Infografika: Uzmanies no ūdens! • IR.lv

Infografika: Uzmanies no ūdens!

10
Vita Bērziņa

Vai cilvēki, gadiem ejot, kļūst apdomīgāki, uzturoties pie un uz ūdeņiem? 

Par to gan pēdējo gadu statistika neliecina. Šogad līdz vasaras vidum jau noslīkuši 53 cilvēki. Visvairāk traģisko negadījumu uz ūdens notiek vasarā, taču netrūkst arī pārgalvīgo ziemas zemledus makšķernieku. Statistika liecina, ka sievietes ir piesardzīgākas – visvairāk noslīkušo ir vīrieši spēka gados.

Gada saulainajos mēnešos parasti cieš arī bērni un pusaudži – viņi lec ūdenī nezināmās vietās, aizpeld par tālu un pārvērtē savus spēkus. Savukārt vecāka gadagājuma cilvēkus vasarās ļoti stipri ietekmē lielais karstums, kas liek vedzi meklēt peldoties, bet aukstajā ūdenī muskuļus sarauj krampji vai atsakās klausīt sirds. Turklāt biežs noslīkšanas cēlonis ir arī alkohols.

 

Komentāri (10)

lailabidzane 01.08.2011. 17.02

.
Pirms kādām dienām bija prieks dzirdēt, ka ir.lv attīstīšoties, pieaugšost, un vispār kļūs nebeidzami gudrs un skaists. Kā īpašs gadījums tika minētas infografikas.
Tad nu esam vienu tādu saņēmuši! Bildes raibas, cipari, strīpiņas un stabiņi strēķiem vien, strēķiem vien.
Tikai daži sīkumi.
1. Ir stipri dezinformējoši salīdzināt četrus pilnus gadus, bet piekto – pusgadu.
2. Latvijā jau zināmu laiku nav teritoriāls jēdziens “rajons”.
3. Dagdas rajons – ļooti interesanta ideja.
4. Ja pieņemam, ka infografikā ir runa par Rīgu, Liepāju kā pilsētām, bet Dagdu kā pagastu vai novadu, tad dezinformējoši ir attiecīgi iekrāsotie kartes laukumi.
5. Tiekam bezgrafiski informēti, ka vīrieši slīkst vairāk, nekā sievietes.
Un tad, pavērojot nelaimīgo sieviešu sadalījumu pa vecumiem, konstatējam, ka 2007., 2009., 2010. gados viengadnieču nav bijis vairāk kā divas. Toties 2011. gadā izceltas 13 un 72 gadu vecās sieviešu kārtas pārstāves. Katrā no pieminētajām vecuma grupām tieši viena. Tā kā visai loģiski varētu domāt, ka nevar noslīkt 0,7 vai 0,9 sievietes, tad, gribi vai negribi, uzprasās jautājums – kāpēc novārtā atstāta vismaz vēl viena, jo jau 16. jūnijā tiek ziņots, ka Latvijā 2011. gadā ir noslīkušas TRĪS sievietes. Secinājums: izvēle šajā gadījumā ir bijusi tendencioza.

Sausais atlikums.
Darīts ir tikai darīšanas pēc. Tie grafiki nav sanākušies tādi dikti smuki. Bet informācija tajos grafikos vispār tāda… tādas info skrandiņas, bez īpašas jēgas.

P.S.
Vēl kāds sīkums. Ja ir.lv sākuma lapā atverat kādu no piedāvātajām infografikām, tad, pēc konkrētas opcijas atvēršanas un aplūkošanas, izmantojot pogu Go back one page, nenokļūstat atpakaļ atvērtajā piedāvājumā, bet gan divus soļus atpakaļ – sākumlapā!

+5
0
Atbildēt

0

Ilmārs Pakulis 02.08.2011. 22.46

Pilnībā pamatoti šķiet augstākminētie pārmetumi par infografikas saturisko atbilstību kaut kādā mērā vispārpieņemtām vēlmēm pēc datiem, kuriem ticamības moments nezūd pēc pirmajām pāris sekundēm!
Otra lieta, kas, manuprāt, ir mulsinoša un varbūt pat nedaudz bīstama, ir absurdais nosaukums: “Uzmanies no ūdens!” Domāju, te pat vēzim ir skaidrs, ka ne jau ūdens ir pie vainas, bet gan cilvēku nezināšana un neprasme uztvert ūdeni kā potenciāli bīstamu vielu (katrā ziņā, ekvivalenti bīstamu asfaltam, krītot no mājas trešā stāva, kokam, sēžot pie stūres alkohola reibumā, un etiķa esencei, kas iedota 3gadīga bērna rokās)! Tā vietā, lai baidītu cilvēkus ar ūdeni, autori varēja paskatīties, kas (ne)notiek ar peldētapmācību Latvijā, cik (ne)daudzās mācību iestādēs (kaut vai tikai no tām, kur ir pieejami peldbaseini) ir bijusi vismaz viena drošības uz ūdens instruktāžas nodarbība vai atbilstoša mācību stunda…. Latvijā jau izsenis ir viens no lielākajiem noslīkušo iedzīvotāju rādītājiem uz 100 000 galviņām, kas, piemēram, britu salas rādītājus pārsniedz pat 10 reizes(!!)… Vēl vairāk – šajās salās ir arī daudz lielāks sociālā kārtā izglābto slīcēju skaits! Tāpēc – ne jau ūdens pie tā ir vainīgs… Tauta, nebaidieties no ūdens! Labāk – mācieties peldēt, varbūt pat izdosies kādam izglābt dzīvību!

p.s. prieks par tām meitenēm, kas pāris dienas atpakaļ (varbūt nedaudz pārgalvīgas būdamas), nenobijās no ūdens, bet gan spēja palīdzēt nelaimē nokļuvušajam puisim

+1
0
Atbildēt

0

Kārlis Dūmiņš 01.08.2011. 10.46

Skumīgi, patiešām skumīgi, ka gadu no gada cilvēki joprojām šo visu nesaprot :( …ja nu vienīgi kā pašnāvību mēģinājumi?

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu