Infografika: Izdienas pensijas • IR.lv

Infografika: Izdienas pensijas

20
Lāsma Rozenfelde

Asas debates izraisījusi Labklājības ministrijas (LM) iecere mainīt pašreizējo Latvijas izdienas pensiju sistēmu.

Šobrīd izdienas pensiju saņēmējus var iedalīt divās lielās grupās. Vienai pensijas maksā no valsts speciālā budžeta, un to piešķiršanas kritēriji un profesiju dalījums tika pārņemts no bijušās PSRS likumdošanas. Šīs izdienas pensijas gan piešķir tikai par stāžu līdz 1999.gadam, līdz ar to saņēmēju skaits ar katru gadu mazinās. Otrai grupai pensijas maksā no valsts pamatbudžeta. Sākotnēji šīs pensijas nodrošināja tikai iekšlietu sistēmas darbiniekiem un militārpersonām, taču, laikam ritot, loku pakāpeniski paplašināja ar prokuroriem, SAB amatpersonām, orķestru, koru, teātru un cirka māksliniekiem, tiesnešiem, diplomātiem un KNAB amatpersonām.

Rezultātā izdienas pensijas piešķir pēc vairākiem likumiem un ar dažādiem nosacījumiem – atšķirīgs ir gan pensionēšanās vecums, gan nepieciešamais izdienas stāžs, gan pensijas apmērs no darba samaksas. Koncepciju sistēmas pilnveidošanai bija paredzēts virzīt valdībā jau martā, tomēr tagad LM vēlas ar iesaistītajām pusēm turpināt diskusijas un termiņu pagarināt līdz septembrim.

Infografikā var apskatīt, cik daudz izdienas pensijas saņēmēju vidū ir kādas profesijas pārstāvju, kāds ir viņu vecums un cik liela pati izdienas pensija. (Atkarībā no kategorijas dati ir par 2011. vai 2012.gadu.) Vidējais piešķirtās pensijas apjoms, protams, nenozīmē, ka visi attiecīgajā profesijā saņem tieši tādu pensiju. Piemēram, iekšlietu iestāžu darbinieku vidū minimālā piešķirtā pensija ir 37 lati, savukārt maksimālā – 1896 lati. Māksliniekiem šī amplitūda ir no 31 līdz 450 latiem, prokuroriem no 167 līdz 1743 latiem, tiesnešiem no 437 līdz 2432 latiem un diplomātiem no 688 līdz 1692 latiem.

 

Komentāri (20)

aldis_grunde 01.03.2013. 14.09

Man gan šķiet, ka visa šī sistēma ir pārņemta no Padomju laikiem.
Es piekrītu, ka ir profesijas, kurās nevar strādāt līdz sirmam vecumam, bet tas nenozīmē, ka katrs šādā profesijā strādājošs cilvēks, sasniedzot noteiktu vecumu, nav spējīgs strādāt vispār. Un parasti jau arī šie cilvēki turpina strādāt citās profesijās un vēl saņem šo izdienas pensiju, t.i., reāli šīs izdienas pensijas ir kā papildus samaksa par īpašiem darbiem.
Vai tad loģiskāk nebūtu, ja to, ka dotajā profesijā varēs strādāt līdz 30 vai 40 vai 50 gadiem, jau iekļautu algā un paši darbinieki kaut ko atliktu, ieguldītu vēlākam laikam, nekā ieviest kaut kādu dīvainu formu ar izmaksām no valsts budžeta? Līdzīgi kā tas ir profesionāliem sportistiem.
Tad arī izpaliktu diskusijas cik ilgi ir jāstrādā katrā profesijā un kāpēc, piemēram, par prokuroru vairs strādāt nevar, bet par advokātu var, katrs strādātu cik ilgi pats spēj, nevis vadītos pēc kaut kādiem vispārējiem normatīviem.

+4
-1
Atbildēt

2

    efeja60 > aldis_grunde 01.03.2013. 20.04

    Vai tad loģiskāk nebūtu, ja to, ka dotajā profesijā varēs strādāt līdz 30 vai 40 vai 50 gadiem, jau iekļautu algā un paši darbinieki kaut ko atliktu, ieguldītu vēlākam laikam, nekā ieviest kaut kādu dīvainu formu ar izmaksām no valsts budžeta? Līdzīgi kā tas ir profesionāliem sportistiem.
    =================================
    Kārtībniekam policijā vēl nesen bija 250 lati mēnesī uz rokas.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > aldis_grunde 01.03.2013. 14.43

    Lūdzu tad iekļaujiet – dubultā, Latvijā grūtos, smagos un neveselīgos darbos vēl pamanās samaksāt kapeikas, lai jautrāk sabeigto veselību lāpīt būtu vecumā…Tā kā kaut ko piešķirt ir vienkārši nereāli, bet noņemt gan var vienā dienā, tikai vajadzētu padomāt, kas tad strādās tajos amatos – ievesti neģeri ?! Turklāt priekšlaicīgi pensionējies cilvēks var veikt citas sabiedrībai, ko nevar kāds, kam jāstrādā iztikai ! Un šādi ekonomējot, jājautā, kur nonāks sataupītā nauda ?

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

enjoy 01.03.2013. 13.07

Tieši aviācijas dispečeri, aviācijas stjuarti, lidotāji, zvejnieki, balerīnas,ugunsdzēsēji, karavīri ir loģiski, jo tas ir saistīts ar cilvēka fiziskajiem spēkiem un organisma spēju ātri reaģēt, kas ar vecumu iet mazumā. Galīgi nav saprotams, kāpēc tiesnešiem, prokuroriem, diplomātiem būtu ātrāk jāiet pensijā? Viņiem prāta spējas izsīkst?
Es saprotu, ka policists nevar 60 gados dzīties pa ielu pakaļ noziedzniekiem, bet kādēļ viņš nevar sēdēt kabinetā pie papīriem, kas policijā ir ļoti daudz rakstāmi?

+4
-2
Atbildēt

2

    kristrun > enjoy 01.03.2013. 17.49

    Mīļais utopist! Pie papīriem vienmēr sēdēs sārts jauneklis, kurš ir pareizajā partijā, vai radinieks pareizajam onkulim.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    efeja60 > enjoy 01.03.2013. 20.02

    Policistam nevis fiziskais spēks ir galvenais, kas iet mazumā, bet nervi, kas sabeigti ilgstoši kontaktējoties ar bomžiem, slepkavām, izvarotājiem, narkomāniem, psihiski slimajiem. Bet papīru darbam, kurā nav kontakta ar noziedzniekiem, vispār nav jābūt policista darbam, bet parasta birokrāta darbam bez policijas formas. Lai mazinātu policijas pensionāru skaitu, pirmkārt būtu jānoņem policijas forma visiem tiem, kas nesaskaras ar aizturētajiem – kadru daļa, grāmatveži, kanceleja, autosaimniecība, visādas plānošanas, dežūrdaļas dispečeri utt. Tiesības uz izdienas pensiju jānosaka tikai tiem, kas nostrādājuši kontaktā ar likumpārkāpējiem 25 gadus bez vecuma ierobežojuma.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

Andžs 01.03.2013. 12.19

Stjuarti, aviācijas dispečeri, lidotāji, dzelzceļa darbinieki (nemaz nerunājot par leļļu teātra aktieriem)?!?!? Izskatās, ka padomju laiki šajā valstī vēl joprojām nav beigušies…

+4
-3
Atbildēt

2

    Inguna > Andžs 01.03.2013. 16.25

    Cerams torti dabūšu kā jauniņā http://www.bildites.lv/images/xi1oyfp688j9h6bm3cz.jpg

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Andžs 01.03.2013. 13.21

    Cienītais, tad paņemiet un nostrādājiet aviācijā par stjuartu 30 gadus no vietas, ja to izdarīsiet būsiet ļoti īpašs – jo nav zināmi daudzi, kas to izdarījuši kaut 10 gadus, ļoti fiziski smags un neveselīgs darbs spiedienmaiņas dēļ, par ko vēl Latvijā maksā ļoti maz(Airbaltic). Pastrādājiet par dispičeru, ja pēc 10 gadiem nebūsiet ar sirmiem matiem, tad pēc 20 ar garantiju un labi, ja nebūs nervu drapes jādzer un psihologu regulāri jāapmeklē. ”Gudri” runāt nav malku skaldīt, pārfrazējot :). Un ja padomju laiki nav beigušies, tad tikai tāpēc, ka pat ir vēl jauna paaudze, kas skaita svešu mantu un lūko kā to pārdalīt, bet pašiem gan pienākas, jo katrs ir īpašs !

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu