Mirusi Nobela prēmijas laureāte rakstniece Dorisa Lesinga • IR.lv

Mirusi Nobela prēmijas laureāte rakstniece Dorisa Lesinga

26
Rakstniece Dorisa Lesinga. Foto: AFP/LETA

 

94 gadu vecumā mirusi Nobela prēmijas laureāte literatūrā britu rakstniece Dorisa Lesinga (dzim. 1919.gadā), vēsta vācu medijs „Der Spiegel”.

2007.gadā Nobela prēmiju literatūrā saņēmusī rakstniece bija tikai vienpadsmitā sieviete pasaulē, kurai ticis šis augstais gods. 

Lesinga rakstniecības vēsturē ieies ar savu “feministu Bībeli”- visbūtiskāko un slavenāko viņas romānu “Zeltītā piezīmju grāmata”. Tas ietekmējis veselas paaudzes domas un izjūtas un tiek uzskatīts par vienu no izcilākajiem XX gadsimta literatūras sasniegumiem.

Lesingas darbos galvenokārt tiek risināti rasisma, sieviešu tiesību un citi aktuāli sociālie jautājumi.

Lesingas, kas tiek uzskatīta par vienu no nozīmīgākajām XX gadsimta rakstniecēm, pirmais romāns “Zāle dzied” (The Grass is Singing) tika izdots 1950.gadā. Rakstnieces ievērojamākie darbi ir romāni “Zeltītā piezīmju grāmata”, “Piektais bērns” un “Bens pasaulē”, kas apgādā “Zvaigzne ABC” ir izdotas arī latviešu valodā. Starp viņas nozīmīgākajiem darbiem tiek minēta arī pusautobiogrāfiska romānu sērija “Children of Violence” (Vardarbības bērni, 1952-1969), piecas grāmatas par Martu Kvestu, kas uzaugusi Dienvidāfrikā un pēc tam pārcēlusies uz dzīvi Anglijā.

Lesingas dzīve bijusi raiba. Viņa piedzima tagadējās Irānas teritorijā britu virsnieka ģimenē. Kad Dorisai bija pieci gadi, ģimene pārcēlās uz mūsdienu Zimbabves teritoriju. Dorisa pēc klostera un meiteņu skolas 14 gadu vecumā bija spiesta pārtraukt mācības un sākt strādāt, veicot dažādus darbus no bērnaukles līdz pat žurnālistes darbam, raksta “Spiegel”.

1945.gadā viņa apprecējās ar vācu komunistu Gotfrīdu Lesingu, kurš kļuva par Dorisas otro vīru. Kopš pagājušā gadsimta četrdesmito gadu beigām Lesinga dzīvoja Anglijā un iesaistījās dažādu sociālu un politisku jautājumu risināšanā, tai skaitā cīņā pret kodolieročiem, koloniālisma politiku, rasismu un pret aparteīda režīmu Dienvidāfrikā. Viņa līdzdarbojās arī Lielbritānijas komunistiskajā partijā.

Pat vecumdienās Lesinga neiztika bez rakstīšanas, un 2004.gadā klajā nāca viņas stāsts „Vecmāmiņas” (The Grandmothers) – tas vēsta par divām draudzenēm, no kurām vienai ir mīlas dēka ar otras dēlu.

Dorisa Lesinga mirusi svētdienas rītā savā Londonas dzīvoklī, apstiprinājis rakstnieces literārais aģents, raksta „Spiegel”.

 

Komentāri (26)

lauradrr 18.11.2013. 11.01

Lai Dorisai Lesingai vieglas smiltis.
Viņa patiešām bija apbrīnojami drosmīgs cilvēks un inteliģenta, aizraujoša rakstniece kas mūs studentus 1960s gados ļoti fascinēja un iespaidoja. Viņas varones mums bija pazīstamākas/tuvākas nekā pašu māsas. Pašsaprotami vilkām paralēles diskusijās par aktuāliem notikumiem Eiropā ar Lesingas lai labāk izanalizētu un izprastu sevi un mainīgās varas struktūras/situācijas pasaulē.
Tikai tas, kas nav izlasīt viņas lieliskos darbus neizprot viņas valodas un domu spēku, var tik nepieņemami komentēt kā to dara Haris. Kauns!

+8
-4
Atbildēt

2

    andris902 > lauradrr 18.11.2013. 14.21

    …ABC….IR portālu pametuši daudzi saprātīgu diskusiju dalībnieki, jo par saturīgām diskusijām šeit notiekošo – pat vislielākais optimists to neatļautos nodēvēt…uzradušies indivīdi, kuru mērķis degradēt šo vidi un redakcija to pieļauj….
    …Tev nav ienācis prātā, ka kādam/kādiem tas ir mērķis – “piebeigt” šo vietni?…
    ….pavēro, pie kādām tēmām sarodās “aktīvisti” un kāds ir iznākums – ad hominem…un bieži vien esam spiesti pieņemt viņu spēles noteikumus vai…aiziet…
    …atliek cerēt, ka “zemākie organismi” negūs pārsvaru un saprātīgie atgriezīsies…priecājos, ka arī Tu esi atgriezies….

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    liene.dz > lauradrr 18.11.2013. 12.22

    Pievienojos. Jāatzīst, kļūst arvien pretīgāk: vari atvērt jebkuru rakstu – sēru vēstis vai par Latvijas izlases panākumiem starptautiskās mācību priekšmetu olimpiādēs – un vienmēr priekšā būs kaut kāds vājprāts sarakstīts. Labi, par konkrētajiem indivīdiem tāpat viss ir skaidrs, bet ko par šo situāciju domā IR un viņu moderatori, es tiešām brīnos… šķiet, nu jau pat Delfi un Apollo līmenis nav TIK zems.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

aigarsaboltins 18.11.2013. 14.39

ZanE, es nedomāju, ka kādam būtu mērķis vispār piebeigt šo vietni, drīzāk jau kāds maksā redaktorei par īpaši draudzīgu attieksmi pret NA, citādi, piemēram, “generāļa” plānprātīgās izdarības nav izskaidrojamas. Tā kā šis ir privāts portāls, tā īpašnieki var rīkoties, kā grib, izņemot naida sludināšanu. Diemžēl jau rīt mans brīvais laiks būs galā, bet es silti ieteiktu apkopot tipiskākos interneta lietošanas noteikumu pārkāpumus un iesniegt policijā.

+5
-3
Atbildēt

1

    liene.dz > aigarsaboltins 19.11.2013. 11.42

    Ārkārtīgi interesanti atgriezties pie šiem komentāriem jau darba laikā – palikusi Hara riebīgā riešana par nelaiķi, palikušas visas “krusttēvu” u.c. īpatņu samazgas pie pārējiem rakstiem, toties Tavi komentāri gan izdzēsti, tostarp neglaimojošais salīdzinājums ar Delfiem.

    Būtu vēl iedomājami, ka moderatori ir pārāk slinki, lai darītu savu darbu, bet šāda pieeja komentāru dzēšanai liek uzdot drūmus jautājumus. Būtu interesanti kādreiz par šo apjautāties dārgajiem IR žurnālistiem klātienē.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

Sanšains 17.11.2013. 21.27

Lesingas darbos galvenokārt tiek risināti rasisma, sieviešu tiesību un citi aktuāli sociālie jautājumi.
[…]
1945.gadā viņa apprecējās ar vācu komunistu Gotfrīdu Lesingu. […] Viņa līdzdarbojās arī Lielbritānijas komunistiskajā partijā.

Rakstniece bija tikai vienpadsmitā sieviete pasaulē, kurai ticis šis augstais gods.
======================================
Es nesaprotu – ja reiz viena no efektīvākajām panākumu formulām ir tik skaidri saskatāma, praktiski priekšā pateikta, kāpēc sievietes ir tik kūtras, ka tikai vienpadsmit ir spējušas tikt pie “augstā goda”?

Un kur mūsu curikas? Tāda iespēja nest Latvijas vārdu pasaulē!

+3
-11
Atbildēt

8

    Sanšains > Sanšains 18.11.2013. 17.13

    ABC –

    Atzīstu, tā bija kļūda.

    Pie “nāves ziņām”, alus šķirņu apskatiem, ziņām par uzvarām para(o)limpiskajās spēlēs, hokeja spēļu atreferējumiem un dzīvnieku mazuļu bildēm labāk nekomentēt. Vismaz tādiem necilvēkiem kā man. Centīšos tā rīkoties!

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 18.11.2013. 18.41

    ABC –

    Vai Jūs, lūdzu, nevarētu šeit apkopot un publicēt visus tos epitetus, kurus Jūsuprāt pelnījuši NA politiķi un atbalstītāji? Lai nav jāmeklē – lai tad var tikai priecāties.:)

    Dažus izceļu (jā, man nav ko darīt):

    “Dumji” viņi ir un “sīki” – tas pats par sevi. “Neprognozējami, badā aizmiruši jampampiņi”, “Lemberga pastnieki”, “nelieši”, “tādi, kuri atzīst par labu esam jebkuru blēdi, morālu izvirtuli, zagli un slepkavu tikai tāpēc, ka viņš ir latvietis”, “drāž visu, kas kustas, ieskaitot dzīvniekus”, “skrandu proletariāts”.

    Kā redzat, esmu ieskatījies Jūsu nesenajās, kaisles triektajās aktivitātēs. Izmantojot Jūsu paša vārdus – “Nesabudinies tik dikti, ka nedabū trieku!” un “Atvēsiniet pārkarsušās smadzenes!”.:) Bet to savu apkopojumu uzrakstiet gan!

    P.S.
    Vai Jūsu “alter ego” nav ēzelītis Pikaso?

    Un vēl – man te viens komentāru rakstonis nesen strupi atteica, kad lūdzu, lai viņš dažos teikumos ieskicē savas personības veidošanos. Nu, uzskatus ģimenē, bērnības vidi (lauki vai pilsēta, latviska pilsētiņa vai iekrievota pilsēta), un tādā garā. Atteica, kaut pats bez prasīšanas par sevi viņam šo to pastāstīju.

    Bet man jāsaka, ka Jūsu gadījums – dzīve uz nervu sabrukuma robežas – ir vēl interesantāks. Vai negribat mazliet pastāstīt? Varbūt, piemēram, esat dzimis jauktā ģimenē un nespējat nomierināties? Daži no apsēstākajiem nacionālisma apkarotājiem nāk no jauktām ģimenēm – tāpat kā daži no karstākajiem nacionālistiem. Jums, šķiet, pilnīgi noteikti kaut kas gruzd un nedod miera.
    Pastāstiet, lūdzu! Man tāda tīri socioloģiski antropoloģiska interese.:)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Sanšains 18.11.2013. 10.45

    ABC – nesmejas , ironizē …

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 18.11.2013. 17.24

    lama (tikai Jums, pārējie, lūdzu, ignorējiet!) –

    A 2010 BBC radio documentary titled Useful Idiots listed among “useful idiots” of Joseph Stalin several prominent British writers, including Doris Lessing.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Doris_Lessing
    Pati to gan vēlāk arī atzina.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 18.11.2013. 23.10

    lama –

    Paldies! Palasīšu.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Sanšains 17.11.2013. 23.54

    nebūs jau tik vienkārši ar nelaiķi Lesingu:

    ………..he showed me a thick tome, written so badly and in such ugly empty jargon it was hard even to follow. There were several hundred pages, and the ideas in it could easily been put into ten pages. This kind of book is written by people who were Marxists or have been taught by Marxists. Students come from “backward” and closed countries to be taught how to write in this debased language……………
    http://www.dorislessing.org/unexamined.html

    ————–

    …. I had the central character, because I know several people like Alice—this mixture of very maternal caring, worrying about whales and seals and the environment, but at the same time saying, “You can’t make an omelette without breaking eggs,” and who can contemplate killing large numbers of people without a moment’s bother. ….
    http://www.theparisreview.org/interviews/2537/the-art-of-fiction-no-102-doris-lessing

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > Sanšains 18.11.2013. 21.57

    Visnotaļ laikmetīgs teksts-lai ar 20 gadi pagājuši:

    Doris Lessing:
    Unexamined Mental Attitudes
    Left Behind By Communism
    http://www.dorislessing.org/unexamined.html

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > Sanšains 18.11.2013. 18.11

    Hari, nešaubos, ka gribēji pateikt kaut ko īpaši apsrātīgu, tikai sanācis gan tikpat dumji kā pirmais komentārs.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu