtais projekts paredz vēlētājus piesiet pie noteikta balsošanas iecirkņa, kā tas ir pašvaldību vēlēšanās. Tas mazinās vēlētāju līdzdalību, jo, kā zināms, daudzi vēlētāji ir pieraduši izmantot balsošanas brīvību un iespēju balsot jebkurā vēlēšanu iecirknī Latvijā vai ārzemēs. Tas šobrīd arī attiecas uz referendumiem, ko Liepiņa kungs nepiemin. Viņa rosinātās administratīvās procedūras ar vēlētājus piesiešanu noteiktam balsošanas iecirknim attiektos arī uz referendumiem… ar kādām sekām?

+16
-1
Atbildēt

4

    Una Grinberga > kristaps_otersons 29.05.2013. 11.02

    1) Vēlētājiem ir iespēja balsot pa pastu un 3 dienas iepriekš – tas atrisina brīvības ierobežojumu;
    2) Vēlētāju piesaistīšana konkrētam apgabalam novērš partiju manipulācijas ar vēlētāju balsīm, kā arī mazina impusīvu/neapdomīgu balsošanu!

    +2
    -6
    Atbildēt

    0

    atugo > kristaps_otersons 30.05.2013. 12.15

    No V Liepiņa raksta „Patlaban 8000 vēlētājiem ir tikai šādas personu apliecības /t.i., elektroniskās identifikācijas kartes (eID)/ – pases viņiem vairs nav. Varam droši teikt, ka līdz nākamā gada Saeimas vēlēšanām šis skaits pieaugs, un šiem vēlētājiem praktiski tiks atņemtas balsstiesības tikai tādēļ, ka uz apliecībām nevarēs likt spiedogu!”

    Vai patiešām Latvijai ir vajadzīga vēl viens sods no Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT), šoreiz par to, ka valsts nedod iespēju visiem saviem balsstiesīgajiem iespēju piedalīties vēlēšanās? Balsošanas tiesības tiek uzskatītas kā primāras demokrātijas ietvaros. Nešaubos, kā ECT par to lems.

    Vispār pirms turpat 5 gadiem LV iestādes zināja, ka Austrija (kā tikai viens piemērs) sen piedāvā pilsoņiem iespēju balsot jebkurā iecirknī kur viņiem ir visizdevīgāki. Austrijas vēlētājam tiek pasniegts vēlēšanas biļetenes tieši no tā apgabala kurā viņš ir reģistrēts Vēlētāju reģistrā. Tas Latvijai ir nepieciešams, lai nodrošinātu Satversmes 6. pantu par propocionālitāti (Saeimu ievēlē vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās, aizklātās un proporcionālās vēlēšanās.) Līdz šim proporcionālas vēlēšanas nav bijušas Latvijā. Bet, ko? Piecu gadu laikā Latvija nav bijusi spējīga līdzīgu praksi ieviest, lai izpildītu Satversmes pantu?

    Starp citu, Latvijas Republika izmantoja Vēlētāju reģistru, lai ievēlētu Satversmes Sapulci. Reģistrs tika atcelts pirms 1. Saeimas vēlēšanām. Ņemot vērā cik daudz gadījumu bija starp 1922-1931 gadiem kad partijas vēlētājus pārvadāja uz citiem vēlēšanas apgabaliem (tāpat kā mūsdienās) nav grūti secināt, ka Vēlētāju reģistrs nav izdevīgs tieši politiskai elitei. (Par šo parādību Latvijas laikā var sīki lasīt tolaik CVK priekšnieka Marģera Skujenieka sacerētos *valsts* izdevumos par Saeimas vēlēšanām.)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    maija_k > kristaps_otersons 29.05.2013. 15.12

    1) Tas neko neatrisina – pa pastu tikai ārzemēs var balsot, bet ir jāraksta iesniegums, kurš normāls cilvēks ārzemēs to darīs? trīs dienas iepriekš – cilvēkiem ir jāstrādā nevis jāskraida pa iecirkņiem.. ir Satversmē rakstīts – oktobra mēneša pirmajā sestdienā, es uzticos savas valsts konstitūcijai!!! 2) KĀDAS MANIPULĀCIJAS – Zīgerists pirms 10,000 gadiem un LPP ?! – nekā jau tur nebija… dēļ bariņa tirliņiem nevajag sabojāt dzīvi visiem CILVĒKIEM!!!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    saki > kristaps_otersons 29.05.2013. 13.00

    Šo argumentu dēļ piesaistīšanu vēlēšanu apgabalam es varētu saprast, bet piesaistīšana konkrētam iecirknim nekad nav simpatizējusi. Ja vēlēšanu dienā man uz savu noteikto iecirkni jādodas speciāli, kaut gan pa ceļam būtu divi trīs citi iecirkņi tajā pašā pilsētā, kam no tā tiek kāds labums? Moderno tehnoloģiju laikmetā tieši piesaistīšana konkrētam iecirknim ir tā, ko būtu jāuzskata par anahronismu.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

maija_k 29.05.2013. 11.13

Man Liepiņam ir daži iebildumi – 1. Balsot brīvi jebkurā apgabalā ir LIELS Latvijas demokrātijas ieguvums; 2. Mums ir proporcionāla vēlēšanu sistēma, mums nav un mēs nevaram piesaistīt pēc definīcijas deputātu konkrētam pilsonim, pat, ja cilvēks ir piesiets iecirknim (daudzi neies balsot!!!), tas negarantē to, ka viņš zin savu deputātu, mums nav mažoritārā sistēma! 3. Ārzemēs dzīvojošie – kā viņi tiks iekļauti vēlētāju reģistrā? – viņiem ir jādeklarē Latvijas varas iestādēm sava dzīvesvieta ārzemēs – cik cilvēku to izdarīs?
Un visbeidzot – KĀPĒC MAINĪT TO, KAS STRĀDĀ? Ja ir problēmas ar eID, tad izdomā, ka izlabot šo problēmu, bet nevis bojāt visu vēlēšanu sistēmu kopumā!!!
Tā ir kārtējas apšaubāmā reformu partijas iniciatīva, lai vāktu vismaz kaut kādus reitinga punktus!!!

+8
-1
Atbildēt

0

dace_ampermane 29.05.2013. 08.35

ar pārsteidzošu balsu vairākumu saeima atdod Krievijai 200 000 km2 īpašumu Jūrmalā uz 49 gadiem!!!!! ko vēl??? kad? SC viens pats nevar dabūt balsu pārākumu. Vai Valdis Liepioņš arī balsoja par?

Dienā:
Pirmais āķis, kas pamanāms uzreiz, ir gruntsgabalu izmēru atšķirība – kamēr Maskavā īrēsim 600 kv2, mums pretim jādod 200 000. Te nu visi iebildumi nevar tikt aizslaucīti ar argumentu, ka nu tā taču ir Maskava. Šeit tomēr ir runa par prāvu jo prāvu Ķemeru nacionālā parka piejūras gabalu, kas būs uz ilgu laiku jānodod kaimiņzemes pārvaldībā.

+6
-1
Atbildēt

5

    maija_k > dace_ampermane 29.05.2013. 15.14

    NAV PAR TĒMU!!!

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Sandris Maziks > dace_ampermane 29.05.2013. 09.49

    lno
    Sašķelta drausmīgi. Nu ne par kam negribēja saliedēties ciešās rindās un palīdzēt uzspodrināt Putļera piesmietā zoo-preža tuvākā līdzskrējēja, Sprūdža, apdirstās spalvas, atbalstot viņa populisko, juridiski neizstrādāto un neviennozīmīgi vērtējamo likumprojektu. Un palikt par apsmieklu.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dace_ampermane 29.05.2013. 09.20

    lno====Cerēsim, ka valsts nācija nav vēl pilnīgi pazaudējusi pašsalabāšanās instinktu.

    mēs ar Tevi točno nē:))

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > dace_ampermane 29.05.2013. 11.35

    vai tur tajā Krievijas īpašumā uz 49 gadiem Jūrmalā kāda kara osta arī tiks būvēta? Tajā papīrā latviešu mīkstčaulības dēļ tāds punkts iespējams netika apspriests

    Maigā vara šagajet po Latviju! [un mums patīk,ai, kā patīk!]

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    dro > dace_ampermane 29.05.2013. 09.10

    klejotājs. Tādēļ jautājums, ar ko IR labāks par Dienu? IR aizņemts ar kompromāta meklēšanu pret NA, bet SC kritizē starp citu. Cik daudz enerģijas, papīra tika izšķiests, lai neveiksmīgi saistītu Bērziņa demisiju ar PV līgumu, bet vai būtu bijis kāds atmaskojošs raksts par Ušakova saistību ar Hapilovu? Mērķis panākts – latviešu elektorāts naidīgi saškelts. Cerēsim, ka valsts nācija nav vēl pilnīgi pazaudējusi pašsalabāšanās instinktu.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu