Infografika: Eirozonas drudzis • IR.lv

Infografika: Eirozonas drudzis

42
Foto: Tomas Urbelionis, F64
Pauls Raudseps

Visskaidrāk eirozonas krīzes dinamika redzama valstu obligāciju procentu likmēs, kuras atspoguļo finanšu tirgu vērtējumu par aizdevuma riska pakāpi.

Līdz pat pasaules finanšu krīzes sākumam 2008.gada septembrī visām eirozonas valstīm no Grieķijas līdz Vācijai bija jāmaksā ļoti līdzīga likme par savām desmitgadīgajām obligācijām, kuras ir atskaites punkts daudziem citiem finanšu instrumentiem un darījumiem.

Taču drīz pēc krīzes saasinājuma investori sāka saprast, ka dažādām valstīm vienas valūtas izmantošana nebūt nenodrošina vienādu uzticamību un fiskālo stāvokli. Likmes sāka atšķirties. Tas savukārt kļuva par krīzi veicinošu faktoru, jo likmes, kuras pārsniedz 7% gadā, daudzu vērotāju acīs padara aizņemšanās slogu pārāk smagu un nozīmē, ka valsts jau ir ceļā uz bankrotu. Tāpēc tieši eirozonas valstu desmitgadīgo obligāciju procentu likmju līknes ir starp uzskatāmākajiem krīzes attīstības rādītājiem.

Grafikā redzamas gan krīzes valstu – Grieķijas, Īrijas, Portugāles, Spānijas un Itālijas – līknes, gan divu “drošo ostu” – Vācijas un Lielbritānijas – rādītāji. Pievienota arī Latvija, viena no ļoti retajām valstīm, kura krīzes laikā ir spējusi atgūt zaudēto tirgus uzticību.

Komentāri (42)

fastest delivery of generic cialis

USA delivery

0
0
Atbildēt

0

lailabidzane 27.07.2012. 17.11

.
B E I D Z O T !!!

Saturīgi, informatīvi un uzskatāmi! Vienkārši, bet intriģējoši! Rosināja meklēt saistītu informāciju.

U R R Ā !!!

0
0
Atbildēt

0

Jānis Zaščinskis 27.07.2012. 16.08

Gribēju vaicāt – kurš būtu izdevīgāks http://www.atrais.lv . Tur
pirmais kredīts bez maksas un viss pārskaitījums notiek ļoti
ātri. Vai http://www.e-finance.lv ar līdzīgiem
nosacījumiem? Vienkārši steidzami vajag naudiņu.

0
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu