Rīgas mērs devis vārdu • IR.lv

Rīgas mērs devis vārdu

87
Nils Ušakovs priecājas par policistu formas tērpiem. Foto: Kaspars Krafts, F64
Askolds Rodins

Nils Ušakovs – pret referendumu

Nedēļa sākās ar diezgan negaidītu “Saskaņas centra” (SC) izplatītu Rīgas mēra Nila Ušakova paziņojumu, ka viņš neatbalsta parakstu vākšanu referendumam par pilsonības automātisku piešķiršanu nepilsoņiem un nepiedalīsies referendumā, ja tas tiks sarīkots.

Nav pagājis ne gads kopš Ušakovs līdzīgu nostāju ieņēma jautājumā par referendumu, kurā izšķīrās, vai krievu valodai būt otrajai valsts valodai. Ieņēma, taču pārdomāja, nobalsoja, ka prieks. SC puskonkurentu “Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā” (PCTVL) ļaudis jau pauduši cerību, ka vēsture varētu atkārtoties.

Neatkārtosies, jo Ušakovam tas nozīmētu, ja ne gluži politisko nāvi, tad smagu politisko pašsakropļošanos jau nu noteikti.

Latviski izplatītais Rīgas mēra vēstules variants – tas ir citātu apkopojums ar dažiem paskaidrojumiem, taču galvenā doma pateikta nepārprotami – bez atrunām un pieļāvumiem. Tā teikt, vīrs un vārds.

Krietni saistošāka lasāmviela ir šīs pašas vēstules pilnais variants, kas krievu valodā pieejams SC interneta mājas lapā, turpat, kur tās latviskais strupulis. Savas četras reizes garāka, izkoptā stilā ieturēta, emocionālāka un daudz personiskāka.

Var jau pieņemt, ka Ušakova klerkiem bija slinkums tulkot tik garu tekstu, kaut gan steigties nebija vajadzības: ja vēstījums sasniegtu lasītājus, klausītājus un skatītājus dienu vai divas vēlāk, tas neko nemainītu. Taču tuvojas pašvaldību vēlēšanas, un Ušakovam ir svarīgi pateikt Rīgas latviešiem, ko viņš plāno nedarīt. Bet SC Rīgas galvenajam elektorātam arī smalkāk izskaidrot – kāpēc, un vēl pateikt – esmu viens no jums, savējais, kas vienkārši redz tālāk par politiski patizlajiem referenduma rosinātājiem.

Nils Ušakovs ir SC atbalstīju visautoritatīvākais politiķis, taču visai augstās domās par viņu ir arī citi rīdzinieki. Nesen sabiedriskās domas aptauja rādīja, ka viņa darbu domē atzinīgi vērtē 82,4% respondentu. Neko citu nezinot, varētu domāt, ka Ušakovs ir nevis Rīgas, bet Taškentas vai Astanas galvenais priekšnieks. Pirms viņa augstākais popularitātes rādītājs (70%) bija Andrim Bērziņam, kas Rīgas domi vadīja deviņdesmito gadu nogalē.

Protams, laika gaitā kaut kas var pamainīties, taču ir skaidrs, ka Rīgā nebūs vienota “latviešu saraksta”, tāpat neliekas, ka Ušakovs Rīgas domes vēlēšanās varētu atrasties vienā listē ar visādiem lindermaņiem, osipoviem, tolmačoviem.

SC Rīgā ir tikai viens nopietns sāncensis – tagadējā domē pagrīdē nodzītā “Vienotība”.

Savā vēstulē Ušakovs neiztiek bez pārspīlējumiem: “Atšķirība starp valdības atskaitēm par ekonomikas sasniegumiem un reālo situāciju dzīvē ir katastrofāla.” Jāpiekrīt, ka vēlamais un esošais parasti nesakrīt, taču šajā konkrētajā gadījumā lietotais apzīmējums “katastrofāli” ir katastrofāls pārspīlējums. Vēstulē daudzkārt uzsvērtas “etnisko konfliktu un provokāciju” briesmas, kas izrietot bezmaz vai no paša “Vienotības” pastāvēšanas fakta. Rīgas mēram “rodas iespaids, ka parakstu vākšanu būtu organizējuši viņi paši”. Tas šķiet pārspīlēti augsts “Vienotības” iespēju novērtējums, taču tā ir vienīgā saprotamā atbilde uz jautājumu, kur Ušakovs ar savu stingro stāju bija tad, kad referenduma rosināšanai nepieciešamais parakstu skaits nebija iegūts?

Ušakovs tieši nevēršas pret referenduma rosinātājiem, bet saistībā ar referenduma ieceres tālāku virzību klūp krāgā “Vienotībai”. Referendums, visticamāk, nenotiks, bet “Vienotībai” izvirzītās apsūdzības paliks.

Dabiska ir Ušakova vēlme atrasties mēra krēslā vēl vienu termiņu, un tikpat dabiskas ir “Vienotības” cerības dabūt viņu no šā krēsla laukā. Būs neizbēgamās savstarpējās apsūdzības nesenas pagātnes izrīcībās, ja būs ko celt priekšā – arī “kompromatu” kari.

 

Komentāri (87)

buchamona 04.09.2012. 19.26

….ir skaidrs, ka Rīgā nebūs vienota “latviešu saraksta”…+++ man nepatīk, ka lieto tādus apzīmējums vēlēšanu kontekstā kā ” latviešu, vai krievu saraksts”, taču ok, ja par to, ka nebūs vienota ” latviešu saraksta” Rīgā…

Es nezinu, kurš varētu uzņemties iniciatīvu, taču būtu jāpiespiež “latviskās partijas” šādu sarakstu veidot un jāsāk sist SC jau no šodienas, gluži tā pat, kā Ušakovs ” bliež” pa Vienotību.
Vai SC noturēs varu Rīgas Domē, jeb izdosies Ušakovu nomest – lielā mērā tas ir atkarīgs no mediju ieņemtās pozīcijas – vai pirmsvēlēšanu laiks būs ” cīņa par Rīgu” latviski runājošajā info telpā, jeb būs kaut kāda “plurāla” muldēšana pie mikrofona, pie kura Ušakovam tiks dots vārds bez ierobežojumiem. Latviešu žurnālistiem vajadzētu ņemt piemēru no krievu kolēģiem un bliežot pretī, viņus apklusināt. Tam vajadzētu būt īstam karam par mūsu galvas pilsētu.

Kas attiecas uz visādiem zaļajiem, RP – ja viņi mēģinās sadarboties ar SC, sabiedrībai viņi vienkārši ir jānoraksta

+28
-2
Atbildēt

4

    Jānis Jukna > buchamona 04.09.2012. 21.18

    SC uzvarēs visticamāk tāpat. Nav jau šim konkurentu

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Nika > buchamona 05.09.2012. 09.04

    SC nav konkurentu? Interesanti, cik reizes viņi valdību ir vadījuši? Ja jau nav konkurentu :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > buchamona 04.09.2012. 21.50

    …lielā mērā tas ir atkarīgs no mediju ieņemtās pozīcijas ..
    _____________________

    skat, LTV1 – Zariņa gos skds Kaktiņā.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 04.09.2012. 22.04

    …jā, noskatījos un redzēju arī Aigara Freimaņa reakciju, pieminot SKDS aptaujas…..no vienas puses labi, ka Kaktiņš vazā Ušakovu aiz deguna….protams, zinot Rīgā dzīvojošo nacionālo sastāvu, Ušakovam ir liels atbalsts, bet ne tik “padomiski” cipari, kā tiek uzrādīti….Kaktiņš iemanījies svārstīgos un tos, kuriem nav atbildes pierakstīt izlēmušajiem (kā tas notiek partiju reitingu aptaujās)….

    ….ja žurnālisti kļūs par lēti pērkamiem un bezatbildīgiem radījumiem, nāksies pielietot Bērziņtēva pausto….:)

    …P.S. …ja nekļūdos, tad arī Ventspils dome aptaujas pasūta SKDS….un cipari tik līdzīgi, tik līdzīgi!…:)

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

aivarstraidass 04.09.2012. 20.10

Nesapratu raksta virsrakstu. Kas tas par “vārdu”, ko devis N.Ušakovs? Vienīgais viņa vārds ko atceros bija pēkšņi uzradusies “pašcieņa”, kuras dēļ bija jāatbalsta Lindermana referendums pretēji SC programmai un priekšvēlēšanu solījumiem.

Manuprāt, jākoncentrējas uz konstruktīvo piedāvājumu Rīgas domes vēlēšanām – šobrīd tās varētu būt divas izvēles: Vienotība un NA. (ZRP, iespējams, startēs kopā ar Vienotību; savukārt citas partijas Rīgā nepārvar 5% barjeru – kā tas jau agrāk ir pierādījies.) Interesēties par to, ko teicis vai nav teicis N.Ušakovs ir līdzīgi kā braucot ar divriteni nevis mēģināt izkļūt uz laba ceļa, bet gan lūkoties grāvī, kurā taču arī var iebraukt atkārtoti.

+16
-2
Atbildēt

1

kkristaps 05.09.2012. 07.22

SKDS dati par 82,4% rīdzinieku atbalstu Ušakovam nozīmē TIKAI UN VIENĪGI to, ka šo aptauju ir apmaksājis SC un Amerika partija. Pietiek apskatīties šī bēdīgi slavenā kantora “aptauju rezultātus” par bezgalīgo potenciālā kriminālnoziedznieka popularitāti “tautas masās”, dažu partiju popularitātes “kāpumu” un citus galīgi neinformētu ļaužu dezinformēšanai publicētus “aptauju rezultātus”. Neapšaubāmi, arī “Latvijas Fakti” nav 100% uzticama un droša firma, tomēr tik traku datu viltošanu un no gaisa grābšanu viņi tomēr neatļaujas… Protams, tas ir tikai mans subjektīvais viedoklis.

+13
0
Atbildēt

1

    sausins > kkristaps 05.09.2012. 10.28

    Tam kas ko ir apmaksājis pat nav nozīmes – aptaujas neparedz individuālu viedokļu apkopošanu un secinājumu izdarīšanu ! Tiek uzdoti konkrēti jautājumi un parādiet man to cilvēku kurš ir saņēmis konkrētu labumu – bezmaksas braukšanu, svētkus, dzīvokli, pabalstu u.t.l. un aptaujā spītīgi ieliks ķeksīti pie vērtējuma ” drīzāk negatīvi, nekā pozitīvi” !?!?!?!

    Jūsmotājiem par Rīgas ” skaistumu un sasniegumiem” ieteiktu aizbraukt uz kādu citu pilsētu un tad mēgināt salīdzināt to ar Rīgu un ja vēl pievienotu resursu salīdzinājumu tad Rīga nobāl !
    Piemēram: daugavpilī ir lieliska gājēju iela, Rīgā par to vēl joprojām tikai runā;
    Kur Rīgā Jūs atradīsiet parku ar lieliski koptu zālienu un bezmaksas tualeti, bet Alūksnē tādu es redzēju;
    Bet salīdzināt Bolderājas pludmali ar Liepāju vai Venstpili vispār ir nenopietni !

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu