Infografika: Kā Saeimas vēlēšanās balsoja ārzemēs • IR.lv

Infografika: Kā Saeimas vēlēšanās balsoja ārzemēs

27
Māra Miķelsone

Iepriekšējās vēlēšanās Latvijas pilsoņu, kuri dzīvo ārzemēs, atbalstu mērķtiecīgi meklēja partiju apvienība “Vienotība”. Šogad pie tautiešiem ceļu mēroja Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars.

Cik daudz Latvijas pilsoņu pasaulē balso Saeimas vēlēšanās un kā mainās balsotāju mītnes zemes?

Infografikā attēlotie dati atspoguļo balsu summu katrā iecirknī attiecīgajās Saeimas vēlēšanās. Dati papildināti ar 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanu balsojumu ārzemēs.

Savukārt par 5.Saeimas vēlēšanām, kas notika salīdzinoši pasen – 1993. gada 5. un 6. jūnijā – jāņem vērā, ka atspoguļotais ārvalstīs nobalsojušo pilsoņu skaits – 18 413 – var atšķirties, ja summē valstu balsojumu, kurā dots derīgo aplokšņu skaits. Nobalsojušo daudzums dots pēc balsotāju sarakstos ierakstītā vēlētāju skaita.

 

 

Komentāri (27)

ARNO 09.09.2011. 23.24

Vēlviens pluss Jankam. Nu nevar citās valstīs kā Latvijā pa pāris stundām aizraut uz galvaspilsētu. Tā pukstēšana ka interneta vēlēšanas būtu nedrošākas par papīru ir izdevīgas tikai tiem kas grib lai aizņemtākā un aizbraukusī tautas daļa nepiedalītos valsts pārvaldē. Šī daļa varbūt tik vieglu nekāptu uz tā paša nacionālistu/oligarhu FUD grābekļa 20 gadus pēc kārtas.

Nav pat sistēma no jauna jāizdomā – atliek tik nokopēt no igauņiem.

+14
0
Atbildēt

1

    reiznieks > ARNO 20.09.2011. 19.28

    Pēc pieredzes zinot, ka hakeri var uzlauzt jebkuru, pat visaizsargātāko mājaslapu, es tik pārliecināts nebūtu par to drošību elektroniskajās vēlēšanās. Pieļauju, ka dažs labs SC lojāls darbadevējs varētu darbiniekiem uzstādīt ultimātu – vai nu manā klātbūtnē (pie datora, ar viedkarti) nobalso par SC, vai nu izmetīšu no darba. Vai vēl labāks variants – svākt visus bomžus un alkoholiķus, aizvest uz attiecīgo iestādi, lai izgatavotu viedkarti, uztaisīt n-tos pārvietojamos “balsošanas iecirkņus” (ar WI-FI laptopu – to var darīt pat ārzemēs, izmantojot arī citas valsts likumdošanas atšķirības vai trūkumus), un par piecīti jebkurš, kuram vajadzēs uztaisīt dūšu tev nobalsos par ko vajag, par latiem 20 jau balsos arī pieklājīgāki ļaudis. Pie mūsu nabadzības un bezdarba tas ir vairāk nekā reāli. Varbūt to atsvērtu daudzie tūkstoši ārzemju latviešu balsu, varbūt…..??? Bet varbūt arī nē. Tur būtu jādod detalizēts vērtējums augsta līmeņa NEATKARĪGIEM IT speciālistiem šajā jautājumā.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

shots 09.09.2011. 14.21

tas jau pēc loģikas sanāk,ka tieši SC ir ieinteresēts, lai nebūtu elektronisko vēlēšanu? Skaidrs, kas ievēlēja Cimdaru jau 5o reizi :) Ārzemēs nedzīvo balstiesīgie krievi, vai arī to ir maz.

http://www.ir.lv/2011/3/28/ari-vienotiba-varetu-atbalstit-cimdara-parapstiprinasanu

Zaķis uzsvēra, ka lēmums šajā jautājumā tiks pieņemts trešdien. “Vienotības” deputāti frakcijas sēdē Cimdaram izteikuši virkni priekšlikumu likumdošanas uzlabošanai, tajā skaitā vēlētāju reģistra izmantošanu Saeimas vēlēšanās, elektroniskās vēlēšanu sistēmas ieviešanu un citu jautājumu veiksmīgāku risināšanu.

Tātad Vienotība atbalstīja Cimdaru, bet Cimdars uzmeta, jo krievi neļāva, cool

+6
-1
Atbildēt

0

Ilona Auziņa 09.09.2011. 13.20

Lai arī Lielbritānijā dzīvo gandrīz puse visu tagad emigrējušo Latviešu, tomēr reāli nobalsot tur ir ļoti sarežģīti. Vienīgā vieta ir Londona, bet tā ir Lielbritānijas pašā malā. Kāpēc nevarētu radīt kādu vēlēšanu iecirkni arī Lielbritānijas vidū, Liverpūlē, vai Mančesterā? Tas dotu iespēju piedalīties mūsu valsts dzīvē ļoti daudziem no šejienes izbraukušajiem Latvijas pilsoņiem. Šeit ļoti priecājas par viņu uz šejieni sūtīto naudiņu, to pat salīdzina ar naudas upi, bet radīt iespēju viņiem piedalīties valsts dzīvē gan negrib. Tas ir ļoti negodīgi no CVK puses. Citādi būtu ja šeit būtu ieviest balsošana internetā. Man ir lielas aizdomas ka aiz šīs nevēlēšanās slēpjas CVK bailes zaudēt zināmas iespējas… . To varētu salīdzināt ar “īpašu cilvēku” nevēlēšanos šeit ieviest fotoradarus.

+16
-12
Atbildēt

6

    tuba76 > Ilona Auziņa 09.09.2011. 15.30

    Ta nu gluzi nebus viss, ka tikai reizi 4 gados. Es sogad butu piedalijusies ar parakstu vaksana par latviesu valodu, bet tad saku rekinat gaidamos braucienus un sapratu, ka augstak par pecpusi neuzleksi un japriorite. Zviedrija parakstities vareja tikai Stockholma (300km viena virziena), Saeimas velesanas Stockholma un Geteborga (300 vai 200 km viena virziena), bet referenduma laika biju Dienvidfrancija, kur lidz tuvakajam iecirknim Zeneva vairak ka 400 km. Man vel ir 2 puspieaugusi berni veletaju vecuma ar zemiem ienakumiem, kurus medzu agitet lidzi (lasi apmaksat ari vinu cela izdevumus, iespejamas pusdienas).

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    tuba76 > Ilona Auziņa 09.09.2011. 13.55

    Kas ta latviesiem ir par apsestibu ar tiem plusiem un minusiem? nekad neesmu spejusi to saprast.
    Bet soreiz pieliksu plusu Jankam, jo piekritu attieciba uz balsosanu interneta. Cimdara attieksmi pret to var izskaidrot manuprat divejadi: vai nu vins neprot rikoties ar datoru un doma, ka tadi ir vairums latviesu vai ari arzemju latviesu aktiva lidzdaliba velesanas vinam kada mums nezinama iemesla del nav velama.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > Ilona Auziņa 20.09.2011. 18.15

    to Janka
    Nav vēlēšanu internetā, toties ir gādāts par cietumos sēdošiem, lai tie varētu atdot savas balsis par pagaidām vēl uz brīvām kājām esošiem viņu sugas brāļiem, SC zagļiem korumpantiem, kontrabandistiem un fašistiem.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    daina_tabuna > Ilona Auziņa 09.09.2011. 14.06

    @Vita
    Iemesls var būt tikai viens- nevēlēšanās balsu pieplūdumu Nacionālajam blokam. Cik esmu kontaktējies ar latviešiem ārzemēs- liela daļa atbalsta tieši viņus, jo tur- svešumā- ļoti labi saprot ko nozīmē nacionāla valsts.

    @k_v_ir
    Ar Lielbritāniju skaidrs- tur viss o.k. Bet Īrijā tikai Dublina un Limerika. Ne Korkas, ne Šenonas. No Korkas itkā var braukt uz Limeriku, bet no Īrijas ziemeļiem uz Dublinu, bet nu tomēr prasījās vai nu Šenonā vai vismaz tad Liebritānijai vēl pievienot arī Belfāstu. Sanāk diezgan pamatīga braukāšana.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    Ilona Auziņa > Ilona Auziņa 09.09.2011. 14.16

    >k_v_ir. Nu tad atveriet Lielbritānijas karti, apskatieties kur ir Bedforda un kur ir Liverpūle. Bedforda ir apmēram vienas trešdaļas attālumā no Londonas, vēl divas trešdaļas ceļa ir līdz Liverpūlei. Un tās nav tikai dažas jūdzes bet pieklājīgs attālums, kurš prasa pietiekoši daudz laika lai strādnieks to varētu atļauties. Tad kurš šeit sniedz dezinformāciju?

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    elina_sokolova > Ilona Auziņa 09.09.2011. 13.42

    Lielbritānijā ir 7 vēlēšanu iecirkņi. 5 gandrīz taisnā līnijā no Bredfordas (diezgan tuvu Mančestrai un Liverpūlei) ziemeļos līdz Londonai dienvidos, un pa vienam Skotijā un Ziemeļīrijā. Ārvalstīs vispār uz šīm vēlēšanām ir daudz iecirkņu: http://web.cvk.lv/pub/public/30064.html
    Kāpēc jāraksta šādi dezinformējoši komentāri, un kas tam liek plusus?

    +13
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu