Infografika: romiem viszemākais izglītības līmenis • IR.lv

Infografika: romiem viszemākais izglītības līmenis

20
Čigānu jeb romu tautības iedzīvotāju aptauja 2010.gada novembrī Krievijas pilsētā Novgorodā. Foto: AFP/LETA

Resurss NeoGeo.lv izveido infografiku par romiem Latvijā

Gandrīz katram ceturtajam romu tautības pārstāvim jeb 24,2% romu izglītība ir mazāka par četrām klasēm, atklāj Sorosa fonda – Latvija sadarbībā ar datu vizualizētāju komandu no NeoGeo.lv radītā vizualizācija „Romi Latvijā”.

Tāpat tā parāda romu „apburto loku”, kas izriet no šīs tautas kultūras iezīmēm, kas savukārt traucē iegūt izglītību un konkurēt darba tirgū, informē Sorosa fonda – Latvija pārstāve Elīna Kļaviņa.

Romi veido Latvijas kultūras vidi jau kopš XVI gadsimta. Kā liecina statistika, 2010. gada jūlijā Latvijā oficiāli dzīvoja 8570 romi. 98% romu ir Latvijas Republikas pilsoņi un ap 70% romu pārvalda valsts valodu vismaz sarunvalodas līmenī.

Tomēr šie pozitīvie rādītāji vēl neliecina par romu pilnvērtīgu iekļaušanu un integrāciju Latvijas sabiedrībā. Pastāv milzīga atšķirība starp vēlamo un pastāvošo attieksmi pret šo minoritāti ikdienā. Romi atrodas uz viszemākā sociālo kāpņu pakāpiena Latvijā, kam viens no iemesliem ir salīdzinoši zemais izglītības līmenis romu vidū.

Jau ziņots, ka 22.augustā Valsts prezidents Andris Bērziņš pieņēmis lēmumu atjaunot Mazākumtautības konsultatīvās padomes darbību, informē Prezidenta kanceleja. Par tās priekšsēdētāju iecelts Latvijas Azerbaidžāņu kultūras centra padomes priekšsēdētājs, Rīgas klasiskās ģimnāzijas direktors Romans Alijevs. Savukārt romus padomē pārstāv Starptautiskās romu savienības viceprezidents Normunds Rudēvičs.

Pētījums par romiem pieejams šeit.

Vizualizācija: NeoGeo.lv

Komentāri (20)

reksa 25.08.2011. 06.52

Roma ir Italijas galvaspilsēta.
Romā dzīvo romieši un romietes, tāpat kā Rīgā – rīdzinieki un rīdzinieces.

Bet šo tautu latvieši sauc par čigāniem. Čigāni un čigānietes.

+9
-2
Atbildēt

3

    Liene > reksa 25.08.2011. 14.20

    “Aldis Roma ir Italijas galvaspilsēta.
    Romā dzīvo romieši un romietes, tāpat kā Rīgā – rīdzinieki un rīdzinieces.

    Bet šo tautu latvieši sauc par čigāniem. Čigāni un čigānietes.
    +4 ATBILDĒT 25.augusts 06:52”

    — Bet latvieši nav nekāda paraugzīme, tieši otrādi, latvieši izbūvēja valsti, kas ir vājākā un sliktākā Eirosavienībā.

    Tātad ja gribi būt veiksminieks, darbojies otrādi tam, kā rīkojas latvieši. Tātad nevis “čigāni”, bet — “romi”.

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    Liene > reksa 26.08.2011. 15.52

    “ombros to buen-a
    Latvieši 20 gados izbūvēja attistītu valsti”

    — Ja latvieši ko var uzbūvēt, tad tā nav attīstīta valsts, bet tāda valsts, kā šī, korumpēta un vāja, no kuras paši latvieši bēg. Bieži vien idealizētie pirms kara laiki tomēr ar alternatīvu skatījumu atspoguļoti filmā “Ceplis”. Tātad tolaik bijis tas pats, kā šobrīd. Lūk, arī alternatīvas liecības, balstītas uz dokumentiem:

    “Atmiņas par pārticīgajiem Ulmaņlaikiem ir saglabājušās daudzās ģimenēs. Ekonomikas dati ļauj analizēt, kā šāda pārticība veidojās: Ulmanis ar teju vai komunistiskām metodēm pavēlēja fiksēt zemas pārtikas un plaša patēriņa preču cenas, lai nodrošinātu tautas masu pirktspēju. Savukārt ar Valūtas Fonda cienīgu pārliecību tika veicināts eksports (atzīmēsim, ka tam — pretstatā mūsdienām — bija labvēlīgi apstākļi: Vācija gatavojās uz karu, savu darbaspēku no lauksaimniecības pārorientēja uz rūpniecību, tātad turienes tirgū mūsu sviestam un bekonam bija noiets). Ar Pinočeta stingrību tika apkaroti komunisti un citi –isti, un tauta tika zombēta ar Musolīni cienīgu vadoņa kultu.
    Tomēr par tautas nopirkšanu ar algu palielināšanu, bezdarba mazināšanu un zemām cenām nācās maksāt. Tā kā valsts resursi tika virzīti uz patēriņa audzēšanu un apmierināšanu (Ulmaņlaiku «treknie gadi» beigās iegrieza tāpat kā mūsu «treknie»), 1939. gadā valsts bija spiesta konstatēt, ka — izceļoties Otrajam pasaules karam — mums nav pat pietiekamā daudzumā šineļi armijai, nemaz jau nerunājot par lidmašīnām, artilēriju un floti! Šeit ir atbilde, kāpēc mūsu valsts izvēlējās nekarot (pretēji Somijai, kas divas reizes sasita lupatās Sarkano armiju) — gluži vienkārši, veicinot tautas apmierinātību ar pārticību, par visu citu Ulmaņa režīms bija aizmirsis. Nācās izsludināt ziedojumu vākšanu… regulārās armijas apgādāšanai!” http://www.diena.lv/blogi/kapec-latviesi-savulaik-ar-atvieglojumu-sagaidija-padomju-okupaciju-1940-gada-13897998

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    raimonds_bossltd > reksa 26.08.2011. 10.27

    to buen-a
    Latvieši 20 gados izbūvēja attistītu valsti, kuras ekonomika auga visātrāk Eiropā un procentuāli lielākais studējošo skaits pasaulē. Krievu okupācijas mantojums – nelegālie imigranti un nolādēto izdzimteņu krievmīļu: čekas pederastu un komuņagu valdīšana novedusi, ka Latvija nonākusi pēdējā vietā Eiropā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

juhans 25.08.2011. 07.52

Ja jau mums grib uzspiest čigānus saukt par romiem, tad nākošais solis droši vien būs krievus saukt par ruskiem un vāciešus par doičiem (vai varbūt ģermāņiem?). Interesanti, kas ir šīs akcijas autors.

+8
-2
Atbildēt

2

    LAURIS > juhans 25.08.2011. 12.15

    Soross un Rotšilds

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > juhans 25.08.2011. 11.35

    Kompromisa variants:
    Romas ēģiptieši?

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Ilona Auziņa 25.08.2011. 10.44

Ļoti daudzi čigāni pat neprot parakstīties, bet autovadītāja apliecības ir ļoti daudziem čigāniem, arī tiem kuri neprot ne rakstīt ne lasīt. Kā to var dabūt gatavu? Bet Latvijā var. Varbūt tāpēc CSDD priekšnieks kļūst arvien apaļāks un slinkāks?

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu