Šteinbuka: Vēl nav teikts, ka Latvija saņems ielūgumu uz eirozonu • IR.lv

Šteinbuka: Vēl nav teikts, ka Latvija saņems ielūgumu uz eirozonu

56
Inna Šteinbuka. Foto: Raitis Plauks, F64

 

Lai arī dažkārt izskan, ka Latvijas iestāšanās eirozonā jau ir izlemts jautājums, tā nebūt nav un nav teikts, ka Latvija šogad obligāti saņems ielūgumu pievienoties eiro. Šādu viedokli telekanālā LNT pauda Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecības Latvijā vadītāja Inna Šteinbuka.

Šteinbuka uzsvēra, ka Latvijai vēl ir jāiesniedz lūgums izvērtēt valsts ekonomisko situāciju, tad to vērtēs EK un Eiropas Centrālās bankas eksperti, bet galu galā Eiropas Padome pieņems politisku lēmumu. Pēc EK pārstāves vārdiem, Latvija vēl nav iesniegusi minēto pieteikumu, līdz ar to neesot saņemti arī nekādi signāli, kāds varētu būt lēmums, raksta LETA.

Kā uzsvēra EK pārstāve, tas esot mīts, ka Latvijas uzaicinājumu uz eirozonu noteiks tikai un vienīgi spēja uz īsi laiku izpildīt Māstrihtas kritērijus. Galvenais, kas tikšot vērtēts, būšot ilgtspēja – proti, Latvijas spējas šos kritērijus izpildīt ilgtermiņā.

Pēc Šteinbukas domām, arī sabiedrības negatīvais viedoklis pret eiro var ietekmēt lēmumu par to, tiks vai netiks Latvija aicināta pievienoties eirozonai. Kā skaidroja EK pārstāve, var pastāvēt bažas – ja iedzīvotāji ir tik neapmierināti ar eiro ieviešanu, tātad nākamajās vēlēšanās viņi var nenobalsot par esošajiem valdošajiem politiskajiem spēkiem un pie varas var nākt citi politiķi, kuriem var būt citas politiskās prioritātes, tie savukārt var mainīt fiskālo disciplīnu un valsts finanšu stāvokļa ilgtspēja var nebūt vairs iespējama.

 

Komentāri (56)

austrisv 22.02.2013. 09.45

Man personiski jau apnicis gan tas, ko saka Ilze, gan lno, gan Žorš! Cik var runāt radio- Rimševics, Dombrovskis, cik var skandināt LTV gan Sastrēguma stundā, gan reklāmasklipiņi par EUR ieviešanas labumiem, bet tie, kas negrib dzirdēt- to arī nedzird, bet dzied tikai vienu dziesmiņu: valdība neskaidro tautai, valdība vainīga, ka daži nedomā ar galvu, valdība vainīga, ka to nav darījusi agrāk utt! Toties tautas daļa ir gudra un konservatīva un par spīti valdības skaidrošanai, pastāv uz savu! Ko tad žagarus vajag valdībai paņemt un uzskaitīt kā skolas bērniem, kuri nemācās?
Es arī piekrītu Šteinbukai, jo šitā tautas daļas īdēšana beigsies ar to, ka paliksim pie Ls, kuru populisti nākošajā saeimā un valdībā ņems un nodevalvēs, un tad gan tauta atkal klaigās, ka igauņi lūk varēja, bet iepriekšējā valdība neskaidroja pietiekami kurlajiem, kuri nemaz to negrib dzirdēt!
Slava stulbumam un neko nedarīšanai, lai virzītos prom no nestabilitātes norēķinu valūtā!
Ak, ši latviešu un krievvalodīgo mūžigā valdību vainošana un pašu neizdarības un domāšanas infantīlisms, ka citi vainīgi, bet mēs vienmēr varēsim teikt, ka mums pietiekami neskaidroja

+26
-13
Atbildēt

17

    kristaps_drone > austrisv 22.02.2013. 09.59

    “Cik var runāt radio- Rimševics, Dombrovskis, cik var skandināt LTV gan Sastrēguma stundā, gan reklāmasklipiņi par EUR ieviešanas labumiem, bet tie, kas negrib dzirdēt- to arī nedzird” – tieši to pašu var teikt par eUro ieviešanas fanātiķiem, ko apdullinājusi valdošās kliķes propaganda un akla ticība vadoņu nemaldīgumam. Ieteiktu nevis tikai jūsmot par Rimševica, Dombrovska un Co makaroniem, ko viņi karina uz ļautiņu ausīm, bet arī palasīt augsta līmeņa ekonomikas ekspertu rakstus.

    +7
    -13
    Atbildēt

    0

    piziks > austrisv 22.02.2013. 12.19

    Bet… :)

    Tur jau tā neraža, ka esi “vecs grāmatvedis”, turklāt no jēlmateriālu, nevis produktu ar smadzeņu PVN, eksportfirmas. Tikpat veci grāmatveži — saturā, ne formā — ir arī premjers Valdis Dombrovskis, finansu ministrs Andris Vilks, Ilmārs Rimševics, kuri — kaut paši liegsies — Eiropas Savienibas kontekstā faktiski pārstāv Latviju kā trūcīgu lēta darbaspēka eksportfirmu, kamēr Latvija kā šīs firmas mātes un tēva zeme atstāta bez attīstibas perspektīvas.

    Bet, Tevi kā “veco grāmatvedi” no jēlkoksnes eksportfirmas ar vecajiem gramatvežiem Valdi, Andri un Ilmāru vieno prasme un vēlme skaitīt vienīgi naudu — lielākoties, ne savu nopelnīto. Ja Tu, Bet, savā firmā skaiti pašu nopelnito naudu, tad kā “vecs grāmatvedis” starp “vecajiem grāmatvežiem” no Latvijas valdoņu kopas esi par viņiem cienijami jaunāka — garā jaunāka, kaut netieši, darba rakstura dēļ — piespiesti.

    Visi Latvija redzamie “vecie grāmatveži”, kuri publiskajās runas uztur uznemsanu eirozonā ka jau izlemtu un notikušu faktu, “veci” ir tieši tādēļ, ka, paralēli “vecu grāmatvežu”, kas cilvēcigumu ignorē, niķim skaitit vienīgi naudu, jaunāki grāmatveži, kuri Eiropas savienībā nedrikstētu politisku iemeslu dēļ ar cilvēcibu nerēķināties, ir spiesti skaitīt arī dzīvus un mirušus, aizbraucošus un paliekošus, jau dzimušus un vēl nedzimušus cilvēkus.

    Visai bezatbildīgi, kaut pašiedvesmoti eiforiski, “vecie grāmatveži” no Latvijas tagadējā priekšgala uzņemšanu eirozonā turpina uztvert ka Eiropas savienības politiski passaprotamu pienākumu, ko no Latvijas puses pietiek stimulēt vienīgi ar PR/publisko attiecību akciju, — citiem/plašai publikai galvojot par atbilstību Māstrihtas kritērijiem un pašiem labi zinot, ar kādām statistikas, diplomātijas utt., utml. manipulācijam pašreizējā “atbilstība” sasniegta un pasniegta. Nevajadzētu brīnīties, ka ES galvagalis pamanījis gan pērnās manipulācijas ar PVN, gan paredzamās Latvijas iekšpolitiskās sekas tuvā nākotnē tādiem it kā egoistiski populistiskiem gājieniem kā Labklajibas ministrijas — taktiski! — aplamajiem, tieši pirms eirozonas ieņemšanas (?!), publiskotajiem plāniem par izdienas pensiju piešķirsanas noteikumu maiņu! Pirms eirozonā mūs kāds uzņēmis, sociāli tik ietekmīgu — bistamibā — plānu apskaņošana, protams, EK galvgalī radīs šaubas par Latvijas atbilstibu eirozonai ilgtspējigi. Tieši tādēļ eiropeiski labais — un ari nedumjais! — tonis liek sūtīt Latvijai signālus, ka LV mazprātīgums ir Brisele pamanīts un valdības fanfaru partija — priekslaicigi pārak skaļa.

    Ja Innas Šteinbukas izteikumi EK politiskajos zemtekstos paredzēti vienīgi kā pirksta pakratīšana “mēs Briselē zinam, ko jus Latvijā darījāt pagājušajā vasarā!”, tad gan varētu cerēt, ka premjeram Dombrovskim Latviju var izdoties iešmugulēt eirozonā. Šobrid izskatās, ka var ari neizdoties. Un, ja Inna Štinbuka saka “vēl iesniegums nav uzrakstits/iesniegts”, var gadities, ka premjers Dombrovskis zina vairāk nelabu signālu nekā mums saka skaļi.

    Es noteikti esmu par eiro pašreizējai Latvijai, — lai tiešam mes te nedabūtu rubli, bet… var gadīties, ka Valda Dombrovska valdībām iekšpolitisko un ekonomisko pašuzdevumu izvēle bijusi parāk mazsvarīga, un tieši tādēļ — it kā pēksņi — var izrādities, ka Latvija pelnīti un objektīvi tiek atstāta ārpus eirozonas. Un pilnīgi logiski — turpmākajos gados LV ari nespēs kritērijiem atbilst, jo krīzes pārvarēsanas paņēmienu sekas LV ekonomikā tā īsti tikai tagad sāk sevi parādīt, bet no vajadzīgajām prevencijām 3 valdībām ir izdevies izvairities, konstruktīvu rīcību aiztsājot ar eirozonas PR akcijām.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 22.02.2013. 15.18

    OT, raksti esejas vai garus romānus, un, kā redzu, tad iedvesmu vari smelties no Ir komentāriem!
    Lai Tev veicas…, bet varbūt labāk, lasi lekcija skādā no augstskolām. Arī tām vari smelties iedvesmu šajā portālā.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 22.02.2013. 10.33

    Bet. Nevajag satraukties jau no paša rīta:) Prātīgāk būtu, ja Tu minētu kaut vienu gadījumu, kad es esmu iebildis pret euro:)
    Esmu minējis negatīvus momentus, piem. bailes apturēt vai ierobežot uzturēšanās atļaujas, aiztikt Ušakovu, jo tas var izsaukt Krievijas neapmierinātību, kas savukārt varētu apgrūtināt ekonomisko sadarbību un atsaukties uz valsts ekonomiku u.t.t..
    Man žēl, ka tik nacionāli noskaņots cilvēks pievienojas jūsmiņu pulkam un pareizi raksta Ilze ,ka protests nav pret euro, bet varnešu uzpūtību.

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 22.02.2013. 11.05

    Lno, es neesmu rakstījusi, ka Tu esi pret EUR, bet gan tas, ka pievienojies itin bieži īdētājiem, kuri ir , ak Dievs, ka tik atkal Tevi neaizvainoju, ir pret visu, vai precīzāk, atbalsti Ilzes teikto, ka par maz skaidrots un , ka to vajadzēja agrāk jau nezin cik valdību atpakaļ! Kāda tai skaidrošanai jēga, jo tas, kas gribēs atradīs lai saprastu, bet tas kas negribēs, tāds ari paliks un nekāda skaidrošana nelīdzēs: skaidro cik gribi, kā tas ir redzams dzīvē.
    Tas tāpat, ja ko negribēsi darīt, tad atradīsi simtiem iemeslu, lai nedarītu un viss. Neuzņem tik personiski un tieši.

    +7
    -7
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > austrisv 22.02.2013. 13.47

    Pilnīgi piekrītu rakstītajam, izņemot frāzi “Es noteikti esmu par eiro pašreizējai Latvijai, — lai tiešam mes te nedabūtu rubli”.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

    gliters > austrisv 22.02.2013. 15.04

    Gan jau perpektīvā tas eiro tomēr būtu vajadzīgs…
    OT pieliku “+”, skaidrojums visnotaļ ticams – EK nav vajadzīgs, lai eirozonai pievienotos sociāli “sprādzienbīstama” valsts.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 22.02.2013. 10.43

    Ino, es nepievienojos nekādam jūsmiņu pukam, jo pati saprotu, ka gribu un atbalstu EUR ieviešanu Latvijā, jo esmu vecs grāmatvedis ar diezgan pamatīgu darba stāžu un strādāju kokmateriālu eksportfirmā ,un redzēju cik daudz mēs zaudējām no valūtas konvertācijas!!!!
    Bez tam saprotu arī to, un man nav nevienam jāskaidro, cik Latvija zaudē daudz no valūtas konvertācijas apkalpojot valsts parādu gan saņēma taču EUR, bet valsts budžeta izdevumi taču ir Ls! Vai tad ne tā. Katrs normāli domājošs cilvēks saprot, ka ja nebūtu jāmaina valūta no EUR uz Ls, tad šo starpību varētu izlietot algu palielināšanai valsts iestādēs strādājošiem, vai uzcelt jaunu koncertzāli, kaut vai! (ap 900 milj Ls tikai apkalpojot valsts parādu)
    Bez tam, kur tad vēl no ES fondiem saņemtā nauda, kas taču arī ir EUR, un būs atkal jākonvertē uz Ls, un atkal būs zaudējumi!
    Nemaz nerunājot par to, ka mēs taču vēlamies arī aizbraukt ciemos pie savējiem radiem (bērniem), draugiem, un ko tad atkal pirksim EUR no bankām?
    Par investīcijām nemaz nerunāšu un devalvāciju arī, jo tas jau ir runāts un ne tikai!
    Par to, ka milzu daudzumu preču importējam no ES un tās jāpērk EUR nemaz nerunāšu, jo atkal vairumbāzes un veikalu īpašnieki zaudē no valūtas konvertācijām abos virzienos! Jo, ko tad mēs paši ražojam, un tik maza ekonomika arī visu nesaražos: ne iekārtas, ne mašinas, ne plaša patēriņa preces visos virzienos.

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 22.02.2013. 10.51

    Bet. Jautājums iepriekšējais: kad es esmu uzstājies pret euro?:To pašu varētu jautāt par Ilzi:)

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 22.02.2013. 12.07

    Bet. Es neapvainojos, jo zinu, ka esi Latvijas patriote. Publika ir aizkaitināta – runa jau nav tikai par euro, varu atgādināt tautības ierakstu pasē, absurdās runas par integrāciju u.t.t..

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    marmed > austrisv 22.02.2013. 18.07

    “Par to, ka milzu daudzumu preču importējam no ES un tās jāpērk EUR nemaz nerunāšu, jo atkal vairumbāzes un veikalu īpašnieki zaudē no valūtas konvertācijām”
    Tur Tev taisnība, importējam gan un tā nelielā konvertācijas maksa arī kalpo kā neliela aizsargbarjera, padarot importa preces nedaudz dārgākas. Baigi Teb rūp visādu kupi-prodaj darboņu peļņa?
    “jo esmu vecs grāmatvedis ar diezgan pamatīgu darba stāžu un strādāju kokmateriālu eksportfirmā ,un redzēju cik daudz mēs zaudējām no valūtas konvertācijas!!!”

    Vispār jau galvenie koka eksporta tirgi ir Zviedrija, Vācija un Lielbritānija…. no šim valstīm tikai vienā ir EUR, varbūt Tava firma eksportē tieši uz Vāciju, bet firmām kuras eksportē uz UK un SWED konvertācija saglabāsies(vecais grāmatvedis neļaus sameloties)….

    Par tēmu- Šteinbuka protams d*rš EURzonā mūs uzņems tik un tā, viņiem mūs vajag tikpat cik mums viņus. Jo palielinot EURzonas lielumu, samazinās var piedrukāt vēl pāris miljardus klāt. Tā kā štie eksperti ir vienkārši izsmiekls…

    Man gan jāatdzīst, ka no EUR pretinieka esmu kļuvis par mērenu atbalstītāju, cita varianta diemžēl tiešām nav…. lats tiešām ir pārāk maza valūta un ņemot vērā, ka vēlētāji LV ir pilnīgi stulbi un balso par visādiem Zatleriem un SC un premjers ir kā nobijies skolaspuika, bet stāsta ka ir baigais cīnītājs, tad es tiešām jutīšos drošāk, ja par manu valūtu atbildēs un rūpēsies Brisele, nēsam mēs vēl izauguši līdz tādam līmenim, kad mēs spētu veksmīgi aizstāvēt savas intereses.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Vladimirs Lavrenovs > austrisv 22.02.2013. 10.13

    Visu laiku domāju, ka esmu latvietis, bet izrādās latzviedrangļvāclatīņvalodīgais.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > austrisv 22.02.2013. 10.07

    >>>bet arī palasīt augsta līmeņa ekonomikas ekspertu rakstus. >>>>

    Krugmanu?

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > austrisv 22.02.2013. 09.55

    Bet Nevajag lietot terminu “latviešu un krievvalodīgo”, tas ir nelabs tonis.
    Kāpēc krievvalodīgiem, protams ne visiem, euro ir slikts mēs visi labi zinām:))
    Pietiktu, ja vien puse nepilsoņu rakstītu savus komentārus internetā latviešu valodā, un mums visiem liktos, ka “tauta” domā ne tā!!!:)

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    peerku > austrisv 22.02.2013. 09.54

    Te nu es varu piekrist.

    +10
    -4
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 22.02.2013. 10.08

    Ciniķi, paldies, izrādās vēl kāda dziesmiņa, kuru nebiju pieminējusi!

    “ko apdullinājusi valdošās kliķes propaganda un akla ticība vadoņu nemaldīgumam.””

    Tev laikam liekas, ka neviens nav spējīgs domāt un analizēt pats! Vai pats esi tāds, ka vai nu apdullināts vai arī īdošais, kuram vēl nav pietiekami skaidrots.
    Ja jau es esmu apdullināta no reklāmām, tad taču izrādās , ka to reklāmu un skaidrošanu nav par maz, bet ir pietiekami!
    Tā man atliek secināt! Tātad , man jāklausās mazāk, bet Ilzei, lno un Žoržam, kam vēl tās ir par maz, papildus jāklausās, un viss būs skaidrs!

    +14
    -7
    Atbildēt

    0

    Vladimirs Lavrenovs > austrisv 22.02.2013. 10.30

    Nav tik slikti. Paziņu lokā ir tikai daži kas natbalsta eiro, toties bļauj viņi skaļi un intensīvi. Aptauju rezultāti ir visai nosacīti ņemami vērā, jo vairumam cilvēku pietiek ko darīt un aptaujās tie nepiedalās.

    +15
    -2
    Atbildēt

    0

Ieva 22.02.2013. 12.17

Eiropa, ja pat negribēs, uzaicinās Latviju iestāties, jo, ja tā to nedarīs tad tas ir principiāls politisks jautājums, kas kardināli mainītu Eiropas savienības uzbūves principus.
Cita lieta ir jocīgā lieta ar eiropretiniekiem. Neskatoties uz to, ka lielākajai daļai kredīti ir eiro, lielākā daļa šad tad ceļo, lielākā daļa grib, lai būtu investīcijas, eiro negribētāju skaits ir liels. Pie kam argumenti vairāk ir izdomāti, uz faktiem nebalstīti un emocionāli. Lai cik jocīgi tas nebūtu, loģiski argumenti šai kategorijai nestrādā, jo viņi vienkārši zin labāk. Zin, un cauri!
Es vēl saprastu to slāni, kam nav kredītu, kuri nebraukā, internetā neiepērkas, nav radinieku, kas strādā ārpus Latvijas, nav nekādu pārskaitījumu no ārzemēm, ir vienaldžiga jaunu darba vietu radīšana… Pensionārs dziļos laukos, piemēram. Bet cik tādu ir? No otras puses -to, ka muļķu pietiek, parāda dziļā ziepe ar ātrajiem kredītiem. Un te nu nevar vainot ne valdību, ne politiku ne krīzi, jo galvu cilpā kredītu ņēmējs jau ir iebāzis pats.
Un vispār- cik tālu iesim, lai aizsargātu cilvēku no viņa paša-iekrīt ātro kredītu nagos – pats vainīgs. uzrāpjas tornī – lai lec, ja dzīvo tādā dzīvoklī, kuru nevar atļauties, lai pārvācas uz plītsistabu.,
Nē! Mēs esam humāni, un vidējam Latvijas iedzīvotājam ir jāpalīdz ne tikai dabas apdalītajiem, bet arī neapdomīgajiem, slinkiem un dzērājiem. Tas kas ir godīgs čakls un strādīgs apmaksā gan pensionāru pensijas, kas būtu dabiski, gan slinkus un dzērājus, jo kaut kam jau tā nauda pabalstiem patversmē, dienestiem ir arī jānopelna.

Oslo ir speciālas brīvi pieejams istabas narkomāniem kur durties- ar valsts apmaksātām sterilām šļircēm. Kad mums būs?

+11
-3
Atbildēt

3

    Elīna Barkovska > Ieva 22.02.2013. 15.42

    Ķīps. Visam piekrītu līdz sāki par ātriem kredītiem šļupstēt. Visi man zināmie cilvēki, kas ņēmuši šos kredītus to ir darījuši, jo nav spējuši samaksāt komunālos vai pabarot bērnus. Neviens aiz labas gribas to nedara un par tiem 200-300 latiem luksusa preces nepērk.
    Manuprāt ātro kredītu šausmas atspoguļo patieso ekonomisko situāciju, nevis finanšu tabulas.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    aija_vecenane > Ieva 22.02.2013. 19.25

    Bronks, kā šie cilvēki iztika, pirms parādījās ātrie kredīti?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 22.02.2013. 17.35

    un cik šie cilvēki saprātīgi rīkojās? Par komunālo pakalpojumu nemaksāšanu ne visur ir pat soda procenti, un ja ir, tad ne lielāki kā ātrajiem kredītiem. Ušakovs pat nesen visiem soda procentus atlaida vairumā. Vai cilvēki tad paņemdami kredītus vinnēja? Es par gudriem viņus nu nekādi nesauktu. Tāpēc jau tikai paši, tikai un vienīgi paši bāž to galvu cilpā. Un mums ir jājūtas vainīgiem, ka viņi to dara.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

austrisv 22.02.2013. 10.13

Cerība muļķu un ciniķu mierinājums.

+10
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu