Infografika: Bezdarbs Eiropas Savienībā • IR.lv

Infografika: Bezdarbs Eiropas Savienībā

23
Pauls Raudseps

Eirozonas krīze neizpaužas tikai valstu budžetu deficītos. Gan Eiropas Savienībā kopumā, gan pašā eirozonā bezdarbs kopš 2008.gada pastāvīgi pieaudzis.

Atbilstoši 31.jūlijā “Eurostat” publiskotajiem datiem 2012.gada jūnijā bezdarbs septiņpadsmit eirozonas valstīs sasniedza augstāko līmeni kopš kopējās valūtas ieviešanas – 11,2% jeb 17,8 miljoni cilvēku.

Taču aiz šiem kopējiem skaitļiem slēpjas krasi atšķirīgas tendences dažādās Eiropas valstīs. Saistība starp finanšu krīzi un bezdarba pieaugumu ir acīm redzama, turklāt abi šie faktori viens otru stiprina: finanšu problēmu rezultātā pieaug bezdarbs, kas savukārt pasliktina valsts budžeta stāvokli, samazinot nodokļu ienākumus un palielinot sociālos maksājumus. Taču tādās krīzes mazāk skartās valstīs kā Vācija bezdarbs pēdējo gadu laikā ir pat samazinājies.

Nodarbinātības palielināšana ir starp galvenajiem “ES 2020” stratēģijas mērķiem. Pēdējo gadu krīze šo jau tā ambiciozo mērķu sasniegšanu ir tikai vēl vairāk apgrūtinājusi.

Komentāri (23)

lailabidzane 01.08.2012. 12.44

.
Joprojaam labi izskataas iespeeja varieet ar grafikiem.
Skaidrs, ka sheit raadiitajiem procesiem nav tik ziimiigu “paveersiena punktu”, kaa tas bija gadiijumaa ar %.
Pievienojos ieprieksheejam komenteetaajam, ka buutu daudzpreciizaak jaaskaidro kas tad iisti ir peetaamaa (attiecinaamaa) cilveeku kopa, un kaa tiekveidota izlases (paziimei atbilstoshaa) kopa. To nesaprotot, % cipari ir stipri formaali…

Atvainojos par nekorekto rakstiibu.

+5
0
Atbildēt

0

grislits 01.08.2012. 12.45

Man negaidītākais šajā grafikā likās vienmērīgais un zemais Itālijas bezdarbs.

+4
0
Atbildēt

2

    Irēna Zujeva > grislits 01.08.2012. 17.14

    Ražo kurpes, uzvalkus, sporta auto moto utt.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    disassociative > grislits 01.08.2012. 14.23

    Itālijā ir daudz mazo ģimenes uzņēmumu. Cilvēki paši sev rada darbu.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 01.08.2012. 12.47

Nodarbinātības palielināšana ir starp galvenajiem “ES 2020” stratēģijas mērķiem. Pēdējo gadu krīze šo jau tā ambiciozo mērķu sasniegšanu ir tikai vēl vairāk apgrūtinājusi.
===============================================

2000. gadā “Lisabonas stratēģija”:
“Lai konkurētu ar citiem lielajiem pasaules spēlētājiem, ES nepieciešama moderna efektīva ekonomika. Tikšanās laikā Lisabonā 2000.gada martā ES politiskie līderi izvirzīja jaunu mērķi: desmit gadu laikā kļūt: “par viskonkurētspējīgāko un dinamiskāko uz zināšanām balstīto ekonomiku pasaulē, kas spēj nodrošināt ilgtspējīgu izaugsmi, lielāku skaitu kvalitatīvu darbavietu un lielāku sociālo kohēziju”. ES līderi vienojās arī par detalizētu stratēģiju, lai sasniegtu šo mērķi. “Lisabonas stratēģija” ietver tādas jomas kā pētniecība, izglītība, apmācība, interneta pieejamība un tiešsaistes bizness.” http://commin.org/en/bsr-glossaries/national-glossaries/latvia/lisabonas-strategija.html

10 gadus vēlāk Eiropas Komisija secina:
“Tūlītējais uzdevums ir iziet no krīzes, bet visgrūtākais ir atbrīvoties no refleksa mēģināt atgriezties pirmskrīzes situācijā. Pat pirms krīzes bija vairākas jomas, kurās salīdzinājumā ar pārējām pasaules valstīm Eiropa nevirzījās uz priekšu pietiekami ātri.”
http://ec.europa.eu/eu2020/pdf/1_LV_ACT_part1_v1.pdf

Un tāpēc tiek pieņemta “Eiropa 2020 stratēģija”:
“„ES 2020” stratēģija ir Lisabonas stratēģijas pēctece. Galvenais „ES 2020” stratēģijas mērķis ir veicināt izaugsmi un nodarbinātību ES kopumā un katrā ES dalībvalstī atsevišķi. „ES 2020” stratēģijai ir trīs galvenās prioritātes: gudra, ilgtspējīga un iekļaujoša izaugsme. Lai sasniegtu augstākminētās prioritātes, „ES 2020” stratēģijai ir pieci kvantitatīvie mērķi, kuri aptver nodarbinātības politikas, pētniecības un inovācijas politikas, enerģētikas un klimata pārmaiņu politikas, izglītības politikas un sociālās politikas jomas.”
http://www.em.gov.lv/em/2nd/?cat=30360&lng=lv

Esmu pietiekami vecs, lai šī impotentā, vēlmju domāšanas piesātinātā muldēšana man kaut ko atgādinātu –
Никита Хрущев в мае 1957 г. провозгласил: «Догнать и перегнать Америку по всем экономическим показателям»

Sameklēju pāris bilžu:
http://img-fotki.yandex.ru/get/4400/vordringen.128/0_51414_c52b97bf_L
http://www.davno.ru/posters/1929/poster-1929b.html
http://vaga-land.livejournal.com/490651.html
http://www.dela.ru/articles/modernizacija-po-russki/

+4
-1
Atbildēt

2

    grislits > Sanšains 01.08.2012. 12.54

    Izklausās līdzīgi tiešām :)

    Ja ar Ķīnu Eiropa nevar konkurēt darbaspēka izmaksu dēļ, tad par konkurenci ar ASV Eiropa var aizmirst, kamēr tā saglabās visas nenormālās darbinieku aizsardzības tiesību normas (ierobežotie darba laiki, lielie atvaļinājumi u.t.t.) un nenormāli dāsnās pabalstu sistēmas.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 01.08.2012. 13.12

    roberts_j –

    Eiropa ar Ķīnu pagaidām nevar konkurēt izmaksu dēļ, bet šķiet, ka drīz vien nespēja konkurēt ar Ķīnu notiks gluži citu iemeslu dēļ. To pašu iemeslu dēļ, kuru dēļ Eiropa jau tagad nespēj konkurēt ar Japānu un Koreju – kapitālietilpīgas, zināšanu ietilpīgas RAŽOŠANAS dēļ, kā arī labi noslēptas, stingras iekšējā tirgus aizsardzības dēļ. Un varbūt arī acīmredzot efektīvākas ekonomiskās sistēmas dēļ.

    Un tas pats attiecas arī uz ASV.

    Bet nekas, ja ATKAL neizdosies “2020 stratēģijā” deklarētais, vēl jau pagūsim pieņemt arī “2030”, “2040”, utt. stratēģijas.
    Eiropiešiem pašlaik, šķiet, ir būtiskāki darbi – piemēram, rūpēties par visas pasaules visu nokrāsu laimes meklētāju izmitināšanu, labklājību un labsajūtu. Un attiecīgi – tolerances mācīšanu aborigēniem.

    +6
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu